448 entry daha
  • 6 yıldır sığınmacı olarak kaldığı ekvador büyükelçiliği binasından bu sabah ingiliz polisi tarafından yaka paça gözaltına alınmış wikileaks’in kurucusu.

    ekvador, assange için verdiği sığınma hakkını kaldırmış ve ingiltere polisinin büyükelçiliğe girmesine izin vermiştir. avukatı tarafından yapılan açıklamada, bu kararın abd'nin iade talebi ve kefalet şartlarını ihlali öne sürmesi üzerine gerçekleştiği belirtildi.

    wikileaks bütün dünyadan insanlara hükümetlerin nasıl kirli işlere bulaştığını ilk kez belgeleriyle ortaya koyan yeni dünya manifestosuydu. bir fransız ihtilali değildi belki ama bir bilişim ihtilalinin öncüsü olduğu kesindi. devletler ilk defa internet ağı üzerinden açığın nelere mal olabileceğini gördü, yeni güvenlik anlayışı getirdi ve ister istemez her ülkede azınlıkta olsa insanların gözünü açmasını sağladı.

    bu internet açığından sızdırılan belgeler biz farketmesekte hayatımızın içine çoktan girmişti. çok basit birkaç örnek vermek gerekirse; ülkemizin ana muhalefet liderlerinden birinin kirli bir kaset sonrası görevinden el çektirilecek olmasına ve sonrasında yerine geçecek ismin kim olacağına wikileaks takipçileri seneler öncesinden vakıftı. amaçlanan da açık açık yazılıyordu, “abd karşıtı bir liderin eliyle parti politikaları, öne sürülen çıkarlarla uyuşmuyor ve yeni liderin farklı bir parti politikasını takip edeceği” aktarılıyordu.

    onur öymen bunu çok sonradan farkedebilmiş ve farkettiğinde de partiden çoktan tasfiye edilmişti. bir diğer örnek türkiye’de gerçekleşen son cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylardan birinin, karşı tarafın adayının damadının cinsel hayatıyla ilgili öne sürdüğü bilgiler işte bu belgeler sayesinde elde edilmişti. o belgeleri okuyan biri için bu ve bunun gibi yüzlerce hatta binlerce bilgi açığa çıkmış ve halkların hizmetine sunulmuştu.

    işin içine girdikçe kirli işlerin daha ne kadar kirli olabileceğini sorgulamadan edemiyordunuz. hükümette yer alan teenage kız düşkünü bir bakan’dan tutun da, oğlunu kumar çetesinden kurtarmaya çalışan nüfuzlu bir iş insanına; rus telekızların katıldığı bir parti organize eden türk işadamının kimleri ağına düşürdüğünden, her hafta abd elçiliğine gidip büyükelçiye bilgi veren gazeteci, stk başkanı, bakan, milletvekili, bürokrat, azınlık temsilcileri, cemaat önderleri ve parti temsilcilerine kadar neler neler...

    bugün sahnede gördüğümüz ve kendimize yakın hissettiğimiz siyasiler, gazeteciler, dışişleri bürokratları, genelkurmayla irtibatlı stk temsilcileri, parlamenterler, kürt hareketi temsilcileri, iktidar ve muhalefet görevlileri, büyük bir gazete ve televizyon ağının başındaki medya patronları, uluslararası ticaret yapan ceolar, abd büyükelçisi tarafından washington’a gönderilen belgelerde “yakın irtibattayız, kesinlikle koruyun” denilen isimlerdi.

    wikileaks adı üstünde, we open governments işlevini layıkıyla yerine getirdi. bakalım assange hükümetlerin ipliğini pazara çıkardığı bu yarışta nasıl bir ceza alacak.

    teşekkürler assange ve yolun açık olsun.

    edit: noktalama düzeltme.
179 entry daha
hesabın var mı? giriş yap