55 entry daha
  • gencler, hayatta alabileceginiz en kotu tavsiyeyi almis bulunmaktasiniz. bilhassa okul doneminde kendinize yapabileceginiz en iyi yatirim ingilizce ogrenmektir. abartmiyorum. derslerinizde sicmayin yeter. network kurun ve dil ogrenin. derslerinizde super basarili olursaniz network’un yerini tutabilir ama yabanci dilin yerini tutamaz.

    ıngilizce bilmeyen mesleginde ilerleyemez. dunyada literaturu takip edemez. ılla maddi getiri diye dusunmeyin, zihinsel tatmin de saglar bu tur bir caba. doktor, finansci veya biyolog. ıngilizce bilmeyen biri bu alanlarda ilerleyebilir mi? bankacisiniz ve ingilizce bilmiyorsaniz subede takilirsaniz problem yok ama hazine, risk yonetimi veya uluslararasi bankacilik gibi balli kaymakli hic bir departmana adim atamazsiniz. doktorsunuz ve ingilizce bilmiyorsunuz. tip duragan bir alan degil ki. gelismeleri nasil takip edeceksiniz. nasil paper yazacaksiniz?

    su ‘somurge’, ‘emperyalizm’ gibi laflara da takilmayin. bazen dusunurum: bu ‘oryantalizm, somurge, somurge aydini’ gibi kavramlarla yaratilan ‘magdur’ zihin yapisi bu olgularin kendisinden daha cok zarar vermis olabilir mi acaba bahsi gecen toplumlara? buradan diger tavsiyeme gelecegim: hic bir zaman magduriyet psikolojisine girmeyin. hayatta ongorulemeyen ve hak edilmemis trajedilerin farkindayim. fakat cogumuzun basina gelen zaten bu kategoriye girmiyor. girse bile magdur zihin yapisi ancak dusulen cukuru derinlestirmeye yarar. yukarida bahsettigim kavramlarin da toplumlara bu etkiyi yaptigini dusunuyorum. ulkeyi kalkindirip somurgeci dediginiz kesimlerle mucadele etmek istiyorsaniz alaninizda en iyileri okuyun, onlara calisin. sonra da bunlari ulkenizde uygulamaya, paylasmaya caba gosterin.

    bu dediklerimin sonucu olarak para, mevki vb. seyleri garanti edemem. cevreden, kisilikten, sanssizliktan kaynaklanan bazi engelleri asamiyor olabilirsiniz. ama en azindan dogru zihin yapisini cocuklariniza aktarabilirsiniz. cocuk olunca zaten insan biraz da inter-generational dusunmeye basliyor. bu da bir motivasyonunuz olsun.
68 entry daha
hesabın var mı? giriş yap