• alexander gottlieb baumgarten'e göre estetik duyusal bilginin bilimidir.

    ayrıca "estetik; güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır." der üstat.

    buradan yola çıkarak estetik tavır dediğimiz şeyin ne olduğunu anlayabiliriz diye düşünüyorum. bir sanat eserini incelerken her türlü dışsal ilgiyi dışarda bırakabilmek en makul estetik tavırdır. ama günümüz dünyasında kimse bunu yapamaz.

    örnekler vermek gerekirse baktığımız bir tablodaki ana unsur bir kahraman bir lider veya dini bir yapı gibi şeylerse eğer, esere olan tavrımızı bu unsura karşı gerçek yaşamda duymuş olduğumuz ilgi belirlememelidir. aynı biçimde bu eser üzerinde vereceğimiz estetik yargıyı da etkilememelidir. göte göt demek gibi bir şey yani.

    yani gözlemlenen şey hakkında sahip olduğunuz bilgiler ve düşünceleriniz estetik tavrınızı belirlememelidir.

    bir camiyi sadece cami olduğu için güzel dememeli ya da bir kiliseye kilise olduğu için iyi dememeliyiz. eğer istenilen haz alınamıyorsa gerçek tavır alınmalıdır.

    mesela insanların geneli farkında olmasa bile aslında ünlü kişilere böyle hayran olur ve estetik tavırları yoktur. onları ünlü olduğu için güzel veya yakışıklı bulur, hikayesi için etkilenir, fakirdir etkilenir, zengindir etkilenir vs.

    onlarca kat güzel veya yakışıklı eşi olanlar, eşlerini estetik açıdan daha çirkin olan insanlarla bu şekilde aldatırlar. hem de çok etkilenerek. işte burada etkilenilen güzellik veya çirkinlik değil, hikayedir. estetik bir tavır sergilenmez. bu salt haz denilen şeydir.

    bu olayı hayatımızın her alanında sergileriz.

    contemplation: seyir
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap