18 entry daha
  • tanrı'nın türkleri yıkmak için yarattığını düşünen mevlana bir duvar yapımı sırasında türkmen işçi kullanılmasına şu sözlerle karşı çıkar:

    «yapım için grek işçileri, yıkım için ise aksine türk işçileri almak gereklidir. zira dünyanın yapımı greklere özgüdür. yıkım ise türklere ayrılmıştır. tanrı evreni ilk kez yaratınca, ilkin tasasız kafirlere can ver-di... onlar taşların zirvelerinde, tepeler üzerinde birçok kent ve kaleler yükselttiler... ama tanrı işleri öyle düzenledi ki, yavaş yavaş bu yapılar yıkılmaya yüz tuttular. o zaman tanrı, gördükleri bütün yapıları, saygı duymadan, acımasız yıkınlar diye türkleri yarattı . türkler, yıktılar ve hala yıkıyorlar. kıyamet gününe kadar bunu yapacaklar. sonunda konya'nın yıkılması, acımasız ve adaletsiz türklerin elinden olacak .»

    hatta mevlana celaleddin'in oğlu velet çelebi daha da ileri gidip toptan türkmen soykırımı yapılmasını önerir sultan mesut'a. can korkusundan mağaralara, dağlara ve ormanlara kaçıp gizlenen "alem yıkıcı" türklerin acımaksızın tümünün öldürülmesini isteyen çelebi şöyle der:
    "onlar öyle çok zarar vermişlerdir ki, şahım sakın sen onlara acıma; halkın yaşamasını istiyorsan onların tümünü kurban et."

    kaynak: doğan avcıoğlu, türklerin tarihi, birinci kitap, tekin yayınevi, istanbul, 1978, s.157-158.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap