470 entry daha
  • facebook star trek fan sayfalarından birinde yapılmış güzel bir final özeti.
    ben tatmin oldum arkadaşlar ( bilumum st bölümlerini izlemiş bir trekkie olarak )

    --- spoiler ---

    star trek discovery 2. sezon 14. bölüm hakkında ufak tefek notlarım.

    uyarı; bu yazı sürpriz bozan içermektedir.

    discovery, 14 bölümlük 2. sezonunu geride bıraktı. bol aksiyonlu, bol ölümlü ve bol vedalı bir bölümdü.

    geçen bölümde discovery zaman kristalini şarj edip yeni bir kızıl melek yapmak için çalışmaya başladığında kontrol’ün filosu discovery ve enterprise’ın çevresini sarmıştı. kontrol filosundaki gemiler star trek: beyond filminden hatırlayacağımız gibi parçalara ayrılıp discovery ve enterprise’a saldırmaya başlar. bu sırada kızıl melek de tamamlanır, spock ve burnham onu kullanmak için kontrol gemilerinin solucan deliğinden geçemeyeceği ama discovery’nin de geçebileceği güvenli bir mesafeye götürür.

    burnham geleceğe sıçramak için hazırlandığında ise geleceğe kilitlenemediğini fark eder.

    burayı biraz açmak gerek, burnham geleceğe gidemiyor çünkü gelecek halen değişmekte, kontrol burnham’a daha önce zamandaki tek değişkenin burnham olduğunu söylemişti, çünkü burnham kırmızı sinyalleri daha göndermedi, bu sebeple de bulundukları gelecek daha yazılmadı. burnham önce geçmişe gider ve 5 kırmızı sinyali gönderir. 6. sinyali ise discovery’e kendisini takip etmesi için yön göstermeye kullanır.

    bu sırada georgiou da leland’ı yani kontrol’ü discovery’e getirtir, onu spor kafesine koyar ve kafesi manyetik yaparak kontrolü yok eder.

    discovery solucan deliğinden geçer ve belirsiz bir geleceğe doğru gider.

    spock ise mekiği arızalandığı için geçmişte kalır.

    enterprise mürettebatı sorgulanır, tyler bölüm 31’in başına getirilir, spock ise yıldız filosunun “yıldız filosu subayları tarihi olaylara müdahale edemezler” tüzüğünü hatırlatarak bir gün bunlara uymayacak kişiler de çıkabilir bu sebeple discovery, spor sürücüsü ve küre hakkındaki bilgilerin yasaklı olmasını, bunu araştıranların bile idamla yargılanmasını ister.

    169 gün sonra spock tıraş olup mavi üniformasını giyerek enterprise’ın köprüsüne gider.

    uzayda burnham ve discovery’nin iyi olduğunu gösteren 7. kırmızı sinyal belirir.

    böylece 2. sezon sona erer.

    bölümde öğrendiklerimiz;

    - son bölümde yaptığım en büyük hata leland’ı ele geçiren kontrolün bilinçlenmek üzere olan kontrol olduğunu düşünmek oldu. ancak ortada 2 tane kontrol vardı. ilki mevcut zamandaki henüz bilinçlenmemiş olan kontrol, diğeri de 2. sezon 7. bölümde gelecekten gelen kontrol. burnham’ın annesinin zamanı düzeltmeye çalışması gibi kontrol de gelecekten gelip kendisinin bilinçlenmesini engelleyenleri durdurmaya çalışıyordu. yani bir nevi kendisini kurtarmaya çalışıyordu.

    9. bölümde öldü sansak da bölüm 31 üssüne veriler gönderiyordu, zaten grant de gördüğümüz gibi kendisini kopyalayabiliyordu.

    peki neden kendisinde mevcut küre verilerini henüz bilinçlenmemiş kontrole vermiyordu? bunun da cevabı son bölümde verildi. zamanı akan bir su gibi düşünmeniz gerekir, suya sadece yön verebilirsiniz, ona sahip olmadığı bir şey yani yeni bir su ekleyemezsiniz. aynı şekilde kişiler içinde zaman doğrusaldır, geçmişe yada geleceğe de gitseniz sizin için o şimdiki zaman dır.

    bu sebeple;

    küre verilerini yok edemiyorlardı, çünkü küre verileri sayesinde kızıl melek’i yapacaklardı, bu sebeple küre verileri yok olmuyordu.

    burnham geleceğe gidemiyordu çünkü buraya gelmelerini sağlayan kızıl sinyalleri henüz yollamamıştı, aksi takdirde discovery çoktan yok olmuş olacaktı.

    kontrol kendisindeki verileri daha gelişmemiş kontrole veremiyordu, çünkü önce verileri alması gerekirdi, aksi takdirde verileri hiçbir zaman almamış olacaktı.

    burnham’ın annesi kızını ve kocasını kurtarmak için geçmişe gidemiyorudu, çünkü kızıl melek kostümünü klingonlar gemisine saldırdığı zaman giymişti, eğer zamanı değiştirirse kostümü hiç giyemeyecekti.

    yani zaman aslında doğrusaldır, geçmişe bile gitseniz teknik olarak o sizin geleceğiniz oluyor, ve siz hiçbir şekilde kendi geçmişinizi değiştiremezsiniz, burnham’ın yaptığı suyun yönünü değiştirmek ve yeni bir gelecek yaratmak.

    - peki leland öldürüldüğü halde discovery neden solucan deliğinden geçti?

    bunun cevabını hem sezon içinde hem de section 31 – control isimli kitap da alıyoruz. asıl kontrol yok edilmedi, yıldız filosu sistemine kendini kopyaladı. veriler var olduğu sürece ve de yıldız filosu sistemine aktarıldığında kontrol bilinç kazanacaktır. discovery’nin yaptığı kontrolün verilere ulaşmasını engellemek oldu, leland’ı ele geçirmiş olan kontrol de yok edildiği için onların peşinden gelecek bir kontrol de yok.

    - konferans salonunun neden farklı göründüğünü öğrendik. çünkü cornwell kendini feda ettiğinde havaya uçmuş.

    - spock tahmin ettiğimiz ve zaten malum olan şekilde geleceğe gidemedi, bu sebeple de diğer dizilerde kardeşi burnham dan hiç bahsedilmiyor.

    - kızıl melek çok önceden tahmin ettiğimiz gibi burnham çıktı. gereklimiydi derseniz bence hiç gerek yoktu.

    - discovery ve spor sürücüsünü neden kimsenin bilmediğini öğrendik. spock’un önerisi ile dosya gizlenmiş.

    - tyler bölüm 31’in başına geçti, daha şeffaf bir kuruluş olacağı söylendi ancak iyice karanlığa gömülecek.

    3. sezonda bekleyen sorular;

    - discovery nereye gitti?

    bu ucu açık bir soru, büyük ihtimal gelecek olan picard dizisi ile bir bağı olacaktır diye tahmin ediyorum, yani nemesis’in yaşandığı 2379 yada süpernova’nın patladığı 2387 yılının sonrasına gideceklerdir. ancak halen ortada 1000 yıldır kaptanının emirlerini bekleyen bir discovery olduğunu unutmamak gerek.

    kendilerine terralysium’u ev olarak kullanacak gibiler, böylece discovery ortalarda gözükmeyecek.

    - burnham’ın annesi ve babası nerede?

    geleceğe kostümsüz olarak gitmişti, hatta o zamana da sabitlenmişti, artık kızıl melek kostümü yok ama burnham’ın kostümü var, annesini kurtarmanın bir yolunu bulacaktır.

    babası ise yine annesinin “seni ve babanı kurtarmanın bir yolunu bulacağım.” sözünden halen yaşadığı sonucuna varabiliriz.

    - hugh miselyum ağından geri döndüğünde yeni güçler edindi mi?

    bunun ilk belirtilerini daha önce görmüştük, hızlı şekilde iyileşiyordu, bunu kullanarak staments’ı da iyileştirebilir.

    - küre verileri ne olacak?

    aslında en önemli soru bu olsa gerek, küre verileri halen ciddi bir tehlike.

    bölümdeki göndermeler;

    - en sevdiğim göndermeden başlamak istedim, eğer cage bölümünü izlediyseniz bölümün açılışında uzayda yol olan enterprise’ı ve kameranın onun güvertesine yavaşça gitmesini hatırlarsınız. sezon finalinde ise bunun tam tersi oldu yani cage hikayesinin sonucu gibi gösterildi.

    - burnham’ın spock’a verdiği son nasihat da bir tek kirk’ün adını söylemediği kaldı, orijinal seri ve filmlere gerçekte güzel bir gönderme olmuş.

    - kontrol’ün filosunun benzerini daha önce star trek: voyager ve star trek: beyond da görmüştük.

    - spock’ın bilim istasyonu orijinal seridekinin birebir aynısı olmuş.

    - burnham’ın solucan deliğinin içindeki sahne star trek: the motion picture filminde enterprise’ın solucan deliğine düştüğü sahnenin benzeri olmuş.

    - reno’nun söylediği “fiziğin temel yasalarını ihlal etmemi mi istiyorsun? hayır.” sözü star trek tos – 1. sezon 4. bölüm “the naked time” bölümüne gönderme olmuş. aynı sözü scotty’nin kirk’e söylemişti.

    - tilly’nin tamirat yaptığı tüp yine star trek tos – 1. sezon 4. bölüm “the naked time” bölümünde scotty’nin tamirat yaptığı yere gönderme olmuş.

    - yıldız filosu komutanlığı ve golden gate manzarası daha önceki filmlerde ve dizilerde görmüştük.

    bölümün inciğini cinciğini çıkarmak isteyenler için izleme listesi;

    star trek tos – 1. sezon 4. bölüm “the naked time”

    star trek – discovery – 2. sezon 13. bölüm “[such sweet sorrow](https://www.imdb.com/…tt8288448/?ref_=nm_flmg_act_2) – part 1”

    star trek – discovery – 2. sezon 14. bölüm “[such sweet sorrow](https://www.imdb.com/…tt8288448/?ref_=nm_flmg_act_2) – part 2”

    star trek: the motion picture

    benim için gerçekten güzel bir sezon finali oldu, ancak daha öncede söylediğim gibi bol aksiyonlu bir şekilde konrol’ü yenmeye çalışmaları hoşuma gitmese de yinede izlerken eğlendirtti. arada acaba pike burada yaralanacak ve olayları gizlemek için mi eğitim uçuşunda yaralandı diyecekler dediğim oldu, ama olmadı işte.

    spock’ın sakalsız halini görünce neden adama sakal bıraktırdıklarını anladım, adamın gözler hem kayık hemde süt oğlanı gibiydi. son sahneyi görünce keşke bu kadro ile yeni bir enterprise dizisi yapılsa dedim. bu kadar sevilip tutulan bir kadro ile illaki bir şeyler gelir yada bir kez daha karşılarız (pike’ın en sondaki sırıtışı bile getirin sözleşmeyi imzalıyım sırıtışıydı).

    açıkçası dizi finali olsa discovery için gerçekten güzel bir son olurdu, ama 3. sezon ile devam edecek, benim şahsi görüşüm 3. sezonda picard’ın yada tanıdık birinin gemiye geleceği.

    star trek ile ilgili haberleri epeydir takip etmiyorum, belki yanlışım olabilir bu yeni serilerden 5 tane olacağı söyleniyordu. bunlardan 1 tanesi star trek animasyonu, 1 tanesi picard’ın oynayacağı yeni dizi, bir tane de bölüm 31 dizisi. şu an için bölüm 31 dizisine gayet güzel temel atıldı, tyler’ı burada görürüz diye tahmin ediyorum, hikaye de iyice karanlığa nasıl gömüldüğünün hikayesi olur herhalde. zaten bölüm 31 için çıkan kitaplar her zaman sevilen kitaplar olmuştur, her dizi için 1 kitap yapılmıştı yanlışım yoksa, dizi de bu mantık ile giderse yani her sezon 1 yıl yerine belli savaş vs. dönemlerini işlerse güzel bir dizi olur gibi.

    koca bir sezonu bitirdik 3. sezonun nispeten daha hafif bir sezon olacağı kanaatindeyim, çok aksiyonlu bir final olmuş, ancak birinci sezon finalinden çok daha iyi bir final olduğunu düşünüyorum. daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere dizide bir zaman sıçramasını bekliyorduk, ama ne kadar ileri gittiler artık bunu zaman gösterecek.

    benim puanım 10 üzerinden 8. sıkılmadan tek oturuşta bitirilir, başa alıp tekrar izlenir.

    2. sezon boyunca beni takip eden herkese teşekkür ediyorum.

    3. sezonda görüşmek umuduyla.
    --- spoiler ---
257 entry daha
hesabın var mı? giriş yap