7 entry daha
  • amerika birleşik devletleri'nde cezası idamla infaz edilen en genç kişidir. george stinney, 1944 yılında 11 yaşındaki betty june binnicker ve 8 yaşındaki mary emma thames'i öldürmek iddiasıyla tüm jüri üyeleri beyaz olan bir mahkemede yargılandı. bu mahkeme tek celse sürdü ve yalnızca 2 saat içinde ortada somut deliller olmaksızın 14. yaşındaki stinney'in suçlu olduğuna kanaat getiren jüri ölüm cezasına mahkum etti ve telafisi olmayan bir şekilde infaz edildi. yargılanırken ne avukatı vardı ne de ailesi.
    idam edilirken boyu yetişmediği için oturduğu koltuğa incil koyup yükseltmek zorunda kaldılar. telafisi olmayan insanlık dışı bir muamele ile idam edildi.
    stinney'in idamından 4 sene sonra insan hakları evrensel bildirgesi yayınlandı. yaşam hakkına karşı ölüm cezası, insan haklarının ayaklar altına alınması, çarpıtılmış adalet sistemlerinde, adalet sisteminin siyasi bir güç olarak kullanılması istenen ülkelerde devam etti.
    stinney, 17 aralık 2014'te, ölümünün üzerinden 70 yıl geçtikten sonra güncel hukuk düzeni ile yargılandığında "şüpheden sanık yararlanır" ve "adil yargılanma hakkı" ilkeleri kapsamında üzerine atılı suçtan beraat etti. adalet geçte olsa tecelli ederek adının temizlenmesini sağladı belki ancak stinney'i idamdan geri getiremedi.idam cezası geri çevrilemez bir cezadır ve masum bir insanı infaz etme riski hiçbir zaman tam olarak ortadan kaldırılamamaktadır.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap