139 entry daha
  • ıngilizler’in, avrupa seyahatlari ile ilgili bir tabiri vardir. abc trip diye, acilimi another bloody church trip’tir. pek de haksiz sayilmazlar, zira avrupanin bir cok kentinde yapacaginiz aktiviteler, gideceginiz yerler, yiyeceginiz yemekler uc asagi bes yukari bellidir. elbette tarihte onemli bir yere sahip kiliseler, muzeler, meydanlar, ve cok uzun sureye dayanan geleneksel festivaller,olaylar da cabasi. simdi tek tek su soyle bu boyle demeye gerek yok. belki bir cennet vatan izlanda’yi bir cok seyden muaf tutabiliriz, ancak, diger hemen her yer, sizi bir sure sonra “bu ne lan, bir onceki sehrin aynisi” gibi dusuncelere gark edebilir. hem biraz anilarla bezenmis, hem de biraz eglenceli, ogretici , yine ufak ufak bilgiler iceren bir uzakdogu yazisi sizi bekliyor gibi, bakalim neler cikacak.

    oncelikle, ben bu seyahate bir “bayii toplantisi” tadinda gittim. yani calistigim sirketin hedeflerini tutturmasiyla, sirkette tum turkiyede satis alaninda calisan yoneticilerden olusan bir ekip dusunun diyecem ama siz yine de pek dusunmeyin , zira full testosteron iceren ve kabaca belirli sayilara bolunmus bir gruptan bahsediyorum. neyse, ben son grupla bir aralik ayinda gittim. hazir zamandan bahsetmisken belirtmeliyim ki en uygun donem , bir cok arkadasin da belirttigi uzere, aralik-ocak-subat aylari. cunku phuket , tropikal muson iklimine sahip bir yer, yani kabaca uc fazdan olusuyor; kuru-sicak (iste bahsettigim donem) , yagisli-sicak (mart-temmuz/agustos arasi) ve cok yagisli-sicak (agustos-kasim arasi) . butun yil boyunca sicaklik ortalama 28 derece civariydi diye okumustum. o yuzden bahsettigim donemi secmenizi oneririm.

    neyse, biz, singapur havayollari ile singapur aktarmali gittik. hepsini topladiginizda yol kabaca 12-13 saat suruyor. zira singapur’dan sonrasi da iki saat falan. ayrica singapur havalimani (changi)’da cok guzel bir havalimani, komple hali falan kapliydi. cok degisik , enteresan ama kaliteli hediyelik seyler vs bulabilirsiniz.

    tabii, hep deriz, iste avrupa’da havalimanlarinda turklere soyle davraniyorlar, iste “what’s your purpose of visit?” yok kalacaginiz yer nere vb. acikcasi, tayland harici defalarca (bazilari birden fazla olmak uzere) pasaport polisleriyle muhattap olmus biri olarak, orada bize davranilan muameleyi hayatim boyunca unutamam. sebebi de agustos 2015’de , bangkok’da bir bombalama eylemi gerceklestirilmis, bombacilardan birinin ustunden de , turk pasaportu cikmis. lan 15 dk’da bitecek islem icin bizi, nereden baksan iki saat beklettiler orada. zaten , 13 saat yol cekmisiz, herkes olmus tursu, bir de dogal olarak , aralik ayininda turkiye’den gelmisiz. ust bas ister istemez kalin. adamlar resmen izdirap cavus. benim de pis bir huyum vardir, yol degil 12 saat, 22 saat olsun uyuyamam. gozler kan canagi gibi . ziplayip o bankodan , “seni de, vuracagin kaseyi de” diye ucacam adama. neyse, oradan oraya, suradan suraya, got kadar havalimanindan , biz gumushane pestili gibi olduktan sonra, bir sekilde ciktik. havalimani icinde az bir doviz bozdurabilirsiniz. oranlari iyiydi, gitmeden zaten arastirin. bu arada bir tavsiye, dunyanin hic bir yerinde, “saaak”diye doviz bozdurmayin. elinizle, telefonunuzla , gosterin, sorun. bununla ilgili polonya’da aci bir tecrubem vardir. aman diyim.

    havalimanindan sehir merkezi, bir bucuk saat kadar suruyor. bizi tur otobusu almisti, fiyata dair bir bilgi veremeyecegim ama otel vb ayarlarken, bir cok otel sanirim “airport pick-up” falan da yapiyo, mutlaka o sekil ayarlayin. yok , ben macerayi severim diyorsaniz, binmeden mutlaka pazarlik yapin.

    gelelim deniz,kum,gunes,eglence,yeme-icme, gorulecek yerler.

    entry’lerin bir coguna katiliyorum. deniz hususunda turkiye phuket’in uc-bes kez icinden gecer. biz patong beach’te kaldik. yani , acikcasi deniz bok gibi, plaj guzel, kumsal falan sahane ama, yuzeceginiz yer andaman denizi. berrak, temiz falan bir sey beklemeyin kesinlikle. hos, biz daha sonra karon’u da gorduk. orasi daha iyi, arasi 3-5 km ama neden oyle bilmiyorum.

    temiz, berrak deniz derseniz, asagi yukari iki saat mesafede, meshur phi phi adasi var. simdi bu ada, su, her yerde gordugunuz meshur ahsap botlarin oldugu, masmavi bir plaj vardir, hah iste orasi. plajin adi ,maya plaji , adanin adi ko phi phi, o uzun ahsap teknelerin adi da hang yao. ama oraya da bir kez gidebilirsiniz , zira her gun yuzecem diye dort saat tekne.. bilemiyorum altan. ayrica o ada, phuket’e degil krabi’ye bagli. eger, doguda bir yere gidecekseniz, tum tekneler vs phuket marina’dan kalkiyor. patong’dan da buraya ulasim 40-45 dk falandi yanlis hatirlamiyorsam. marinada hemen binis iskelesinin bekleme salonunun onunde , telefonlar icin su gecirmez kilif satiyorlar. 150-200 thb. tavsiyem bir tane edinmeniz, zira , tayland’da su,yagmur vb islak islere cok maruz kaliyorsunuz.

    bir diger mevzu james bond adasi (khao phing kan) ; 1973 yapimi altin tabancali adam filminin bir sahnesinin gectigi bu adada bir bok yok. yani, hemen kiyiya otuz-kirk metre mesafede uzunca bir kaya var. dikdortgen gibi, adi da koh ta pu. asil mevzu o, ama , yine bir arkadas belirtmis, ustune para versen hic bir turk orada denize girmez. bak, net oglu net girmez. zaten oyle bir iddasi da yok adanin. o , kayanin hizasinda bir tabela var iste, welcome to james bond island gibisinden, onunde fotograf cektirebilirsiniz. sahsen pek bana gore isler degildi. bir de plaj gibi bir sey var, iste orada hediyelik esya satan yerler var, oradan 150-200 baht’a , magnet kil-tuy falan alabilrsiniz. ama suna dikkat edin (bize de rehber soylemisti) simdi bu tur tekneleri, bu ve benzer adalarda belirli bir sure kaliyor. simdi siz tam para veremediniz diyelim, bu cakallar, bozuk yok iki dk bekleyin esim-kardesim-kizim bozdursun diye parayi veriyorlar yanindakilere (onlar da bir kayboluyormus gozden, yok eve gitti, yok suraya gitti vb) , siz de bekliyorsunuz , e tabii teknenin saati gelmesine yakin uzamaniz lazim, o para da oyle gidiyormus. uyanik olun yani.

    bu james bond adasina gittigimiz gun, bizi cok ilginc bir yere goturduler. o gun zaten bu iki yer ile gecti. koh pan yee diye bir musluman adasi. benim icin ilginc olan, musluman ada olmasindan ziyade , bir aralar meshur bir reklam vardi. bir tayland bankasi olan tmb, bu adada futbol yeteneklerini gelistirip ustuste defalarca eyalet , sanirim sonra da ulke veya ona benzer bir sey sampiyonu olan amator cocuklari kullanarak bir reklam cekmisti, suradan izleyebilirsiniz. o sahayi (ki dort tarafi su) o okullari falan gorunce cok hosuma gitmisti. cok ozel iki an vardi , biri buydu benim icin. ayrica bu ada tamamiyle su ustunde, yani hic bir kara baglantisi ve/veya tas toprak falan yok, koca bir adacik gibi bir seye sirtini vermis. ılginc bir tecrubeydi tavsiye ederim.

    bu arada bu bahsettigim iki adadan donerken (zaten tum bir hafta boyunca da, sadece bir kez denk geldik) bir musona tutulduk ki, of of of. boyle bir sey yok. yok londraymis, yok rizeymis , yok suraymis, ben oyle bir sey gormedim. bir de acik denizde denk gelmek sevimsiz (yurumeden yuzmeyi ogrenmis biri olarak yaziyorum, sevimsiz bir sey, sacma sapan bir hava yani)

    biraz karaya gecelim.

    entry’nin basinda karon plajindan bahsetmistim. burada, bir tepe uzerinde, bir panoromik teras var. yani, bence bir esprisi yok. adanin kuzey tarafini tepeden goruyorsunuz. yalniz, bu tepeden, bir buddha heykeli gozukuyor, acikcasi oraya gitmek istiyordum ama turdan ayrilamadim. ılginc bir deneyim olabilir.

    bu terasa, yarim saat mesafede, wat chalong diye bir tapinak var. bu tapinak phuket’te yer alan en onemli ve bir nevi en turistik budist tapinagi. bu tapinagin icinde bir suru irili ufakli buda heykeli var. ayrica bahcesinde kucuk pagodalarda surekli havaifisek ve tutsu yakiyorlar. garip bir rituel. rahipler, bu catapatlar bitince, yenisini yakiyorlar, surekli bir tutsu kokusu ve ciyuv fiyuv sesleri hakim. bu ve butun budist tapinaklarina girerken, ayakkabilarinizi cikarmaniz gerekiyor. ayrica, “ayak” , budizmde, hos karsilanmayan bir organ (en kutsal bas , o nedenle cocuklarin basini sakin sevmeyin) bu nedenle, tapinaklarda bagdas kurarak oturmaniz gerekiyor. bu tapinagin bahcesindeki kafede (ve phuket’in genelinde) hindistan cevizi satiliyor tepesini kesip bir pipetle veriyorlar size, soguk iciniz, sukela.

    phuket shooting range diye bir yer var. buradaki ana mevzu atis poligonu, ancak, yine ayni kompleks icinde(arasinda mesafe var tabii) bir de fil safari alani var. isterseniz atis yapabiliyorsunuz, isterseniz ok atabiliyorsunuz, isterseniz de fil safari yapabiliyor, filleri besleyebiliyorsunuz. acikcasi hayvanat bahcesi ve sirklere karsi biriyimdir ama, bu nispeten daha masumane geldi bana, cok genis bir alanda, nispeten iyi kosullarda fillerle gezebiliyorsunuz, hediyelik olarak da, safari esnasinda bir kac pozunuzu cekiyorlar. sanirim 500-600 thb civarindaydi. guzel şık bir cercevede veriyorlar hos bir aniydi, hala evimde durur. atis da 10 mermi 900-1000 thb falandi yanlis hatirlamiyorsam

    son olarak tiger kingdom isimli, kismen uyusturulmus kaplanlarin oldugu bir park var.burada farkli boylarda, yavru, kucuk, orta ve buyuk kaplanlar var. hangi boyuttaki kaplanla ayni kafeste olmak istiyorsaniz, ona gore para odeyip seviyorsunuz, fotograf cekiliyorsunuz vs. bundle alirsaniz , yani her boydaki kaplani gorecem diyorsaniz fiyat artiyor. o da guzel bir ani , yani kac kez bir kaplanla ayni ortamda bulunabilirsinizki!o da ortalama 1000 thb civariydi.

    gelelim gece hayatina.

    gece hayatinin kalbinin attigi yer, bangla road. bu sokak, patong plaji ile merkez arasinda yer aliyor, bu sokagin saginda solunda barlar, gece klupleri var. bunlarin en meshuru tiger. (kimlerine gore de illuzion, zaten yanyana ama tiger cok garip bir yer)

    tiger; iki katli bir gece klubu, ve belki de gorup gorebileceginiz en garip gece kluplerinden biri. simdi,giris kati nispeten soft, 8-10 adet kare-dikdortgen formlardan olusan barlar var, bu barin ustunde kizlar butun gece dans ediyor. etrafta da bir cok kiz var yine, siz bir seyler icerken falan, yaniniza gelip oturuyorlar. connect4 falan oynuyorlar sizle, neden onu oynuyoruz, amac ne? sonrasinda ne oluyor bilmiyorum. ben bir iki kere oynadim, kizlar kopek gibi oynuyor zaten.

    burada asil mevzu ust kat. biz ilk gun 10 gibi gittik, dediler gece gelin. “daha ne kadar gece gelelim ibis” demedik tabii. ıste o iki saat asagida takildik, sonrasinda ust kata ciktik. simdi bu ust katin ortasinda ringe benzer bir pist var. ne kadar suslenip puslenip gelen kiz varsa orda. etrafinda da vip masalar var. bu masalarda oturmak icin sise actirmaniz lazim. bazi masalar buyuk, bazilari bistro tarzi iki uc kisilik. biz genelde iki – uc kisi takildik. benim gittigimde bir sise absolut 2500 thb’ydi, o zaman fena degildi, ama simdi tl’nin erimesini gorunce , kura baktim ki neredeyse 500 tl’ye tekabul ediyor. bu ve benzer barlarda adam gibi hizmet almak istiyorsaniz (hemen akliniza baska seyler gelmesin) giristeki erketeye, barmen’e falan bir 100’er baht sıkıştırın. ınanin faydasini gorursunuz. gerek burda gerek illuzion’da vip masalar var demistik, bu masalari zaten, turk,arap vb turistler aliyor, sonra da phuket’te kizlar teklif ediyormus falan filan.

    ancak size su kadar soyliyim, phukete seks,kadin,fantezi pesinde kosmaya gitmeyin. yani nasil anlatayim, ilk basta eglenceli, guzel falan gelebilir, ama cidden (uzulerek soylemeliyim ki) resmen insan pazari gibi yer. rahatsizlik verebilir (ciddi soyluyorum) ha orada takilin, goy goyunuzu yapin, icki ismarlayin, kakarakikirinizi yapin ama o toplara girmeyin. zaten ( ki , tay kadinlari guzel bir irk da degil) bu islerin pesinde kosacaksaniz , eminim farkli alternatifler vardir, gerek turkiye’de gerek dunyada.

    madem girdik bu islere, bir iki sey daha yazip kapatalim. phuket’te bir de masaj olayi var. bu masaj olayi da ikiye ayriliyor. biri normal, gercekten baska hic bir yerde bulamayacaginiz masaj. o salonlar zaten belli. biz ilk gittigimiz gun, sehri tanimak icin gezerken, let’s relax diye bir yer gormus girmistik, cok da memnun kaldik, daha sonra 2-3 kez daha gittik, yasli kadinlar yapiyor masaji. bir saat kadar masaj ( sure , ve masaj yapilan bolge gibi degiskenlere bagli olarak) 500-600 thb civari. bu masaji aromatic yaglarla da deneyebilirsiniz, veya omuz,kulunc, kol gibi yerlere yagsiz, bacak, asil tendon gibi yerler icin yag kullandirtabilirsiniz. yine 100 thb bahsis vermeyi unutmayin. zaten bir sure sonra utaniyorsunuz. yani 600 thb , 100 tl para ediyor. (benim gittigim zaman 40-50 tl idi) her gun masaj yaptirin. siddetle tavsiye.
    bir diger ziyaret ettigimiz salon ise , 5 star massage saloon. burada da fiyatlar benzer. let’s relax’de bornoz benzeri bir sey giyiyorsunuz, burada ise ameliyata girerken doktorlarin giydigi bir kiyafet gibi bir sey vardir, onun geleneksel ve mavi olanindan. guzel otantik bir seydi.

    yeme icme ; bu mevzuda size net bir fiyat veremeyebilirim ama,bir kac aksam, bangla road ile jungceylon avm arasinda bir ara sokakta, kucuk bir carsi gibi bir sey vardi, ustu acik, hatta bir tane de sahne vardi ortasinda, onun cevresindeki tezgahlardan, karides bira yapin. 200-250 thb civariydi. karideslerin buyuklugunden bahsetmeye gerek yok sanirim.

    bu, jungceylon kocaman bir avm, hemen bangla road’in bitiminde. bunun icinde bir apple store var, hemen giriste solda, fiyatlari gayet iyiydi o donem. %30 civari fark ediyordu. ayrica bu avm’de yine kucuk , genelde ayak masaji uzerine uzamnlasmis masaj salonlari ve hediyelik esyacilar var, ben bir kendime bir de anneme tiger balm kremi mi ne oyle bir sey almistim. psikolojik mi, placebo etkisi mi, iyi gelmisti hafif agrilara.

    yine , jungceylon’un onundeki caddenin guney istikametinde yururseniz, aksam uzerleri, soguk bir tepsi uzerinde dondurma yapan bir yer var, 100-150 civariydi. (ebata gore degisiyor) mutlaka bir gun deneyin.

    bu avm arkasinda (ya da buranin devami seklinde) bir alan var, icinde havuzun oldugu , sanirim avm'nin devami, orada unlu markalar ve guzel restaurantlar var, ben yine bir gun burada pad thai yemis ve tom yum goon (yanlis yazmis olabilirim) corbasi icmsitim, guzeldi.

    bol bol hindistancevizi alin , suyunu icin

    hooters diye bir fastfood-café var, ilginc bir yerdir. (utangac emoji) dusit otelinin altinda bir gun gidin.

    oranin yaninda hard rock var, cok pahali, gitmeyin.

    tuktuk’a binin, binmeden pazarlik edin.

    kata beach’te kataturk diye bir restaurant varmis, gitmedik, yani goturmediler, cok iyi degilmis ama denenebilir.

    ben yine bir gun (ulan amma ayri takilmisim ha) watsuwan khiri wong isimli bir tapinaga gittim, ara sokaklarini falan dolasarak, girisinin merdivenlerinde iki tane buyuk ejderha figuru olan bir yer. ın cin top oynuyor, basima bir sey gelse, uc gun sonra bulurlar. aynen filmlerdeki gibi ciktim ben merdivenlerden, iki uc tane pagoda var, baktim hepsi kapi duvar. gorece buyukce bir tapinak acik sadece. ıceri girdim, bir rahip meditasyon yapiyor, vantilator var falan, garip mistik bir ortam (vantilatorden degil) oturdum yarim saat adami izledim. adamin kili kipirdamadi. sinek falan konuyor, sicak yani, sinek, sinekler falan. yok abi kipirdamadi adam, neyse ciktim ben, disarida , kedi kopeklerda.garip bir ortamdi, biraz oturdum bahcesinde, cok ozel bir andi benim icin. sonra, kendimi adayabilir miyim boyle bir seye diye diye de yurudum (bu tapinagin yolu uzerinde de bir tane cami var, sanirim tek cami de burasi)

    ıki tane starbucks vardi o zaman. biri jungceylon icinde, digeri de patong sahiline paralel bir cadde var ordaydi. sutleri berbat, sutlu bir sey iciyorsaniz, isiniz zor.

    fastfood var ama girmeyin, yani oralara kadar gittiyseniz yerel seyler yiyin. pad thai cok guzel bir yemek, ayrica deniz urunleri de guzel. karidese abanin

    bangla road’da aussie bar die bir yer vardi, guzel ortami var, (adindan da anlasilabilecegi gibi) avusturalyalilar agirlikta, guzel ambians, bir iki carlton yuvarlayabilirsiniz, geceye akmadan.

    seven eleven hayat kurtarir. gider gitmez bir hat alin, gayet ucuzdu, bir hafta gecerli konusma-internet 300 thb’ye almistik yanlis hatirlamiyorsam (konusma uluslararasi degildi ama)

    redbull , sudan ucuz (ciddiyim) ama kucuk surup gibi seylerde satiliyordu, ya da en cok o sekli aklimda kalmis. 50-70 thb’den basliyordu. cok degisik sekilleri var.

    epey oldu gideli ama aklimda kalanlar bunlar.

    yaksamlar.
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap