5 entry daha
  • şeytan kulesi olarak da bilinen abd'nin ilk ulusal anıtıdır. kule, 24 eylül 1906 tarihinde başkan theodore roosevelt tarafından abd'nin ilk ulusal anıtı olarak belirlenmiştir.

    crook county, wyoming'te bulunur. denizden yüksekliği 1558 metre, yerden yükseliği ise 386 metredir. dünya'nın en ilginç taş yapılarından biridir. yıllık 400 bin ziyaretçi çekmekte ve bu ziyaretçilerin %1'i kuleye tırmanmaktadır.

    şeytan kulesine ilk kez 1893 yılında william rogers ve willard ripley tırmandı. ikisi, yerden yukarı doğru açılan dar bir yarık tespit etti. buraya tahta kazıklar çakarak bir merdiven yaptılar ve tırmandılar. bugün tırmanışlar günübirlik olarak yapılabilmektedir. zirvede kamp yapılması yasaktır ve tırmanmak isteyen herkes kule görevlisine kayıt yaptırmalıdır.

    kule yanardağ faaliyeti sonucu meydana gelmiş olup magmatik bir kayadan oluşmuştur. kule'yi oluşturan magmatik malzeme, 40.5 milyon yıl önce, beyaz bir mineral kristalleri ile koyu-gri veya yeşilimsi-gri renkli magmatik kayalardan oluşan bir yapıdır. magma soğurken, her biri yaklaşık altı fit çapında altıgen (ve bazen 4-, 5- ve 7 taraflı) sütunlar oluştu. kaya soğumaya devam ettikçe, dikey kolonlar genişlikte küçülmüş ve 120 derecelik açılarda çatlaklar oluşmaya başlamış, genellikle homojen 6 taraflı kolonlar oluşmuştur.

    kule, üstündeki tortul kayaçlar aşınıncaya kadar görünür olmadı. yumuşak kumtaşları yıprandıkça, kuleyi oluşturan daha dirençli magmatik kaya erozyon güçlerinden sıyrılmış oldu. devils tower'ın gri sütunlar zemin üzerinde ayrı bir kütle olarak görünmeye başladı.

    yağmur ve kar, kule'nin tabanını çevreleyen tortul kayaları aşındırmaya devam ettikçe, şeytan kulesi daha fazla ortaya çıkacaktır. bununla birlikte, kule'nin açıkta kalan kısımları hala belirli miktarda erozyona maruz kalmaktadır. kolonlardaki çatlaklar su ve buz erozyonuna maruz kalır. kuledeki kaya bölümleri ve hatta tüm sütunlar sürekli olarak kopup düşmeye devam etmektedir.

    bir kızılderili efsanesine göre ise, bir grup kız oynamaya başladı ve dev ayılar onları kovalamaya başladı. kızlar ayılardan kaçmak için, bir kayaya tırmandı, dizlerinin üstüne çöktü ve onları kurtarmak için büyük ruh'a dua etti . dualarını duyan büyük ruh, kayayı yerden göğe doğru yükseltti, böylece ayılar kızlara ulaşamadı. ayılar, kayaya tırmanma çabasıyla, kule kenarlarına derin pençe izleri bıraktı. bunlar bugün devils tower'ın yanlarında görünen izlerdir. kızlar gökyüzüne ulaştığında, yıldızlara dönüştüler .

    kaynak
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap