2 entry daha
  • (bkz: #89674774)
    şurada entry’de bu sözleşmeyi bahse konu ettim ama sözlükte hakkında neredeyse bir bilgi yokmuş.
    gerçi başlığı açan yazar sözleşmenin resmen bir nüshasını girmiş ama biz anlatalım yine.

    1951 yılında cenevre’de imzalanmış mültecilerin hukuki statüsüne, temel hürriyetlerine ve insani haklarının korunmasına ilişkin birleşmiş milletler sözleşmesidir.
    sözleşmeye taraf olan ülkelerin kendisine sığınan mültecileri nedensiz yere ülkeden çıkarmanın önüne geçilmiştir.
    ayrıca; bu sözleşme ile mültecilerin sığındıkları ülkede çalışma hakkı, sosyal ve ekonomik faaliyetlerden yararlanma ve sığındıkları ülkede gelecek planlama gibi hakları koruma altına alınmıştır.

    türkiye sözleşmeye taraf olmadan önce coğrafi konumunun yarattığı çekincelerden bahsetmiş, kısaca : “biz doğu ile avrupa arasında göç yolunda olan bir ülkeyiz. doğuda isyanlar, savaşlar bitmek bilmiyor. her olayda ülkesinden kaçan insanların ilk durağı biz oluyoruz. biz bunların hepsine mülteci statüsü verip bakacaksak işimiz var” minvalinde oldukça tutarlı bir savunma yapmış ve nasıl başardıysa sözleşmeye coğrafi çekince şerhi koydurmayı başarmıştır.

    bu şerh sayesinde bugün türkiye’de doğudan gelenler sığınmacı avrupadan gelenler ise mülteci statüsündedir.
    mültecilere hadi babam gidin artık ülkemden diyemediğin gibi iş ve aş vermekle yükümlüyken; sığınmacıların böyle hakları yasal olarak yoktur ve geçici olarak ülkededirler. türkiye bir gün sığınmacılara hadi evlerinize diyebilir.

    ülkemize gelen suriyeliler de dönemin ileri görüşlü siyasilerin şerhi sayesinde sığınmacı konumundadırlar. bu sayede günü geldiğinde türkiye’nin suriyelilere hadi evlerinize diyebilecek yasal zemini hazırdır. *
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap