21 entry daha
  • bir şeyin fiyatı arttığı zaman tüketimi azalması beklenir fakat bu paradoksa göre hayati ihtiyaç olan şeyler için geçerli değildir, fiyatı artıkça hatta tüketimi artmaktadır.

    100 birim paranız var, siz bu para ile patates, et ve meyve alacaksınız. siz bunu en fazla ihtiyaçtan en az ihtiyaca dağıtırsınız. peki her şeyin fiyatı artarsa, siz bu sefer az ihtiyaçları, ya az alırsınız yada almazsınız. fakat karnınızı doyurmak için fiyatı yükselmiş ama yine düşük fiyatlıdan çok alırsınız. patates çok alır, eti azaltır, meyveyi hiç almazsınız.

    gördüğünüz gibi patates tüketimi, fiyatı yükselmesine rağmen artış göstermiş oldu. çünkü beslenme için diğer kaynaklara ulaşamıyorsanız, diğerlerine göre ucuz olanı tercih edersiniz. bu sefer patates çok talep gören besin olduğu için fiyatı daha çok artmaya başlayacak. böyle bir döngüye girmiş olacak.

    pazarda dikkat ederseniz, zamanı olmamakla birlikte karpuz, elma gibi ürünlerin fiyatı düşük, çünkü talep yok. o para ana ihtiyaçlara gidiyor, ucuz olsa dahi o ürünlere para kalmıyor.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap