1624 entry daha
  • hukuka aykırı olduğunu zannettiğim karardır.
    yurt dışından aşağıdaki mevzuları uzaktan takip ettim. günlerde hatam varsa yeşillendirin.

    1. 298 sayılı kanunun 130. maddesinin 2. fıkrası :

    --- spoiler ---

    siyasi partilerin il başkanları, genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın (mazbatanın) düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin sonucuna etki eden olaylar ve durumlar sebebiyle yapılan itirazlar
    --- spoiler ---

    mazbata 17 nisan'da düzenlendi bildiğim kadarıyla, itiraz 16 nisan'da yapıldı. ysk'nın başvuruyu usul yönünden reddedip aynı başvuruyu 17 nisan'da tekrar kabul etmesi gerekirdi.

    2. iptal gerekçesi 225 sandık başkanının memur olmadığı yönünde. bu durumda

    a) sandık başkanlarının seçime etkisi var mı yok mu?
    b) sandık başkanlarının seçime etkisi varsa önce bu etki ortaya konur, sonra o sandığın bulunduğu yerdeki seçimler tamamen iptal edilir.

    yani:
    ysk 1. maddedeki başvuruyu kabul edip karara bağlayarak yok hükmünde olan bir başvuruyu sonuçlandırmıştır. başvuru ve karar açıkça hukuka aykırıdır. idari yargılama usul kanunu'nun 13. maddesinin 3. fıkrasının e bendi sürenin incelenmesi gerektiğini, süreye ilişkin ön incelemede sorun olması durumunda da 15. maddenin 1. fıkrasının b bendine göre davanın reddine karar verilmesi gerektiğini usul ve teamül açısından düzenler. zaten bu her zaman geçerli temel bir kural.

    diğer yandan bir sandıkta sorun varsa ilçe ve muhtar seçimleri de iptal edilmeli. başkan sorunluysa onlar için de başkan, onlar için de sorunlu.

    367 krizinde bu yanlış denildiğinde bizi kimse dinlememişti. bu açıkça hukuka aykırı karar neticesinde seçimin yenilenmesinde de benzer bir durum yaşıyoruz. tarih tekerrür ediyor ama olan her seferinde bize oluyor.
1008 entry daha
hesabın var mı? giriş yap