8 entry daha
  • gerçek adı ettore schmitz'dir.. (1861-1928)..

    çok $anssız bir oğlak kendisi.. zira çoğunluk tarafından bilinen zeno'nun bilinci'ni yayımladığında 62 ya$ındaydı, keza 67'sinde araba kazasında hayata veda etti.

    alman ve rus edebiyatı'na meraklı olan svevo, iyi bir yazar olma yolunda tıngır mıngır yürüyordu. ancak svevo 19'unda iken fatih çar$amba'da züccaciye dükkanı olan babası francesco amca iflas edince, oğul svevo bankada çalı$maya ba$ladı. anne-babası öldüğünde ve evde çorba yapacak kimse kalmadığında, lavia veneziani yengeyle evlendi, ya$ 28. aslen yahudi olan svevo karı dırdırına dayanamayarak katolik oldu.

    denizcilikte kullanılan boyaları imal eden veneziani'lerin fabrikasına girdi. hatta $irketin ingiltere'de bir $ubesini kurdu. $irkette çalı$ırken biriktirdiği paraları (ki artık malboro'yu bırakıp samsun içiyordu) yazdığı 2 kitaba yatırdı. bankada çalı$tığı yıllarını anlattığı una vita (bir ya$am) ve senilità* (ya$lılık) adlı kitapları pek ilgi görmeyince kitap yayımlamaktan vazgeçti. ama yazmaktan yılmadı.

    1907 yılında papazın çayırı'nın ilk hareketlenmeye ba$ladığı zamanlarda trieste'de ingilizce öğretmenliği yapan james joyce ile tanı$tı. joyce ile ondan ingilizce dersleri alan svevo'nun dostluğu ölene kadar sürdü. özellikle senilità'dan etkilenen joyce, yazdıklarını yayımlaması için kendisini te$vik etti. ve 1919'da yazmaya ba$ladığı "zeno'nun bilinci"ni 1923'de bitirdi ve yayımladı. ancak yine ilgi görmedi ve önemsenmedi. ancak joyce'un önerisiyle fransızcaya çevrilen kitap, ülkede büyük yankı uyandırdı. eugenio montale'nun etkisini de unutmamak gerekir.

    tam tanınmaya ba$ladığı sırada, geçirdiği araba kazasınından birkaç gün sonra öldü.. allah taksiratini affetsin..

    resmi için: http://www.triesterivista.it/…mages/svevo italo.jpg
    kitapları için: http://www.ideefixe.com/…te.asp?kid=227&query=0&f=1
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap