• şekil a'da görülen, nörolojik pokedeximizi içeren bir beyin bölgesi.

    nature human behavior'da henüz oldukça yeni bir makale yayınlandı. makaleden görüldüğü kadarıyla 90'lardaki pokemon oyunları, görsel uyarılmaların beyin gelişimini nasıl etkilediğinin incelenmesi için kullanılmış.

    deneye katılan 22 kişi var. bu 22 kişinin yarısı çocukluğunda bayağı pokemon oynamış, diğer yarısının ise pokemon ile pek ilgisi yok. denekler, manyetik rezonans görüntüleme cihazının içine yerleştiriliyorlar ve bu esnada deneklere rastgele pokemonlar gösteriliyor, beyin aktiviteleri de izleniyor. oyunları çocukken oynamış olanlar ile, oynamamış olanların beyin aktiviteleri birbirinden farklı oluyor. gamer grubunun kendi içinde aktive olan bölge aynı bölge. normal şartlarda bu yoğunlukta aktive olmayan bu bölge sadece pokemonlar karşısında tutarlı bir şekilde yüksek bir aktivite gösteriyor.

    peki neden söz konusu bölge oksipitotemporal sulkusta?

    oksipitotemporal sulkus, hayvan görüntülerine de tepki veren bir beyin bölgesi. pokemonlar da hayvansal niteliklere sahip olduklarından, beynin pokemon bölgesini bu bölgenin içine kodlamış olması aslında oldukça mantıklı. pokemon oyunlarının çocuklarda ödül mekanizmalarını aktive etmiş olduğu düşünülürse, 90'lar çocuklarının pokemonları akıllarına bu kadar kazımalarında halk arasında haz kimyasalı olarak bilinen nörotransmiterlerin payı vardır şüphesiz.

    denebilir ki: spesifik bilgilerin, spesifik bölgelerde kodlanıyor olması bilinmeyen bir durum değildi. doğru, beyin bölgelerinin sorumlu oldukları fonksiyonlar çeşitlilik gösteriyor ve bu çeşitlilikler genel olarak insanlarda tutarlı oluyor. aslında burada ilginç olan şey, oyunu oynayanlar ve oynamayanlar arasındaki farklılığın yanı sıra oyuncuların kendi içlerindeki tutarlılıkları.

    test edilen bir nokta da eccentricity bias adı verilen bir olgu.

    eccentricity bias hipotezine göre görsel verilerin beynimizdeki kategorizasyonu iki temel etmene bağlı:

    1) görsel verinin çevresel mi, merkezi mi olduğu. (mesela binalar genel olarak çevresel görüş, fakat doğrudan baktığınız yüzler veya kelimeler merkezi görüş)
    2) bakılan nesnenin, görüş alanımızı ne kadar kapladığı

    90'lardaki pokemon oyunlarının küçük ekranda oynanıp merkezi görüşü gerektirdiği bilindiğinden pokemon uyarıcılarının aktive edeceği beyin bölgelerinin şekillenmesinde eccentricity bias etkisi kolaylıkla test edilebilir.
hesabın var mı? giriş yap