• not / 16.03.2023: tüm entry'yi okumadan lütfen mesaj göndermeyin. enrty'i sürekli güncel tutmaya çalışacağım, takip edebilirsiniz. eğer daha fazla yardımcı olabilirsem ne mutlu bana, yazabilirsiniz her zaman.

    dubai'de doktorluk harika bir alternatiftir.

    1) burada doktor olabilmek için öncelikle bir uygunluk mektubu almanız gerekiyor. denklik gibi bir şey yani. bunun için de yapmanız gereken prosedürler var ve oldukça karışık. delirmelik! bir çok arkadaş reject edildi. prosedürler sürekli değişiyor. sizin danıştığınız doktor arkadaşlar kendi zamanlarında öyle yapmıştır ama şimdi o işlem öyle değildir gibi... daha önce bu entry'de yardımcı olabilmek adına kendi e-mail adresimi paylaşmıştım. ama değişikliklerden ötürü reddedilmeler başlayınca ve şahsen arkadaşlarla tatsız şeyler yaşayınca kaldırdım. sözlük yazarları özelden yazarsa yine yardımcı olmaya çalışırım. burada kurallar, şartlar sürekli değişiyor. boşu boşuna lisansınızı daha almadan yakmayın. benim bildiğim dubai'de bu işi yapan bir türk şirketi var, sahibi dubai'deki bir doktor meslektaşımızın eşi. adı muaz kalaycı. reddedilen bir çok dosyayı bile kişisel ilişkilerini kullanarak çözdüğünü biliyorum. lisans ile birlikte iş bulma konusunda da etkinler çünkü hastaneler ve küçük klinikler türk doktor alımı yapılacağında iş ilanı açmadan önce ellerinde uygun aday var mı diye onlara soruyormuş. bir database'leri var sanırım, bilmiyorum. asistanlıktan bir arkadaşım onlarla bu şekilde iş buldu. www.dubaidedoktorluk.com sitelerine girip dubai'de doktorlukla ilgili ayrıntıları sanırım okuyabilirsiniz. bu siteyi birebir kopyalayan, hatta whatsapp'tan verilen cevapları bile kopyalayan sonradan açılan kopya bir türk internet sitesi daha var. dubai'de doktorlar arasında epey konuşuldu bu. orasıyla karıştırmayın, sıkıntı yaşamayın diye uyarayım. şimdi bazı meslektaşların bilgilerini sizle paylaşayım. eğer bu arkadaşlar sayfa linklerinin kaldırılmalarını isterlerse lütfen dm'den bana yazsın. hemen kaldırırım.

    başkent hastanesi'nden yeni gelen ve birleşik arap emirlikleri'nde çalışmaya başlayan hocamızın instagram hesabını veriyorum. yine yeni başlayan bir doktor hanımın linkedin sayfasının linkini de şuraya bırakıyorum. hem dubai'den hem de katar'dan lisans alan ortopedi uzmanı başka bir hocamızın sosyal medya linkini şuraya bırakıyorum. hem dubai'den hem katar'dan lisans alan ve çalışmaya başlayan başka bir ortopedi uzmanı arkadaşın sayfasının linkini şuraya bırakıyorum. uzun zamandır dubai'de doktor olarak çalışan hocamızın linkedin linkini de şuraya bırakıyorum. bir kadın doğum uzmanı meslektaşımız da var. çalıştığı hastanedeki sayfasının linkini şuraya bırakıyorum. ben daha ne yapayım *

    drexpat.com diye bir site var lakin tam bir arap kurnazları. profesyonel gibi görünüyorlar ama bir halttan anladıkları yok. çünkü her ülkenin kendine has yapılması gereken işlemleri var ve onlar, sadece pakistan, sri lanka ve hindistan prosedürlerini biliyorlar. diğer ülkeler için hiç bir halttan anladıkları olmadığı gibi her işi de sora sora araştıra araştıra siz yapmaya çalışıyorsunuz ve genelde de yanlış yapıyorsunuz ve ret alıyorsunuz. bir de searchplus diye bir yer var. onlar tam sahtekar. yalandan iş ilanları açıp, başvuranları dolandırıyorlar. "önce lisans almanız lazım, biz alırız. sonra zaten işiniz hazır" deyip para alıyorlar. bir arkadaşın 1000 küsur dolarını almışlar. birkaç ay boşuna bekledi ve sonra anladı ki bunlar dolandırıcı. adamlar sonra zaten cevap vermez oldu. böyle dolandırıcı çok! dikkat edin!

    2) lisans alabilmek için 3 yıl deneyim şart! evet, sana da şart! asistanlık süreniz bu süreye dahil değil. eğer 4 yıl asistanlık yaptıysanız 3 yıl da uzman olarak çalışarak tecrübe sahibi olmanız lazım. ayrıca türkiye'de toplamanız gereken belgeler (cerrah iseniz bu belgeler daha fazla) ve girmeniz gereken mesleki bir sınav var (sınav zor değil ama biraz çalışmanız lazım). pratisyen hekimler için aranan tecrübe süresi 2 yıldır. süper bir ingilizceniz olması gerekmiyor ama derdinizi anlatmaktan fazla bir ingilizce bilmeniz gerekiyor. dil için ielts gibi herhangi bir belge almanız gerekmiyor. yani özetle: diplomalarımız dubai için geçerli ancak bir takım işlemler sayesinde tanınmış olması gerekiyor.

    3) buradakiler yılda 30 gün izin, 15 gün de hastalık izni veriyor. 45 gün de kadınlar için doğum izni var.

    4) bir uzmana ayda verdikleri maaş ortalama 30-60 bin dirhem, pratisyenlere 15-25 bin dirhem. ancak pratisyen hekimlere yatırdıkları hasta başına prim de veriyorlar. yani aldıkları maaş uzman maaşına yakın olabiliyor.

    5) iş bulmak eskisi kadar kolay değil ama bir zaman sonra iş bulabiliyorsunuz. yani geç olmasın ama güç olmasın mottosunu burada kullanabiliriz. türk olmanın avantajını kullanarak hintlilere, pakistanlılara göre daha çabuk iş bulabiliyoruz. çünkü türkiye, tıp eğitimi standartlarında hala batı'ya benzetiliyor! çok fazla sirkülasyon var. doktorlar para biriktirip bir sonra ülkesine dönüyor ya da batı ülkelerine gidiyor. bu nedenle sık sık pozisyon açılıyor.

    6) dubai, sıcak olmasının dışında harikulade bir emirlik. insanlar huzurlu. türkiye'deki gibi bir karmaşa yok. buraya geldiğinizde villa ya da rezidansta oturabilirsiniz. ancak ilk sene rezidans öneririm, fiyatları hem daha uygun hem daha az sorunlu. dubai marina'da rezidans, jvt veya the springs bölgesinde villa kiralayabilirsiniz. dubizzle.com sitesinden kiralara bakabilirsiniz.

    7) dubai'den lisans almadan önce iş başvuruları yapmaya başlayacağınızı ya da başladığınızı tahmin edebiliyorum. kendilerini insan kaynakları ajansı olarak tanıtan ve size ballı kaymaklı iş olanakları sunan, hatta bir an önce işlemleri başlatabilmek için size bir teklif dosyası gönderen ve sizden evraklar isteyen dolandırıcılar azcık paranızı tırtıklayacak ve sonra toz olacaktır. hiç kimse, hiç bir şekilde, tekrar ediyorum: "hiç bir şekilde" lisansınız olmadan size iş bulamaz. kısa yoldan iş bulmak üzere olduğunuzu, popüler bir doktor olduğunuzu zannederken kesinlikle ama kesinlikle çarpılacaksınız demektir. lisans almadan önce burada çalışmayı bir kere unutun.

    8) dubai'de hekim olarak çalışmak ve yaşamak ile bu ilgili bilmeniz gereken burada yazdığımın dışında elbette daha çok şey var. google amcaya sorabilirsiniz, zilyon tane sayfa var.

    edit: 2022 yılında sadece doktor değil; diş hekimi, fizyoterapist gibi tüm sağlık bölümlerinde lisanslama konusunda ciddi sistem değişikliğine gittiler, sınav da eskisinden daha zormuş. eskilerin öneri ve yönlendirmelerine kulak asmayın derim. birkaç günde bir reddedilenlerin mesajları geliyor mesaj kutuma. ama arkadaşlar ben sizi lisanslayan bir mecra değilim. size daha fazla nasıl yardımcı olabilirim bilmiyorum? artık kayıt aşamasında türkiye ile beraber bae'de de evrak takibi yapmak gerekiyor. dha'nın sitesine girip "aaa bu iş çocuk oyuncağıymış" gibi bir hisse kapılmayın yani. bilmekte fayda var. bir de dubai'de türk doktorlar sanki aralarında anlaşmış gibi "artık dubai'de iş yok boşuna uğraşmayın. işsiz kalırsınız zamanınızı harcamayın." gibi şeyler söylüyor. türk doktor sayısı arttıkça türk hasta sayısı da bölündüğünden sanırım bunu yapıyorlar çünkü başka bir açıklaması olamaz. resmen yeni türk doktorların gelmesini istemiyorlar gibi davranıyorlar! kimisi de çok fazla övüyor. "gel vatandaş gel dubai'de türk doktorlar olarak kapış kapış gidiyoruz, bu fırsatı kaçırma" modunda ama onların bahsettiği gibi kimse kucağını açmış sizi beklemiyor. yani her iki taraf da doğruyu söylemiyor. ne çok kolay ne de imkansız iş bulmak. sadece zaman gerekiyor. fırsatlar illa ki çıkacaktır, çıkıyor.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap