• ekşisözlük tarafından geliştirilmesi gerektiğini düşündüğüm özellik.

    öncelikle mevcut durum nelere sebep oluyor;önce bunun cevabını verelim;

    1-)mevcut yapıda trol hesaplar veya ergen kullanıcıların dikkat çekmek amacıyla açtığı başlıklar anında gündem oluyor. peki neden?

    başlıkların altına ilk sayfada, 2-3 dk içerisinde sözüm ona trol hesaba laf sokup beğeni * alabilmek için yazarlar yarış veriyor. bunun sebebi de, yukarıda görünüp daha fazla beğeni alabilmek. bu sayede çok hızlı entry alan başlıklar anında 10-15 entry ile gündeme giriyor ve dikkat çekiyor.

    2- gündemde yer alması gereken önemli başlıklar gündemden düşüyor. peki neden?

    birden fazla sayfa entry girilmiş olan başlıklar her ne kadar önemli bir başlık olsa da, birçok yazar tarafından dikkat çekmeyeceğini düşündükleri, arada kaynayıp gideceğini düşündükleri için gözardı ediliyor ve belki daha fazla gündemde kalması gereken başlıklar trol hesaplar tarafından açılan başlıklar tarafından ezilip gündemden düşüyor.

    3- önemli, bilgilendirici veya eylendirici bir entry arada kaynayıp gidebiliyor. peki neden?
    popüler olmuş ve x sayfa entry girilmiş bir başlık için; x/2. sayfada yer alan bilgilendirici, yaratıcı komik veya beğeni alabilecek bir entry dikkat çekemiyor fakat ilk sayfada yer alan küfür, hakaret içerin hiçbir niteliği olmayan entry herkes tarafından görünmüş oluyor.

    şimdi de yukarıda belirtilen sorunların `önüne geçebilmek için nasıl bir çözüm getirilebilir?` sorusuna cevap verelim;

    evet bir başlıkta girilen entryler şuanda tümüyle tarih damgasına göre listeleniyor. yani ilk gelen ilk görüntüleniyor. peki bu listeleme yöntemi doğru bir listeleme yöntemi mi?
    tabi ki hayır; youtube, twitter vb. platformlarda listeleme seçenekleri default olarak popülariteye göre yapılır. yani en fazla beğenilen, en fazla cevaplanan vs. entryler default olarak en üstte yer alır.

    zamana göre filtreleme de ek bir özellik olarak kullanıcıya tabi ki sunulabilir. (en yeniden eskiye - en eskiden en yeniye şeklinde.) bu sayede yeni ve kaliteli bir entry de önemini yitirmeyecektir.

    bu sayede ilk girdi veren olmanızın önemi kümülatif olarak beğeni sayınızı arttırma olasılığınızın yükselmesinden öteye gitmez. yani ilk entry girmek önemini tümüyle yitirmez fakat, gereğinden fazla da önem elde edemez.

    dinamik listelemenin ne gibi faydaları olacak;

    1-tarih damgasından bağımsız bir şekilde insanlara sunulmayı veya sunulmamayı hakkeden yorum hakkettiği yerde görüntülenecek.

    2-ilk entry girme yarışı ortadan kalkacak. bu sayede bir şey gireyim de ne olursa olsun şeklindeki yaklaşım ortadan kalkacak.

    3- (bkz: reserved) şeklinde girilen anlamsız, fikri olmayan sadece fikir arayan enrtyler anlamını yitirecek ve kullanımı sona erecek

    4-henüz yorum almamış entrylerden ziyade, yorum alsa bile önemli görülen entryler daha fazla entry alacak.

    son olarak; ekşisözlük po'su olan arkadaşlara seslenmek istiyorum. bu işin analizi oldukça basit, analiz sürecinde zorlanıyorsanız istediğiniz metodolojide ben analizi hazırlayıp size gönderebilirim. teknik olarak da yapılabilirliği hiç zor değil. eğer olur da dev. arkadaşlar zor, zaman alacak bir iş vs. derlerse inanmayın gerekirse de benimle iletişime geçin.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap