28 entry daha
  • kökenleri çok eskiye giden aslında bir pagan tanrıçasını anlatan bir şarkı. bir zamanlar andante dergisinde bu şarkı için şunları yazmıştım

    «elizabeth döneminin en popüler şarkısı ise kuşkusuz “greensleeves” dir. shakespeare de bu parçanın dönemin en popüler parçalarından biri olduğunu söylemektedir.

    asıl adı “my lady greensleeves” olan bu şarkı köken olarak çok daha eskilere dayanmakta ve aslında pagan inançlarını yansıtmaktadır.

    greensleeves aslında baharı anlatan bir şarkı olarak gözükmektedir ancak kökeninde yeni yıl kültleri de bulunmaktadır. bu şarkı, baharın gelişiyle ana tanrıça arasında bir bağ da kurmaktadır.

    greensleeves’i kimin ne zaman yazdığı tartışma konusudur. bazı tarihçiler bunu kral 8.henry’nin anne boleyn için yazdığını söylemektedir. ancak şarkının yapısna baktığımızda bu şarkının 8. henry’nin ölümüne kadar ingiltere’de görülmemiş olan bir italyan stilinde yazıldığı görülmektedir. dönemin diğer meşhur balladları gibi greesleeves de bestecisi bilmeyen balladlar arasında sınıflandırılmıştır. bu arada hemen belirtelim 8. henry de müzikle uğraşmış ancak vasat bir besteci olarak kalmıştır.

    bu ballad’dan söz eden ilk belge, 1580 yılındandır ve o tarihte richard jones "a new northern dittye of the lady greene sleeves." adı ile bu parçanın lisansını almıştır. aynı zamanlarda edward white da "a ballad, being the ladie greene sleeves answere to donkyn his frende." adı ile bu parçaya lisans almış, daha sonra da aynı işlemi "greene sleeves and countenance, in countenance is greene sleeves." adındaki yeni bir versiyon için yapmıştır. aynı yılın aralık ayında ise jones parçanın yeni bir versiyonu ile ortaya çıkmıştır. bu lisans”savaşları” bir kaç yıl daha sürmüş ve sonunda 1584 yılında jones "a new courtly sonet of the lady greensleeves," adlı bir versiyon ile ortaya çıkmıştır. bugün bildiğimiz parça bu versiyondur.

    peki bu şarkının adı nereden gelmektedir? “sleeve” bilindiği gbi elbisenin kolu anlamına gelmektedir. “yeşil kollu kadın” terimi bir çok araştırmacıtarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır. bazı araştırmacıların bunun fahişeleri temsil ediyor demesine karşın, bunu farklı yorumlayan araştırmacılar da olmuştur. hatta bu şarkının 8. henry’e atfedilmesinin nedenlerinden biri anne boleyn’in uzun renkli kollu elbiseler giymesidir. hatta anne boleyn’in altı parmağı olduğu dedikodusu bile ortaya çıkmıştır. öte yandan bunun aslında “greens leaves “ yani yeşil yapraklardan ya da eski kelt dilinde “yeşil dağlar”dan geldiğini de söyleyenler olmuştur.

    kelt mitolojisinin en önemli isimlerinden biri de tanrıça brigit’tir. bir çok özelliğinin yanında bolluk ve bereketi temsil eden brigit adına 1 şubat’ta kutlanan imbolc adlı bir bayram da vardır. bu bayram ayrıca koyunların süt verme zamanı ile de alakalıdır. brigit’in bir önemli özelliği de tarların yeşillenmesini başlatmasıydı. bu nedenle brigid’in yeşil renk ile alakası vardı. yeşilli hanım kültü de bununla alakalıdır. bu inancın devamı olarak, brigid bir hristiyan azizesine dönüşürken, yeşilli hanım kültü de avrupa da önemli bir yer tutmuştur. işte bu şarkının kökeninde bu inancın da kalıntıları gizlidir. belki de bu şarkı, hristiyanlığın yanında yaşamaya çalışan pagan kültürünün son bir sesi olmuştu. »
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap