32 entry daha
  • (bkz: http://www.ysk.gov.tr/…ar/dosya/78053/2019-4219.pdf)

    tek bir kelime şahsi yorum yapmadan karar içeriğinde karşı oy kullanan üyelerin ibarelerinden bir kısmını paylaşıyorum:

    "tahmini ve farazî gerekçelerle, seçmen iradesi yok sayılarak salt sandık kurulu başkanın kamu görevlisi olmaması nedeniyle seçimin iptaline karar verilmesinde hukukî uyarlık bulunmamaktadır."

    "seçim hukukuna egemen olan serbest, genel oy, eşit, tek dereceli, gizli oy, açık sayım ve döküm ilkelerinin hangisinin kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı tarafından ihlal edildiği, hiçbir şekilde ortaya konulmamıştır."

    "özgür iradesi ile seçme hakını kullanan seçmenden, sandık kurulu başkanı ve üyelerini denetleme görevi beklenemez. bu sorumluluk seçimi yöneten idarelere aittir. sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmaması, seçmene yüklenecek bir kusur değildir. bu nedenle, bu sandıklarda oy kullanan seçmenin oyunu geçersiz kabul ederek iradesinin yok sayılması, anayasa, uluslararası sözleşmeler ve seçim mevzuatı ile güvence altına alınan en temel yurttaşlık haklarından olan seçme hakkının özüne müdahale anlamı taşır."

    "sandık kurullarının usulsüz oluşması tam kanunsuzluk halini oluşturmaz. sandık kurullarının kuruluşuna ilişkin işlemlerin kesinleşmesinden sonra bu kuruluşa karşı yapılacak itirazlar seçimden sonra o seçimlerin iptali için tek başına bir itiraz sebebi olarak ileri sürülemez."
410 entry daha
hesabın var mı? giriş yap