• ocak 1848'de, bir marangoz olan john w. marshall bir değirmen yapmaya çalışırken sarı taş parçaları bulmuş, durumu toprak sahibi olan john a sutter'a yetiştirmiş. bunların altın olduğunu anlayan sutter puştu olayı gizlemeye karar vermiş. ancak ertesi gün adamları çalışmayı bırakıp toprağı kazmaya başlamışlar, bir hafta içerisinde ortalıkta çiftliğe benzer bir şey kalmamış. olay telgrafla tüm ülkeye (bkz: abd) yayılmış. ülkede dükkanlar kapanmış, askerler birliklerinden kaçmaya başlamışlar, herkes günde bir kaç bin dolar kazanabilecekleri altın arayıcılığı için sutterin çiftliğine akın ediyormuş.

    1849 sonbaharında kansas'ın independence şehrinden binlerce kişilik bir göçmen kabilesi çiftliğe doğru yola çıkmış. yine aynı zamanlarda san francisco limanına altın arayıcısı getirmek için demir atan gemilerin sayısı 700'ü geçmiş. bu güruh silah ve sopadan başka hiç bir şeyle kontrol edilemiyormuş. sutterin çiftliği tamamen yağmalanmış ve daha da ileri giderek altın arayıcıları burada bir şehir kurmuşlar ve sutterin toprağını alıp satmaya başlamışlar.

    1850 yılında california abd'ye katılınca kanun kendini hissettirmeye başlamış ve tarihin en büyük davalarından birisi açılmış: sutter san francisco ve sacramento şehirlerinin kendi arazisi üzerine kurulduğunu ve şehirlerin boşaltılmasını ve yapılan zararlar için california hükümetinden 25 milyon dolar abd hükümetinden de 50 milyon dolar tazminat ile toprağından çıkarılıp götürülen altınlar için uygun bir meblağ istemiş.

    olayın daha da garip yönü 4 yıl sonunda davayı kazanmış: bunun üzerine halk çılgına dönmüş, adalet binasını ve mahkeme dosyalarını yakmışlar, sutterin evini dinamitlemişler, çocuklarından birini öldürüp, diğerini rehin almışlar, üçüncü oğlu ise kaçarken ölmüş, sutter aklını kaçırmış. sutter 20 yıl sonra washington'a giderek hakkını aramış ve 1880 yılında kendi toprağını yağmalayanların ve soyguncuların alayları arasında kötü bir pansiyonda ölmüş. öldüğünde cebinden 1 dolar çıkmış.
    batı amerika'da altına hücumu başlatan marangoz marshall ise, 5 yıl sonra ölmüş, en ucuzundan bir tabut yaptırmaya yetecek parası bile yokmuş...
hesabın var mı? giriş yap