• ekşisözlüğün kimi başlıklarda kullandığı ama genele uygulayamadığı bir uygulama. eğer ki başlığın adı birbirinden farklı unsurlara atıfta buluyorsa ilgili başlık adının yanına bir parantez içinde ufak bir tanımlama yapılarak uygulanıyor. böylelikle arama çubuğuna, ulaşmak istediği başlığın adını yazan ekşisözlük kullanıcısı başlık isminin kastedebileceği alternatif unsurlar arasında ulaşmak istediğine ulaşıyor. bence bu tür bir uygulama başlıkları çok daha steril ve kendi içinde tutarlı bir hale getirebiliyor.

    bir iki örnek vermek gerekirse:

    (bkz: harun tekin (futbolcu))
    (bkz: harun tekin (müzisyen))
    (bkz: harun tekin) (bu kişi bir yazar aynı zamanda, bu ayrım sayesinde kendi başlık altı çok daha steril. bu ekşi sözlük yazarı hakkında bilgi almak isteyen herhangi biri rahatlıkla bu bilgiye ulaşıyor)

    görebildiğiniz üzere, harun tekin üzerine 3 adet başlık var, hatta bu başlıklara girdiğimizde, yoksa öbürünü mü kastetmiştiniz diyen ufak bir pencerecik bile mevcut. harika bir sistem ve işe yarıyor. başka bir örnek için:

    (bkz: lord eddard stark (sözlük yazarı))
    (bkz: lord eddard stark)

    yine bu örnekte görüldüğü gibi, game of thrones fanları ve cadı avcıları birbirinden ayrılmış oluyor. herkes okumak istediği başlığı okuyor.

    sadede gelirsek, ekşisözlükten bu uygulamayı mümkün olduğu kadara sıklaştırmasını bekliyorum. böylelikle ekşi sözlüğün kaybetmeye başladığı sözlük(bilgi edinme) misyonunu geri kazanması yönünde önemli bir adın atılmış olabilir.

    bu işin çok fazlaca mesai gerektirebileceğinin farkındayım fakat elbet kendi kendine işleyen basit bir sistem kurulabilir, yeter ki kafa yorulsun. bu sistemin uygulaya geçmesi, daha doğrusu kullanımının sıklaşması özellikle yazar nickleri ve kastetiği şeyler arasındaki ayrım açısından faydalı olabilir. yani yazar nick altları (bkz: x kişisi (sözlük yazarı)) şeklinde güncellenebilir. bu nicklerini ünlü kişilerden, temel kelimelerden veya atıyorum şehirlerden alan yazarların nick altı başlıklarını steril hale getirecektir. bu sadece ekşi sözlük kullanıcılarını/okuyucularını değil yazarlarını da pozitif etkileyecektir. ilgililerin ilgilerine arz ederim.
hesabın var mı? giriş yap