8 entry daha
  • patrol'lere olan merakım sayesinde bazı kasaları (k160, k260, y60 ve y61) hakkındaki bilgilerimi paylaşma niyetindeyim. öyle çok detaya girmeden aklımdakilerden yazacağım, ufak tefek hatalarım olabilir.

    k160'tan bahsedecek olursak, p40 benzinli, sd33 düz dizel ve az da olsa sd33t turbo dizel motorlar ile üretildiler. 4 vites manuel şanzımanla üretildiler ki k160 - k260 ayrımı için bakılacak en basit nokta burasıdır. 24v sistem elektriği ise, çift akü olup olmadığına bakarak, yine k260 ile arasındaki farkı anlamak mümkün. 86-87 model k160'lar 12v ve 5 vites olabilmektedir. en garantisi şase numarasından bakarak k160 - k260 ayırt edimi yapmaktır. tabi ki helezonsuz , ön arka makas sistemi, ön disk arkalar kampana fren sistemi vardı. ilk seri k160'larda önlerde de kampana fren sistemi görülebilmektedir. uzun ömürlülük ve problemsizlik filan bu konulara pek girmiyorum çünkü zirvedir, yalnız pas genel manada patrol'lerin en büyük belasıdır. 80-87 arasında üretilen bir k160'ın passız olma ihtimali pek mümkün değildir.

    k260 ise k160'a oranla biraz aksesuar (klima), küçük makyajlar (konsol, koltuklar vs) ile yenilendi. ama aslında asıl yenilik alt takıma yapılmıştır. benim gördüğüm k260'ların tümünde lsd sistemi mevcuttu. k260'larda motor çoğunlukla rd28t'dir. pas k260 kasada da baş belasıdır.

    y60 tamamen yenilenmiş bir alt yapı ve tasarıma sahiptir. artık içi daha derli toplu, eli yüzü düzelmiş, ve hala patrol dayanıklılığındadır. pas konusu yine problemlidir fakat k160-k260 kadar kötü durumda değildir, passız örnekleri bulunmaktadır (ülkemizde de baya iyi durumda y60 kasalar mevcuttur). bu kasada aksesuar çeşitliliği çok fazladır. 4 tekerlek hava soğutmalı fren sistemi, far yıkama, koltuk ısıtma, elektrikli ayna, fabrika çıkışı 7 hoparlör vs derken nissan lüks full size suv sınıfına 87'de bu model ile giriş yaptı. ülkemizde full paket diyebileceğimiz sadece 2 adet y60 bulunmaktadır. bu pakette; koltuk ısıtma, elektrikli ayna, klima, otomatik anten, arka difransiyel kilidi, merkezi kilit, 4 cam otomatiği ve far yıkama mevcuttur. (bu iki adet bulunan aracın biri benim hehe) genelde şöyle olur, far yıkama olur elektrikli ayna olmaz, koltuk ısıtma olur (çok nadirdir) arka difransiyel kilidi olmaz. arka kilit olur, ayna manuel olur vs vs. ülkemizde 7 hoparlörlü y60'a ise ben daha rastlayamadım. 87 model olup da bu kadar aksesuarlı bir japon suv'u önemli bir şeydir. üzerinde ciddi şekilde çalışılmış bir modeldir y60 patrol. arka fren diskleri hem soğutmalıdır hem de ön disklerden daha büyüktür (daha önce hiçbir otomobilde böyle bir şeye rastlamadım) 33 yaşında bir y60'ın kaputunu açın, calsonic marka klima hortumunun hiç yıpranmamış durumda olduğunu ve cayır cayır görevini yerine getirdiğini göreceksiniz. araçtaki tek dijital şey devir sensörüdür (o da varsa, bazı 90 ve öncesi y60'larda devir saati yoktur) alt takım dayanımına filan girmiyorum. karadüzen, full mekanik araçların, hd yapılmamış şekli ile dayanım konusunda zirvesi y60'tır (rakipler vx80 ve g serisi) zaten y60'dan çok az da olsa daha dayanıklısı y61 alt takımıdır. bu yüzden y61 alt takımını defender'da, toyotalarda filan görebilirsiniz. kasa olarak y61 derseniz o da yarı elektroniktir, tercih sizin. hd yapılmış bir y61 alt takımının daha ötesi unimog'tur. o da binek kullanıma uygun değildir. neyse uzatmayalım 96'nın sonunda ise patrole sürücü hava yastığı, dijital klima filan eklendi. y60 kasalar 1987'den 1997'ye kadar üretildi, sanırım 94'de küçük bir makyaj geçirdiler. motorlarda ise rd28t, td42, td42t, tb42s karbüratörlü, tb42e enjektörlü modelleri vardı. (tb42s'in ciddi bir yakıt sarfiyatı vardır) bmw'nin m57 motoru, mercedes'in om606'sı nissan'ın td42t motoru bu kasada yapılan motor değişim işlemlerinde başta gelir.
    bir de standart bir y60'a hiç tadilat yapmadan 33 inç lastik takabilirsiniz.

    y61 kasa ise artık tam lüks suv klasmanına girebilecek lükste fakat patrol'ün efsane 4x4 başarısını devam ettirecek bir araç olarak karşımıza çıktı. deri koltuk, sunroof vs patrol'e göre yeni dokunuşlar ile geldi. ön arka sabit aks sitemi ile devam ederek (land cruizer vx100 bu yıllarda önde bağımsız aks sistemine geçmiştir) yine konunun uzun ömürlülük olduğunu gösterdi. sabit aks, dayanıklı, off road için modifikasyonu basit, tamiri daha kolaydı (2019 model bir mercedes g serisi'nin de arka aksı sabit akstır). bu yüzden bence y61, vx100'den daha öndedir, tabi asıl amacı off road olarak alıyorum. konfor olarak vx100 bir y61'den çok daha öndedir. bence patrol bu kasada şehre adapte olsa da the hero of all terrain kimliğinden fazla uzaklaşmadı. o yüzden çok sevdiğim bir kasadır. pas sorunu filan yoktur. ülkemizde en çok bilinen motoru ise zd30ti'dır. y61 kullancılarının %90'ından duyduğum şudur, "zd30'un allah belasını versin" şuan bir zd30 motor üst kapağını servisten orijinal şekilde getirteyim derseniz 25 bin tl ödersiniz. zd30 motorlu bir y61 kasa alacaksanız çok ciddi bir şekilde motorunu inceletmeniz gereklidir. ya motor ne kadar masraf açabilir ki demeyin sakın, bir y61 kadar daha masraf açar. baktığınız araç 2005 ve sonrasında gelen zd30 crd motor ise nispeten daha düzgün bir motordur. ha şöyle bir tb45, tb48, td42t silvertop motorlu y61'e rastlarsanız kaçırmayın. bu kasa orta seviyede makyaj gördüğünde ise benim aklımda kalan en büyük yenilik 3.0 crd motor ve esp sistemidir.

    ülkemizdeki patrol fiyatlarından kısaca bahsedecek olursam tek söyleyeceğim kelime, "komik" olduğudur. bu sebeple aynı patrol'leri yıllarca ilanlarda görürüz. arka kilitsiz y60 kasalara 100 bin tl gibi rakamlar gülünesidir. ön arka kilidi standart olan bir vx80'i şanslıysanız 75 bin tl gibi rakamlara bulursunuz ki vx80 ön kilidi ile ve güzel motorları ile çok daha fazla tercih edilir. bir y60 kasanın en iyi örneği 80 bin tl'den fazla etmez.

    (edit: tabi bu fiyatlar entry'nin yazıldığı tarihte kaldı...)

    benim gözümde dünyada sadece 3 gerçek arazi aracı var, patrol, land cruizer vs mercedes g serisi. (unimog vs ayrı kulvarlar karıştırmayalım) pajero'cular bana kızmasın ama pajero, ki pajero'ları da gelişimleri açısından ciddi takip etmiştim zamanında. arka kilidine ve super select şanzımanına rağmen bu saydığım araçlar kadar dayanıklı olamamışlardır. arazi başarımı da keza öyle.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap