3 entry daha
  • öncelikle bazı gerçekleri hatırlayalım:

    beşiktaş, yabancı oyuncu sınırı varken cenk tosun'u bonservis bedeli olmadan almıştır. yine oğuzhan özyakup'u 500 bin avroya, veli kavlak'ı 600 bin avroya almıştır.

    galatasaray yabancı serbestliği varken mbaye diagne için 10+ milyon avro ödemiştir. yine yabancı serbestliği varken fenerbahçe tolgay arslan için 3 milyon avro ödemiştir.

    yönetimlerin saçma işlerini yabancı sınırına karşı argüman olarak sunarken biraz daha düşünmeli.

    peki yabancı oyuncu sınırı olmalı mıdır? illa ki olmalıdır. her ülkede vardır. önemli olan sınırlama kriterleridir. sadece miktar üzerine kriter koyarsan yapıcı bir iş yapmış olmazsın. mesela 22-23 yaş altı, potansiyelli ve kendi ülkesinin milli takımında oynamamış olup türk milli takımında oynayabilecek olanlar sınırlama dışı tutulabilir. bir marcao'yu, bir ekuban'ı milli takıma kazandırabilsek fena mı olur? (ekuban milli takımında oynuyor mu bilmiyorum) bir de didier drogba gibi, samuel eto'o gibi, mario gomez gibi dünya çapında oyuncular da sınırlama dışında tutulabilir. bunun kriteri nasıl oluşturulabilir bilmiyorum ama yabancı serbestliği ile ligimizin 30 yaş üstü 3. sınıf futbolcularla dolması engellenmelidir.

    özellikle gelmesi gereken kriter de bir takımın 11'inin tamamen yabancı oyunculardan oluşmasının önüne geçilmesidir. gelişmiş liglerde öyle bir takım yok. hiç ispanyol oyuncusu olmayan bir real madrid, hiç ingiliz oyuncusu olmayan bir manchester city, hiç italyan oyuncusu olmayan bir juventus, hiç alman oyuncusu olmayan bir bayern münih göremezsiniz.

    galatasaray, işgüzarlık yapıyor. önlerini kesmek için yabancı sınırının getirileceğini söylüyor. değil. sen yerli oyuncuya tamamen sırtını döndüğün için zorluğa giriyorsun. bugün 10 tane iyi yerli oyuncun olsaydı, fenerbahçe'de de 14 tane çok iyi yabancı oyuncu olsaydı rolleri değişecektiniz. herkes kendi çıkarını düşünür. kaldı ki ligin kalitesinin arttığı da görecelidir. biz görmeden galatasaray 14 süper yabancısıyla şampiyonlar ligi kupasını aldıysa bilemem tabi.

    edit: "yabancı sınırı kalktıktan sonra pek çok türk futbolcu yurtdışına gitti"

    kısmen doğru. bu daha çok değişen futbol ekonomisi ile ilgili bir durum. daha önce everton cenk tosun'a 22 milyonu şak diye veremiyordu. leicester, çağlar söyüncü için 20-30 milyonları gözden çıkaramıyordu. ronaldo, bale transferleri sonrası para muslukları iyice açıldı. takımlarımız hiç olmadığı kadar yerli-yabancı oyuncu sattı.

    bir de sürekli verilen tarık çamdal örneği iyice sıktı. yabancı oyuncu sınırı 3 olsa bile tarık çamdal için 4.75 milyon bonservis ödemek ve 5 yıllık sözleşme yapmak yönetim salaklığıdır.
106 entry daha
hesabın var mı? giriş yap