7 entry daha
  • para, bireyler ve şirketler için bir varlık ancak parayı basanlar/yaratanlar için bir yükümlülüktür.

    parayı kim yaratır, devlet.
    merkez bankasının belirlediği politika çerçevesinde, bankalar aracılığıyla yaratır. günlük konuşma dilinde devletin para basması olayı.

    neden para basar? insanlar ve şirketler, sahip oldukları (yani kazandıkları) para karşılığında, piyasadan birşeyler/hizmet alsın, ihtiyaçlarını karşılasın diye. eskiden para yoktu, değiş tokuş vardı. şimdi onun yerine siz birşeyler yaparak/satarak para kazanıyorsunuz. yani devlet size para veriyor, doğrudan olabilir genelde dolaylı olur. siz de bu parayı zamanı gelince harcarsınız/harcayabilirsiniz.

    yani paranız karşılığında satın alabileceğiniz şeyler vardır. paranız varsa (ya da ay sonunda yatacak bir maaş vs.) piyasanın size borcu var demektir ya da olacaktır.

    parayı kim bastı, devlet. devlet, parayı bireylere ve şirketlere aktardı. artık sahip olduğunuz bu borç değer; yani para karşılığında, devletin organize ettiği ekonomiden; piyasadan mal ya da hizmet alabilirsiniz.

    bireyler ve şirketlerin sahip olduğu para, bu yüzden parayı basan açısından borçtur.
    para, satın alabileceği mal/hizmetler bakımından bir değere sahiptir. yoksa bir kağıt parçası olarak ya da dijital ekranlardaki rakam kayıtları olarak tek başına bir değeri yoktur.

    enflasyon ile para değer kaybettiğinde kimin borcu azalır, parayı basanın/yaratanın. yani devletin. artık karşılığında daha az mal/hizmet alabilirsiniz.

    enflasyon ile kimin varlığı değer kaybetti? bireylerin ve şirketlerin.

    işte buna enflasyon vergisi denir. para miktarınız artmadıysa; sahip olduğunuz para nominal olarak aynı olabilir ancak alım gücü düşmüş ve sonuç olarak devletin borcu, enflasyon oranında değersizleşmiştir. azalmıştır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap