3 entry daha
  • samuel beckett'in 1930 yılında yazmış olduğu inceleme/eleştiri tadındaki eser. adı gerçekten de marcel proust değil de "proust" olan bu kitap, henüz edebiyat çevrelerinde pek tanınmayan, 24 yaşında bir genç adamın sınırlarını epey aşar ki, bu da beckett'in dehasıyla açıklanabilir.

    beckett, incelemesinde proust'un ilginç yaşam öyküsüne ve tuhaf kişiliğine değinmeden, sadece eserine* yönelmiştir. o zamanın otoriteleri ve eleştirmenlerince de bu inceleme proust ve eseri hakkında üretilen en kaliteli ve sistemli eser olarak görülmüştür. hatta bir gazetede "bay beckett çok zeki bir delikanlı" şeklinde bir yorum çıkmasına bile olanak sağlamıştır.

    beckett uzlaşmaz bir entelektüel dil kullanmış incelemesinde; bilgi dağarcığınızla hiç mi hiç ilgilenmiyor, anlayabilip anlayamayacak oluşunuzla hiç mi hiç ilgilenmiyor. bu şu demek oluyor: kitabı gerçekten anlayabilmek için en az iki defa okumanız, yer yer gerekeceğinden "iyi" derecede matematiksel zeka sahibi olmanız, çeşitli disiplinlere ait teknik bilgilere, cümlenin anlamını oluştururken birlikte kullanabilecek kadar hakim olmanız ve nihayetinde sağlam bir konsantrasyona sahip olmanız gerekebilir.

    beckett marcel proust'un eserindeki "zaman", "alışkanlık", "hafıza" ve "yabancılaşma" kavramları ekseninde kurmuş incelemesini. eserin çeşitli noktalarından örneklerle tespitlerini somutlaştırmış ki, bu da gerçekten eser hakkında yararlı fikirler edinilmesini sağlıyor.

    sayfa sayısının az olmasına aldanmamak lazım gelir. resmen içi dolu turşucuktur bu kitap.
77 entry daha
hesabın var mı? giriş yap