13 entry daha
  • bebekken olan ağlama bir iletişim çeşididir ve çok normaldir. çocukken yaşanan ağlama durumu da normaldir. çocuğun gün içinde yaşadığı duyguları atma şeklidir. ağlamak bir çocuğun kendi kendini iyileştirmede yapabileceği en iyi şeydir. bizim için basit gözüken bir çok şey çocuğun dünyasından bakıldığında bambaşka anlamlarla yüklü olabiliyor. ağlayan çocukların ağlamasına kendini iyileştirmesine izin verilmeli. sadece müsade ediyorsa sarılabilirsiniz.

    asıl konuya geleyim bir çocuk ağladığında, ebeveynin "hayır" dediği şeyi yapıtırabildiğini keşfederse bunu bir silah olarak kullanır. bırakınız ağlasın, ağlayınca istediğinin olmadığını anlasın.

    aslında burada sorun şu biz türk milleti olarak ağlayan çocuğa tahammül edemiyoruz da kıyamıyoruz da. bu evde de aynı sokakta da. bazen evde ağlayınca dediği yapılmasa da çocuk dışarıda ağlayıp kendini yerlerde paraladığında insanlar öyle bir bakıyorlar ki kimi zaman müdehale de ediyorlar ebeveynler de aman sokaklarda rezil olmayalım diyerek ne istiyorlarsa yapıyorlar. halbuki bir çocuk için ağlamak iletişim biçimidir bu onun canının yandığı anlamına gelmez. ağlamasına müsade edip sakinleşmesini beklemek lazım. lütfen orada burada kendini yere atmış ağlayan bir çocuk gördüğünüzde gözünüzü dikip bakmayın veya müdehale etmeyin. sonra işte o ağlayarak her şeyi yaptırmaya çalışan çocuklar yetişiyor.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap