36 entry daha
  • hakli ya da haksiz olduguna, acimasizca verilmis cok agir bir ceza olup olmadigina karar verebilmek icin olaylarin icinde olmak gerekir. yetkili kurumlarimiz bu karara mutlaka itiraz edecek, itiraz hakli bulunursa cezayi da asagi cekecektir. bu acidan bakildiginda olayi uzaktan gozlemleyen vatandasin odaklanmasi gereken yeri cezanin kendisi olarak degil, bizim futbola bakisimiz olarak goruyorum.

    bundan 20 yil once futbolumuzun avrupa'da esamesi okunmazdi. ilk uluslararasi turnuvaya katilma hakkimizi bundan 10 yil once elde ettik. bugun geldigimiz nokta 20 sene oncesinden (bence) cok daha kotu. o zamanlar daha efendi futbolcularimiz vardi, buyuk takimlarimizin taraftarlari daha bir dost idi sanki. basari geldikce doyacagimiz yerde acgozlu olmaya basladik. milli takim basarili oldukca hep cok daha iyi basarilari istedik, yetinmeyi bilmedik. hele ki 2006 dunya kupasi finalleri icin o kadar yuksek beklentilerimiz vardi ki... almanya bizim evimiz sayilirdi, finallere katilsak en az yari final oynayacagimiz garantiydi. oyle ya ta binlerce kilometre otede dunya ucuncusu olduysak, hemen yani basimizdaki turnuvaya katildigimizda kesin sampiyon olacaktik. ersun hoca cuvallayinca yerine fatih hocaya sarildik. bu isi yaparsa o yapardi, futbol tanrimizdi o bizim! medyamiz butun sisirme ve gaz verme yeteneklerini sergilemis, dunya kupasini getirecek hoca ve futbolcular icin tum destegi(!) hazirlamisti.

    simdi kendinizi bu takimin teknik direktoru veya futbolcularinin yerine koyun. gruptaki son uc maci yenilgisiz kapatip, play-off hakkini elde etmissiniz. cektiginiz kura kolay gosterilmis, ama ilk macta kazin ayaginin oyle olmadigini gormussunuz. ne hissedersiniz ikinci maca cikarken? soylediklerim yanlis anlasilmasin, ben fatih terim'in, davut disli'nin ya da herhangi bir futbolcunun yaptiklarini hakli cikarmaya calismiyorum, sadece bizim medyamizin ve de vatandaslarimizin bu olayda nasil bir katkisi oldugunu dusundurmek istiyorum.

    isvicre kafilesinin turkiye'ye adimini attigi andan itibaren isletilen cirkin oyunu da, saha icindeki gerilimi de, mac sonrasi olaylari da bireysel olarak olmasa bile toplum olarak biz korukledik. onun icin de ceza tum topluma verilmis bir cezadir, o nispette de buyuktur. tum anlami caydiricilik olan bir mekanizma oldugunu dusunursek, ceza denilen seyin de agir olmasi gerekir zaten.

    isvicre'li oyunculara yaptiklarimiz tam bir iskence gibi gorunuyor okuduklarimizdan. bu durumda dunya futbolunu yonetenler, "siz bu oyunu hazmedememissiniz, onu sizden geri aliyoruz" deseler pek de haksiz sayilmazlardi. ferrari'sine lpg taktirmaya calisan turk'e hepimiz gulup araci geri almasi durumunda ferrari'yi hakli bulabiliyoruz ya, toplum olarak futbola da aynisini yaptik biz. haketmedik onu! neticede bir oyun, isteyen gider tribunde seyreder, takimina destek verir, sonunda da kazanan takimi tebrik eder. iste bu utopya bizim bugunku toplum yapimizda mumkun degildir. biz "ya benimsin ya topragin" dedik futbola. geldigimiz noktada durup son birkac yili inceledigimizde, kendi taraftari tarafindan tesislerin girisinde veya ucakta dovulen futbolcular, arabalarina kursun yagdirilan futbolcular, statta bicakla olen bir genc, yine statta patlayan bir tabanca, bu ulkenin bir sehrini temsil eden takima "pkk" yakistirmasi, oynanan futboldan cok hakem facialarinin ve komplo teorilerinin konusuldugu bir super(!) lig vs. goruyoruz. biz kendi ligimizdeki derbi maclarina rakip seyirci alamiyoruz, avrupa'li neden gelip burada oynamak istesin? bu cok carpici degil mi? ayni sehrin iki takimi mac yaptiginda bir takimin taraftari onu canli seyredemiyor. hepimizin ailelerinde farkli takimlari destekleyen insanlar var, ama fenerli baba cimbomlu oglu ile maca gitme hakkina sahip degil! cunku biz kardesin kardesi gormedigi bir savas alanina cevirdik tribunleri. rakip takim seyircisinin gelmesini yasakladik cunku devletimiz aczini kabul etti ve guvenligi saglayamayacagini ilan etti. biz once bu durumu tersine cevirebilsek keske, sonra zaten ceza falan da almayiz, hatta gunun birinde buyuk bir turnuva da bizim ulkemizde yapilir.
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap