24248 entry daha
  • insanların acı çekmeyi, sıkılmaya, hatta kendi kendileriyle baş başa kalmaya yeğ tutması.

    virginia üniversitesi, sonuçları 2014 yılında yayımlanan bir araştırma yapmış. katılımcıları, içinde bir masa ve sandalyeden başka bir şey bulunmayan bir odaya koymuşlar ve bir elektroşok cihazına bağlamışlar. öncesinde, elektroşokun tadına baktırmışlar ve katılımcıları, “bir kez daha o acıyı hissetmemek için 5 dolar verir miydiniz?” sorusuna olumlu yanıt verenler arasından seçmişler. yani katılımcılar temelde acıdan kaçınma eğiliminde. neyse efendim, oturtmuşlar katılımcıları masaya, demişler ki “burada oturup kendi düşüncelerinizle baş başa kalın bakalım biraz. arzu ederseniz kendinize elektroşok verebilirsiniz.”

    katılımcıların yarıya yakını en geç 15. dakikadan sonra kendine aralıklarla elektroşok vermeye başlamış.

    yani sıkılmaktan veya kendimizle baş başa kalmaktansa kendimize acı çektirmeyi tercih ediyoruz.

    maastricht üniversitesinden bir araştırmacı da durur mu, bu çalışmanın yayımlanmasından yaklaşık 1 yıl sonra başka bir çalışma yapmış. bu kez katılımcılar 3 gruba ayrılmış. birine acı verici (ilik nakline ihtiyacı olan bir çocuğun hikayesi), birine nötr denilebilecek, birine de sıkıcı (heyecansız bir tenis müsabakasının 83 saniyelik bir kesitinin art arda tekrarı) videolar izletilmiş. yine katılımcılar elektroşok cihazına bağlanmış. bu kez, şokun şiddetini de ayarlayabiliyorlarmış. üzücü ve nötr videoları izleyenlerin kendilerini şoklama sıklığı ve şiddeti birbirine yakınken sıkıcı video izleyenlerinki özellikle de 1. saatin sonunda coşmaya başlamış. kendini en çok ve en şiddetli şoklayanlar bu sıkılan katılımcılar olmuş.

    yani sıkılmaktan veya kendimizle baş başa kalmaktansa ağlayışlı bir hikaye izlemeyi ya da kendimize acı çektirmeyi tercih ediyoruz.

    insanların sosyal medya bağımlısı olması boşa değilmiş. kendi kendimizi nasıl eğlendireceğimizi bilemiyoruz, birileri bizi eğlendirsin diye çaresizce sağa sola saldırıyoruz.

    şuradan ve şuradan
17370 entry daha
hesabın var mı? giriş yap