150 entry daha
  • deveye hendek atlatsanız ya da temmuz ortasında kar yağdırsanız da bizim insanımızın bazı alışkanlıklarını ve saplantılarını kıramayacağınızı ispatlayan başlıklardan biri.

    "her hobi pahalıdır!" anlayışı hatalıdır. doğru olan; her hobi pahalı değildir, sadece bütçesine göre hobi seçemeyen ve hobisini yaparken alternatifleri aramayıp, iyice incelemeyip popülere yönelen kişinin kuru kuru şikayet hakkı ucuz ve boldur. eğer aylık geliriniz 5000 tl ise sadece giriş ekipmanı 15000 olan bir hobiye yönelmeniz saçmadır. hobiye ayırdığınız bütçe iner çıkar, o kısım sizin geliriniz ve ekonominin geneli ile alakalı olan kısmıdır ama hobiye verilen para aslında boşa savrulan şeydir mantığını bir şekilde benimsemişseniz veya o saçma propagandadan etkilenmiş ama şeklim olsun farkım olsun diye hobiye dalmaya niyetlenmişseniz o halde siz hobi aramıyor/edinmiyor sadece popülere uyuyorsunuz demektir. başlık altı da maşallah bu tip yazarlarla dolu. yahu yazdıklarınızı da mı okumuyorsunuz habire yok şu şu kadar oldu yok bu bu kadar oldu muhabbeti ile vakit kaybediyorsunuz?!...

    profesyonel olarak plastik maketçilikle (bkz: #75735186) uğraşıyorum. bu işin girdisini, çıktısını çok iyi bilirim. envai çeşit yerli ya da yabancı facebook gruplarında, forumlarında dolanıyorum. plastik maketçiliğin tüm masraf kalemlerine hakimim, bu hobiyle uğraşanların hem burada hem de dünyadaki eğilimlerini, alışkanlıklarını falan gayet iyi biliyorum. dolayısıyla buradan çıkarak en azından hobilere giriş ve idame ettirme anlamında yorum yapabilirim.

    1. en önemli kural: hobiyi bir şekilde, bir noktada öyle ya da böyle masraf olarak görecekseniz başlamayın. hobi sizin kafanızı rahatlatacağı yerde bunun yerine daha fazla cüzdanınızı aklınıza sokuyorsa boşverin.

    2. insanımızın en büyük hatası hobiye başladığında mümkün olan en iyi ekipmanı alarak başlama isteği. arkadaşında görüp, internette araştırıp en pahalı ekipmanı kullananı gördükçe oluşuyor bu intiba. bunun plastik maketçilikteki tezahürü daha 1 tane bile model yapmadan eve kompresöründen kesme tabına her türlü ıvır zıvırı almaya can atmak şeklinde gerçekleşiyor. üstelik plastik maketçilikte bu durum markalı ürünler üzerinden döndüğü için atıyorum sıradan bir kırtasiyeden 40 liraya alabileceği a3 boyutu kesme tabına gidip markalı alarak 140-150 tl veriyor. bu sene başından beri kaç kişinin tüm stoğunu ve malzemesini satıp "ben hobiyi bırakıyorum" mesajını gördüğümü unuttum. neden? çünkü bir maymun iştahlılık var herkeste. tüketim mantığı buralara kadar girmiş durumda. hobiye başlanmadan önce çok iyi araştırma yapılarak alternatif maliyetler çıkartılmalı. eğer hem normaller hem de alternatifler de size pahalı geliyorsa o zaman kusura bakmayın boşa para harcamayın, sizin 1 numaralı maddeye dönmeniz lazım.

    3. hobi yapılırken spesifik hobiler haricinde mali yönden uygun alternatifler ve olanaklar her zaman mümkün. örneğin plastik maketçilikte en önemli aletlerden biri olan maket bıçağında bugün 90 liraya bıçak gövdesi ve 2-3 tane yedek bıçak ucu var. ortalama bir bıçak yedeği alayım deseniz 60-70 tl istiyorlar 5 tane yedeğe. e gidip enayi gibi bu parayı basan tonla adam var. halbuki gitseler bir medikalciye türlü türlü ağıza sahip çok dayanıklı çelikten 100'lü bisturi setlerine ortalama 35-45 tl arası para verirler ve yıllarca bu setleri kullanırlar. kişisel olarak hala 2010 yılında aldığım 100'lü bisturi bıçaklarını kullanıyorum ve daha yarısına bile gelemedim. keza bıçak gövdeleri de öyle. bakıyorum arkadaşımız basmalı, emniyeli bıçak almış sonra ağlıyor bunun tek bıçağı 15 lira ben nasıl alayım diye. e bebeğim git plastik saplı olandan al 5 liraya o da iş yapıyor.

    4. forumlar ve gruplardaki vampirlere inanmayı bırakıp biraz araştırma yapmak şart. buralarda yorum yazan bazı tipler artniyetli ve çakal olduğundan insanları çok yanlış yönlendirip acayip masraflar yaptırıyor. özellikle bizim insanımız araştırmayı soruşturmayı yakın çevresindeki 2 insana danışmak, internetten 5 dakika bakmak olarak gördüğünden ve katiyen okumayı sevmediğinden gidip parayı basmak daha kolay geliyor.

    5. yapılması için bazı malzemelerin ve sarf ürünlerin alınmasının gerektiği hobilerde mümkün olduğunca 2.el paylaşım yapılan grupların kullanılması giderleri önemli ölçüde azaltır. buralarda olan bazı nadir kişiler de sizlere çok uygun fiyatları ve hatta bedava malzemeler sağlayabilir. evet çoğu insanımız 2.el deyince "ben zarar etmemeliyim, sıfırının fiyatı 10 lira ama benimkisi de sıfır ve hatta daha iyi o zaman 11 lira" mantığıyla fiyat çekse de ortalama kişiler makul fiyatlara ürün sunabiliyor. takipte kalmak lazım buralarda. 2.el vampirlerine karşı da alınacak en iyi önlem utanmazlıklarını yüzüne vurmak. yazdıkları mesajların altına "e birader ayıp, sıfırı şu kadar ama senin yaptığın ne" diye yazınca çil yavrusu gibi kaçışıyorlar zaten. ha bazı edepsizler var hala utanmadan serbest piyasa alacaksan al almayacaksan kapama dükkan önünü diyorlar e onlar da zaten satamayıp ellerindekini öyle salak gibi bekliyor.

    hobi sahibi olmak gelişmişlik göstergesidir. gelgelelim sadece ekonomik ve sosyal durumları da hobiler için bahane etmek çok doğru bir yaklaşım değil. örneğin 2. dünya savaşındaki koşullar altında dahi ingiltere'de ve almanya'da plastik modelcilik patlama yaptı. şu anda türlü çeşit karışıklığın olduğu ırak'ta bile plastik modelcilik yapılıyor. yani sözün özü 1 numaralı maddeyi iyi düşünün ona göre karar verin.

    peşin bir not: bana mesaj atıp da "x makinesi şu kadar, y ekipmanı bu kadar. nasıl para verelim, nasıl edip alalım, öğrenciyim ben" diye anlatmayın. hobi gruplarında sizin gibi yüzlercesi var. 2. eline 50 lira istediğim tank için bana gelip de "çok yazıyorsun ya da sen bu paraya veremezsin çok ucuz, kesin dolandırıcısın" diye sitem edenlerin gidip sıfırını yurtdışından her tür masrafı dahil 500 liraya getirtebileceği bir makete ikinci el 600+ tl verdiğini, 2. el alırken mazlum kesilip 2. el satarken vampire dönüştüklerini, fosur fosur sigara içip "hadi baba şurada içelim hadi baba şurada gömelim, bak bi motor aldım kız gibi diyeni" çok gördüm. o nedenle bana mesaj atmadan önce lütfen 1. maddeyi yeniden okuyunuz.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap