• tam adı hannah emerson duston'dır. 23 aralık 1657'de, haverhill, massachusetts körfezi kolonisi'nde doğmuştur (günümüzde massachusetts eyaleti) ölüm tarihi net olmamakla birlikte 1736 olarak tahmin edilir ve ıpswich, massachusetts, abd'de ölmüştür. yerli amerikalılar tarafından yakalanmasına rağmen hayatta kalmasıyla hikayelere konu olmuştur.

    hannah emerson, 1677'de thomas duston ile evlendi. king william's war** sırasında, kont frontenac'ın liderliğinde yaşayan fransızlar, sık sık yerli amerikalıları, ingiliz yerleşim bölgelerine baskın yapmaya teşvik ediyorlardı ve 15 mart 1697'de abenaki grubu, haverhill'e böyle bir baskın yaptı. baskın sırasında yirmi yedi kadın ve çocuk öldürüldü. doğum yapalı henüz bir haftadan kısa bir süre geçmişti ve lohusa döneminde olan hannah duston, küçük kızı ve bir hemşire olan mary neff ile birlikte yakalandı. hannah’nın kocası ise, diğer yedi çocuğuyla birlikte kaçmayı başarmıştı. hannah'nın yeni doğmuş bebeği vahşice öldürüldü ve hannah ile mary, esir olarak kuzeye götürüldü. 160 km.'lik bir yürüyüşün ardından kafile, günümüzde concord, new hampshire olarak bilinen, merrimack ve contoocook nehirlerinin birleştiği bir adada durdu. orada iki kadın tutsak olarak bağlandılar ve başka bir köye kısa bir yolculuktan sonra soyulacakları ve kırbaçlanacakları söylendi. adada, bir yıldan daha uzun bir süre önce yakalanmış ingiliz bir çocuk olan samuel lennardson (veya leonardson) ile tanıştılar. 30 mart gecesi, hannah ve samuel, baltaları gizlice aldılar ve kendilerini esir tutanlara saldırdılar; 10'u samuel tarafindan, 9'u da hannah tarafından öldürüldü. üç esir, daha sonra bir kano aldı ve adadan kaçtı, ancak hannah geri döndü ve kanıt sunmak için 10 cesedin kafa derisini yüzdü. haverhill'e güvenli bir şekilde ulaştılar ve 21 nisan'da hikayelerini boston'daki genel mahkeme'ye sundular. mahkeme ödül olarak 25 poundu hannah duston'a, aynı miktarı yarı yarıya olarak da diğer iki kişiye verdi. duston, hayatının geri kalanını sessizce yaşadı. 1732'de kocasının ölümünden sonra ipswich'e taşındı.

    baltalı kadın olarak ünlendi ve bir kahraman olarak anıldı, hatta heykeli bile mevcuttur. kafa derisi yüzme geleneği için önemlidir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap