• yetmişli yılların sonuna doğru ülkemizde sağlık hizmetlerinin tabana yayılabilmesi amacıyla yürürlüğe konmuş, gerçek kamu yararını gözeten tüm kanunlar gibi de ömrü çok kısa olmuş kanun. 12 eylül rejimi tarafından yasa kapsamında çalışan sağlık personelinin askerlerden daha fazla ücret almasına sebep olduğu açık olarak gerekçe gösterilerek bir günde kaldırılmıştır. o günlerde doktorların ücreti kadar göze batıp dile dolanan, bir de şef garsonların aylıkları vardır ya neyse, bu konumuz dışında… ( sopa rejimlerinin sopasının sadece siyasete değil her konuya burnunu açıkça soktuğunun göstergesidir de bu).
    darbeden kısa süre sonra bir yurt gezisi esnasında, bölgelerine gelen doktorların durmadığından yakınan bir vatandaşa kenan evren’in ağzından doktorlarla ilgili duyulmuş öyle bir söz* vardır ki – sonradan “şaka yapmıştım” dese de – öyle yenir yutulur cinsten değildir ve hala kulaklarının çınlatılmasına nedendir. ve bu şakası(!) zaten kısa süre sonra mecburi hizmet yasası ile gerçekleşmiş, pratisyen ve uzman hekimlerin eğitimlerini bitirdikten sonra ikişer yıllık mecburi hizmetlerini tamamlamadan sahip oldukları meslek ve uzmanlık alanı diplomalarını kullanmalarına izin verilmemiştir.
    peki, mecburi de olsa yapılan bu hizmet vatandaşa yararlı olabilmiş midir? benim içinde yaşayıp gördüğüm örneklere dayanarak edindiğim fikre göre cevabım: hayır! çünkü yurdun bir bölümü yine doktorsuzluktan kıvranırken ankara’da bastırabilen siyasilerin – o ara özal iktidara gelmişti- birkaç bin nüfuslu kasabaları hiç durmadan kura torbaları içine konmuş, hasta olmadığı için boş oturan 15 20 doktorlu kasaba hastanelerine imkânlar saçılmıştı.
    işte mecburi hizmet yasasının yeniden gündeme geldiği her dönemde “yahu bu ülkede bir “tam gün yasası” uygulaması olmuştu ve sağlık sistemindeki sorunları çözer nitelikte gözüküyordu. neden tabip odalarının da bu kadar ısrarla hatırlatmasına rağmen çözüm üretmek merciini işgal edenlerin işine gelmez” diye düşünürüm. ha bir de yabancı doktor ` ithali: recep tayyip erdogan dan yabanci doktor sozu` gündeme gelmiş bu günlerde… eh mesele sorunu çözmek değil o sorunlardan nemalanmak olursa çok daha ilginç çözüm önerileri ile karşılaşırız. siz en iyisi hastalanmamaya bakın…
140 entry daha
hesabın var mı? giriş yap