• inanmiyorum bu baslik sozlukte nasil olmaz!!

    olimpik bir kış sporu. oval buz pistinde belirli bir mesafeyi en kısa sürede katetmek üzerine kuruludur. koşu yarışlarının buz üzerindeki versiyonu olarak nitelenebilir. uzun parkur ve kısa parkurda yapılan iki çeşidi var. ingilizce'de uzun parkur yarışlarına speed skating, kısa parkura ise düzden short track deniyor. bizde her ikisi de sürat pateni -ya da hız pateni- olarak geçiyor. uzun parkur dediğimiz 400 metrelik oval bir pist, ki bu koşu parkurunun uzunluğuna eşitmiş. short track ise 111.12 metre ve yine oval şekilde.

    sürat pateni'nde olimpik yarışlar ikili olarak yapılıyor, short track'te ise altılı gruplar halinde. amerika'da normal yarışlarda sürat pateni de sekizli gruplarla yapılıyormuş ki sanki o daha çekişmeli gibi. iki disiplinde de aynı uzunluklarda koşuluyor yarışlar; 500,1000,1500,3000,5000. 10000 metre sürat pateni ise sadece erkeklerde koşuluyor. artistik patinajdan haliyle daha farklı patenlerle kayılıyor sürat pateninde. patenin sanırım bıçak denilen metal kısımları daha uzun ve keskin.

    sürat pateni, hele de uzun mesafede, daha stratejiye dayalı gözükürken short track'te dönüşlerde neredeyse yerle birleşen patenciler insanın yüreğini hoplatıyor. özellikle short track yarışlarının koşu, yüzme ya da herhangi yarışmalı bir spordan çok daha zevkli olduğunu söyleyebilirim. genelde yarışma havasından çok antreman yapıyorlar görüntüsü veren bir ağırlıkta başlayan yarışlarda iki-üç tur geçtikten sonra tozu dumana katan bir tempo başlıyor ve içten dıştan ataklar, makaslar, geçişler birbirini kovalıyor. ilk başlarda kim kimi geçti takip etmek zor olsa da seyretmesi inanılmaz zevkli.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap