34 entry daha
  • iktidarın bedene uyguladığı şiddet ile başlayan gücünü pekiştirme sürecinin daha sonra disiplin ve gözetleme aracılığıyla ruha evrilerek dönüşmesini anlatan önemli bir yapıttır.

    kitap bir mahkuma uygulanan işkence sahnesi ile başlar. iktidar insan bedeni üzerine şiddet uygulayarak iktidarını görsel bir şölen aracılığıyla halka gösterir. suç işlemek bizzat kralın kendisine yapılan hakaret olarak kabul edilip suçlunun bedeni ortadan kaldırılarak bu tehdit ortadan kaldırılmaktadır.

    değişen bilgi biçimiyle beraber iktidar da değişir. artık insan bedenine ihtiyaç duyulmaktadır. insan bedeni suç karşısında ortadan kaldırılmak yerine ıslah edilmeye çalışılmaktadır. çünkü yeni iktidarın insan bedenine ihtiyacı vardır.

    insan bedenine neden ihtiyaç duyulmakta?

    çünkü iktidar kendisini yapılarda değil, beden üzerinde var etmektedir. faucoult buna biyoiktidar adını vermekte.

    peki beden üzerinde nasıl kendini var ediyor?

    insanları gözetleyerek. insanların gözetildiği algısı kendi üzerlerinde bir oto-sansür koymalarına neden olur. iktidar özneleri gözetlemese bile her an gözetleniyor algısı bu oto-sansürün önemli bir özelliğidir.

    bir diğer husus ise disiplindir. iktidar bedenleri disipline ederek insanların en küçük eylemlerinde bile kendini var eder. disiplin aracılığıyla insan eylemleri kontrol edilir.

    yukarda saydığımız temel hususlar kendisini en iyi bir şekilde hapishanede var eder. hapisanenin bu sistemi, topluma uygulanarak toplumun kendisi bir hapishaneye dönüşür.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap