2 entry daha
  • duyguların vucudun kimyasal durumunun yansıması olduğunu düşünürsek, doğru bir önermedir.
    hintlilerin inanışına göre; evrende, enerjinin üç özelliği vardır, bunlara sanskritçe guna adı verilir:
    sattva: saflık
    rajas : hareket, tutku
    tamas : karanlık, ölü, durağanlık

    evrende herhangi bir şey form aldığında, bu özelliklerin hepsini biri baskın olacak şekilde birlikte alır. yani madde dünyasında bulunan herşeyde bu üç özellik de mevcuttur. örneğin yaptığınız bir eylemin kendisi size ve / veya çevrenize zarar vermesinden dolayı rajasik olabilir, ama bu eylemi başlatma sebebiniz sattvik olabilir. burada, baskın olan özelliğin ne olduğu önem kazanmaktadır. besin maddeleri de evrende bulunan diğer herşey gibi bu üç özelliği bünyelerinde barındırırlar. lucy lidell'in bu yiyeceklerle ilgili açıklamasına bakalım:

    sattvik yiyecekler : zihni ve bedeni besleyen organik yiyeceklerdir. bu yiyecekler zihni sakinleştirir,saflaştırır ve böylece enerji akımını dengede tutar. sattvik yiyeceklere örnek olarak her tür yulaf ezmesi, mısır gevreği tarzı kahvaltılıkları, esmer undan yapılmış ekmeği, taze meyve ve sebzeleri, taze sütü, bakliyatı, her tür bitki tohumunu, çimlendirilmiş tohumları, kuru yemişleri verebiliriz.

    rajasik yiyecekler : bedende hareket, tutku yaratan sıcak, acılı, ekşi, tuzlu ve kuru yiyeceklerdir. sadece bedeni besleyip zihni beslemeyerek, zihin-beden arasındaki dengeyi bozarak, bedeni aşırı hareketlendirir ve zihni zaptedilemez şekilde heyecanlandırır. rajasik yiyeceklere örnek olarak çok keskin baharatları ve otları, kahve çay gibi uyarıcıları, balık, yumurta, tuz ve çikolatayı verebiliriz.
    hızlı yemek rajasik kabul edilir.

    tamasik yiyecekler : tamasik yiyecekler ne aklı ne de bedeni besler. bedenin hastalığa karşı olan direncini kırar ve zihni öfke ve aç gözlülük gibi karalık düşüncelere boğar. tamasik yiyeceklere örnek olarak et, alkol, tütün, soğan, sarmısak, sirke gibi fermente gıdalar, çürümüş veya ezilmiş yiyecekler verilebilir.
    aşırı yemek tamasik kabul edilir.

    peki, sınırlar bu kadar kesin midir? yani herkes için sattvik, rajasik ve tamasik besinle aynı mıdır? aslında hayır. her bedenin gereksinimleri farklıdır. buradaki tanımlar geneli ifade eder. ama siz, kendi bedeninizi kendiniz keşfetmelisiniz. burada rajasik olarak tanımlanan yiyecekler sizin için sattvik veya tamasik olabilirler. önemli olan sağ duyulu davranmak ve bedenin ve zihnin size gösterdiği yolu takip etmektir.

    http://www.yogamerkezi.com/diyet/enerji.htm
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap