• 1. istiklal caddesi'ndeki inci pastanesi'nde fıstıklı dondurmayla birlikte profiterol yiyin.

    2. arkadaş grubunuzla tekne kiralayıp, istanbul boğazında tekneden denize girin.

    3. cihangir'e gidin, bütün bir gün muhtelif cafelerinde oturun ve gördüğünüz her kedinin fotoğrafını çekin.

    4. hafta içi mesai saatlerinde ve hafta sonu maçka parkı'na gidip çimlere uzanın.

    5. bir bisiklet edinin ve dolmabahçe'den sarıyer'e gidin. arada canınızın çektiği yerlerde bisikleti yedeğinize alıp, deniz kenarında yürüyün.

    6. sabaha karşı 4 ile 5 arası trafiğin olmadığı saatlerde istanbul turu yapın.

    7. sabaha karşı 4 ile 5 arası yeniköy'deki kalender orduevi'nin yan sokağından arabayla tepeye çıkın. koruluk alanın tepesinden hem istanbul'a bakın, hem de o saatlerde öten bülbül seslerini dinleyin.

    8. şehir hatları vapurlarının gerçekleştirdiği istanbul boğaz turuna katılın.

    9. kız kulesi'ne gidin.

    10. galata kulesi'ne gidin.

    11. dolmabahçe sarayına gidin.

    12. ayasofya müzesi'ne gidin.

    13. yerebatan sarnıcı'na gidin.

    14. topkapı sarayı'na gidin.

    15. bisikletle balat'ı gezin.

    16. burgazada'ya gidin, madam marta koyu'ndan denize girin.

    17. heybeliada'ya gidin, bütün adayı baştan sona çepeçevre yürüdükten sonra, çamlık'ta deniz kenarındaki salaş balıkçı barınağında soğuk bir bira içerek denizi izleyin. (kasım ayının başlarında yaparsanız daha keyifli olur.)

    18. büyükada'ya gidin, troçki'nin evini görün. fotoğrafını da çekin. bir süre sonra çekilecek bir eser kalmayacak eve dair.

    19. iki deniz arası (between two seas) yürüyüşlerine katılın. toplam 4 parkurdan oluşuyor.

    20. hafta arası mesai saatlerinde, kabataş’tan, fındıklı - tophane - karaköy - galata köprüsü - eminönü - mısırçarşısı - tahtakale - sirkeci - cağaloğlu - sultanahmet rotasını takip ederek yürüyün. dönüşte karaköy’den tünel finikülerine binerek istiklal caddesi’ne çıkın ve oradan asmalı mescit’in ara sokaklarından yürüyerek taksim’e ulaşın.

    21. uzunya’ya gidin. küçük temiz bir koy içinde denizin, kumsalın ve doğanın tadını çıkarın.

    22. polonezköy’e gidin.

    23. ağva’ya gidin. dere kenarındaki pansiyonlardan birinde kalın.

    24. rumelifeneri’ne gidin, yürüyüş yapın, tarihi yerleri görün. dönmeden önce fenerin ucundaki lokantada kalkan balığı yiyin. rakıyı da unutmayın.

    25. pierre loti’ye gidin. tepeden başka bir istanbul manzarası görün.

    26. hıdrellez şenlikleri’ni ahırkapı’da karşılayın.

    27. bebek’te deniz kenarındaki divan’a gidin, mutlaka bir rokoko yiyin.

    28. hatfa arası, basit bir çapari olta edinin. bebek - sarıyer arasında istediğiniz bir semtte sahilden istavrit tutun.

    29. tophane’deki studio x’te düzenlenen çeşitli konulardaki konuşmalara gidin, dinleyin. ücretsiz.

    30. salt galata’nın düzenlediği sergilere gidin.

    31. arter’in düzenlediği sergilere ve etkinliklere gidin.

    32. arnavutköy’deki takanik’te balık çorbası için. domatesli rokalı salatasını mutlaka yiyin. balık yemeden ayrılmayın.

    33. büyükada’ya gidecekseniz, sadece hafta arası mesai saatlerinde gidin. aya yorgi’ye çıkarken isterseniz bir dilek tutun. tepeden istanbul’u izleyin. acıkırsanız yiyecek de var, içki de var.

    34. michelin yıldızlı bir restoranda yemek istiyorsanız tek seçeneğiniz, tepebaşı’ndaki etap otelinin en üst katındaki mikla’da yemek yiyin, istanbul manzarasını izleyin. $$$$

    35. mezeleri ve balıkları çok güzel olan karaköy lokantası’na gidin. yer bulmak için mutlaka rezervasyon yaptırın.

    36. istiklal caddesi’ndeki manda batmaz’a gidip, daha önce hiç içmediğiniz şahane bir türk kahvesi için. (fakat sokaktaki küçük dükkanın önünde oturup, küçük dükkandan servis isteyin. hemen yanında açtıkları salondaki kahveleri tavsiye etmiyorum.)

    37. istanbul’a tepeden bakmak istiyorsanız, sapphire’e gidin. en tepeye çıkın. nasılsa inecekseniz ve istanbul size tepeden bakmaya devam edecek.

    38. yanınıza bir kitap alın çengelköy’e gidin, çınaraltı çay bahçesinde oturun.

    39. kanlıca’ya gidin, sahilde yürüyün. tarihi kanlıca yoğurdundan yiyin. pudra şekerli güzel oluyor.

    40. anadolu kavağına gidin. ama şehir hatları vapuruyla gidin. küçücük bir yer. tepeye çıkın, tarihi yerleri gezin.

    41. belgrad ormanı’na gidin. ama hafta arası gidin. 7 km.’lik yürüyüş parkuru ayrı, bisiklet parkuru ayrı. salına salına yürüyün. yanınıza termosta içecek ve sandiviç aldıysanız istediğiniz bir yerde oturup afiyetle yiyin ve ormanın sesini dinleyin. (anladınız siz onu! yüksek volümden müzik açmayın bir zahmet. müziği her zaman dinlersin. ara sıra doğayı dinle. iyi gelir.)

    42. sarıyer’deki arbetoryum’a gidin. daha önce görmediğiniz yüzlerce ağaç çeşidiyle tanışın.

    43. kuzguncuk’a gidin. ara sokaklarda yürüyün. birbirinden güzel ahşap evleri inceleyin.

    44. eminönü’ndeki tarih vakfı’na gidin. konferans programından edinin. gidin dinleyin. ücretsiz. gitmişken, tarih vakfı yayınlarından çıkan kitapları inceleyin. cahil cahil atıp tuttuğunuz konularda kitaplar alın. almak yetmez tabii, okuyun.

    45. istanbul’da yaşıyorsanız, haliç’teki ‘galata kürek kulübü’ne gdin. kürek dersi alın. masmavi denizde tek başınıza kürek çekin. dersler hiç pahalı değil.

    46. bilgi üniversitesi, santralistanbul kampüsü’ne gidin. çimlere uzanın, kitap okuyun, uyuyun, acıkınca oradaki cafelerden yiyecek alabilirsiniz. ya da yanınızda götürdüğünüz termos ve sandiviçle günü bedavaya getirin.

    47. boğaziçi üniversitesi güney kampüse gidin. eskiden kimliksiz giriliyordu, şimdi kimliği kapıda teslim alıyorlar. manzara denilen ağaçların altındaki yeri bulun, bir banka oturup boğazı seyredin, diğer banklarda sohbet eden öğrencilerin konuşmalarını çaktırmadan dinleyin. eğlence bedava. orman gibi büyük bir bahçesi var, yürüyüş yapın. yorulunca çimlerde uyuyun.

    48. taksim’e gidin, gezi parkı’nda gezin. sonra eski taksim’i ve gezi parkı’nı internetten araştırın. aradaki farkları bulun. hangi zamandaki taksim ve gezi parkı daha güzelmiş karar verin.

    49. sokakta satılan midyelerden yemeyin. yukarıda tavsiye ettiğim lokantalarda varsa yiyin.

    50. karaköy’den şehir hatları vapuru’na binip kadıköy’e geçin. vapura binmeden önce bir simit alın. yolda martılara simit atarken fotoğraflarını çekmeye çalışın.

    51. haliç’ten bursa’ya deniz uçağıyla gidin. amaç bursa’ya gitmek değil, denizden kalkan uçağa binmek. ama gitmişken bursa’yı da gezin. aynı uçakla dönersiniz.

    52. fenerbahçe parkı’na gidip gezin, çimlere uzanın, ağaçların isimlerini künyelerini okuyarak öğrenin. fotoğraflar çekin.

    53. kadıköy’den moda’ya, moda’dan kalamış’a yürüyün. etrafı seyredin. kalamış’da yelkenlilerin fotoğraflarını çekin. akşam üzeri şehir hatları vapuruna binin ve güneşin batışını izlerken fotoğraf da çekin.

    54. istanbul’da gün batımını izlemek için en güzel bölge üsküdar - moda arası her hangi bir yer. bir çay bahçesi bulup oturun ve gün batımını izleyin.

    55. bir müzik enstrümanını güzel çalabiliyorsanız, şehir hatları vapurunda marifetinizi gösterin. alkışlanmak garanti.

    56. barış manço’nun moda’daki müze evini gezin.

    57. noel gecesi, balat’daki rum ortodoks patrikhanesi’ne gidin ve noel kutlamalarını izleyin.

    58. eyüp sultan’a gidin, cami avlusundaki satıcıları atlatıp cami’yi ziyaret edin. cuma günü gitmeyin.

    59. her ayın 1’i kilisesi’ne gidin. unkapanı’nda. sadece bulunduğunuz ayın 1’inde açık. bir rivayete göre, her bir dileğiniz için kilisede satılan bir anahtar satın alıyorsunuz. dileğiniz gerçekleşince, anahtarı kiliseye geri götürüp teşekkür etmeniz gerekiyor.

    60. bomonti ada’ya gidip, ara güler’in sürekli sergisini gezin. şişli’de. sergi sonrası canınız çekerse yiyecek içecek birbirine alternatif mekanlar var. bazı günler, ücretsiz açık hava sineması veya konser oluyor.

    61. aşiyan mezarlığı’nı ziyaret edin. mezar taşlarını okuyarak dolaşın. sonra uygun bir köşe bulup, istanbul boğazı'na bakarak aklınıza ne gelirse onu düşünün. aklınıza gelenleri gerçekleştirin.

    62. yaşadığınız semtte, devamlı rastladığınız aynı semtte yaşayan bir evsiz varsa, evinize gidince kullanmadığınız giysilerinizi yıkayıp ayırın. mevsimine uygun olanları bir torbaya koyun ve tekrar o evsize rastlayana kadar her çıkışınızda yanınızda taşıyın. rastlayınca verirsiniz.

    63. yaşadığınız evin sokağına her gün bir kap temiz su bırakın. kediler ve köpekler için.

    64. toplu taşımaya binmek için yeterli bakiyesi olmayan birinin ücretini siz ödeyin. ve karşılık beklemeyin.

    65. sokakta mendil vs. satmak için yanınıza gelen çocuklara para vermeyin ve aç olup olmadığını öğrenin. ayran-döner alıp eline verin. başını okşayın.

    66. yolda yürüyen tekir desenli martı görürseniz şaşırmayın. henüz uçmayı beceremeyip yere inmiş yavru bir martıdır o. ısırmasından da korkmayın. dişleri yok martıların. en fazla gagasıyla parmağınızı yakalar. acıtmaz. iki elinizle iki yanında yakalayıp trafik olmayan ve hatta mümkünse yüksek bir yere bırakın.

    67. yolda ezilmiş ve ölmemiş bir kedi veya köpek gördüğünüzde mutlaka yardım edin ve bir veterinere ulaştırın. evet, işinizi gücünüzü bırakıp sadece onunla ilgilenin.

    68. kapalıçarşı’yı gezin.

    69. istiklal caddesi girişindeki fransız kültür merkezi’ne gidin. bir program edinin. ilginizi çeken etkinlikleri takip edin.

    70. istanbul’un en iyi dondurması bebek’teki mini dondurmacıdır. seviyorsanız mutlaka buraya gidin.

    71. istanbul’un en iyi pizzacısı da miss pizza’dır. iki şubesi var; biri cihangir’de diğeri şişhane’de. cihangir’dekini tavsiye ederim.

    72. swing dans seviyorsanız lindy hoppers’a kaydolun. taksim ve kadıköy’de yerleri var. çok başarılılar.

    73. sevdiğiniz birine, istanbul’da çektiğiniz fotoğraflardan birini ptt’den gönderin. mektup gibi. eskiden olduğu gibi.

    74. cağaloğlu’nda sahaf dükkanlarını gezin.

    75. çukurcuma’da eskici ve antikacı dükkanlarını gezin.

    76. horhor’da antika mezatlarını izleyin.

    77. mimar sinan’ın eseri kılıçali paşa hamamı’na gidin. önceden randevu almanız gerekiyor. çok temiz. web sayfasını inceleyin.

    78. salaş bir yerde rakı bakı istiyorsanız, karaköy’de galata köprüsü’nün haliç tarafında kalan sahil boyunca bir çok virane mekan var. en ünlüsü akın balık. fakat şımarmış durumda. her daim kalabalık. illa akın balık diye tutturmayın, sonuna kadar yürüyün sağdaki son balıkçı gayet makul. üst kattan tarihi yarım adayı da izlersiniz.

    79. beşiktaş’ta resim ve heykel müzesi’ne gidin. gitmişken hemen ilerisinde denizcilik müzesi’ni de gezin.

    80. yıldız parkı’na gidin.

    81. emirgan korusu’na gidin.

    82. emirgan’da sabancı müzesi’ne gidin.

    83. istanbul’un en güzel mantısı ve yaprak sarması yeniköy’deki emek mantı’da. meraklısıysanız gidin mutlaka.

    84. ata binmeyi ve gezmeyi seviyorsanız, gümüşdere’de apo’nun at çiftliğine gidin. saat başına ücret ödüyorsunuz. orman veya sahil (ben sahili tercih ediyorum, kumun denizle buluştuğu sınırda) at koşturabilirsiniz.

    85. hem ata binerim hem de ok atmak isterim diyorsanız allah sizi ıslah etsin ama yine apo’nun çiftliğinde özel ders alabilirsiniz.

    86. silahlara meraklıysanız istinye’deki poligana gidebilirsiniz.

    87. perşembe akşamları, notre dame de sion fransız lisesinde klasik müzik konserine gidin. ücretsiz.

    88. mutlaka hafif bir bisiklet edinin. istanbul’da bisiklete binmek delilik değil. bağdat caddesi’nde gürsel akay bisiklet var. mutlaka oradaki bisikletleri inceledikten sonra karar verin.

    89. istanbul’da açılan ilk cafe/bar kaktüs’tür. istiklal caddesi’nde açılmıştı, cihangir’e taşındı. yazar, çizer, aktör, aktrist, tiyatro sanatçısı, gazeteci, sosyetik fotoğraf sanatçısı ve yerli ahalinin müdavimi olduğu bir mekan. istabul’a geldiyseniz ya da istanbul’da yaşıyorsanız “kaktüs’ü bilmiyorum” diyemezsiniz. gidin bence.

    90. sanat seviyorsanız, artwalk istanbul turlarına katılın. bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. rehber eşliğinde, güncel sergileri gezerken, baktığınız eserin ne anlama geldiğini, sanatçısını, tarzını öğrenir sosyal ortamda iki çift kelam edecek kıvama yaklaşırsınız. bazen sanatçıların atölyelerine de geziler gerçekleştiriliyor ve sohbet yapılıyor. ücretli.

    91. çok mutsuz, kendinize çok acıdığınız birgün şişli etfal hastanesinin aciline gidin. en az yarım saat ayakaltında durmadan bir köşeden insanları izleyin. çıktığınızda kendinizden utanmanız garanti.

    92. cumhuriyet bayramı’nda istanbul’da nerede meşaleli kutlama yapılıyorsa oraya gidin ve cumhuriyet bayramını hakkıyla kutlayıp, şükür edin.

    93. istanbul, greenpeace’e ait araştırma gemisinin gelip, geminin halka açık ziyaretler düzenlendiği dünya şehirlerinden biri. greenpeace takvimini takip edin, gemi geldiğinde ziyaret edin.

    94. ben alet edavat, nalbur malzemeleri seven biriyim. bazı insanların böyle tuhaf zevkleri oluyor. sizin de ilgi alanınıza giriyorsa, karaköy’de perşembe pazarı’nı mutlaka gezin.

    95. tekneye, yelkene ve denize merakınız varsa tuzla yat kulübü’ne gidin. orası çay bahçesi değil. çay içmeye giderseniz fiyatları denizden tuzlu. özel ders almak için daha iyi bir yer bilmiyorum. elbette ücretli.

    96. goethe enstitüsü’ne gidin. bir program edinin. ayrıca, güzel bir restoranı var. deniz manzaralı.

    97. ekşi’de yazarsanız, istanbul’da yapılabilecek ve bu listede yer almayan başka bir 101’lik liste yapın. tek bir kelam edecekseniz etmeyin, 101 olana kadar biriktirin.

    98. istanbul’un trafiğinden, gürültüsünden, kalabalığından sıkıldığınız birgün evden hiç çıkmayın. ekmek almanız gerekse bile.

    99. istanbul’un en iyi italyan mutfağını denemek istiyorsanız, etiler’den bebek’e inen yokuşun ortasında konumlanan da mario restorana gidin. $$$$

    100. hamur işi seviyorsanız, aklınıza gelebilecek her tür kurabiye, biskuvi, galeta vs.’nin en iyisi beşiktaş’taki yedi sekiz hasan paşa fırını’nda. her hangi bir yerden alacağınıza buradan alın. zaten müdavimi olursunuz.

    101. istanbul’da belirli semtleri iyice tanımak için tek tek seçin ve sokak sokak dolaşarak tanıyın. eğer bir scooter’ınız varsa daha az yorulur daha çok eğlenirsiniz.

    102. mevsimi geldiğinde istanbul bienali'ni baştan sona gezin, görün. düşünün.

    103. istanbul caz festivali, film festivali, tiyatro festivali ve müzik festivali'ndeki sanatçıları öğrenin. en az her birinden birer program seçip gidin. böylece, aya irini'yi, harbiye açık hava sahnesini vs. de görmüş olursunuz.

    istanbul'da yapılması 'gereken' değil yapılsa güzel hissettiren şeyler keyif verir. bir klişe olarak başlığı 'yapılması gereken' olarak açtım sadece.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap