5 entry daha
  • marsı gözlemek için arizona'da lowell gözlemevini kendi cebinden verdiği parayla kuran kişi. marsın üzerinde bulunan çizgileri incelemek için kurduğu gözlemevinde yaptığı gözlemler sonucu marsta yaşamış olan bir medeniyetin kalıntılarını bulduğunu iddia etmiştir. ilk iddia eden kendisi değildir aslen ama daha çok dillendiren kendisidir. ona göre marsta eski bir medeniyet tarafından yapılmış su kanalları bulunuyordu. şiddetli bir kuraklık sonucu bu medeniyet marsın kutuplarında eriyen buzul sularını ekvator bölgesine taşımak için bu kanalları inşa etmişti.

    lowell, o kadar ileri gitti ki marsta bir başkent bile bulduğunu iddia etti.

    lowell yanılmış olsa da marsta gerçekten kanala benzetebileceğimiz vadiler bulunur. bunlardan valles marineris 4000 km uzunluğa sahip dev bir kanyon. şu an için güneş sisteminde ve evrende bildiğimiz en büyük kanyon.

    lowell, neptün'ün yörünge dolanımını da inceleyen kişidir. yine daha önceden iddia edildiği üzere kendisi de neptün'ün yörüngesini inceleyerek neptün ötesinde bir gezegen olması gerektiğini iddia etmiştir. bu gezegeni kendisi gözlemleyemese de ölümünden 14 yıl sonra gezegen, lowell gözlemevinde gözlemlenmiş ve gezegene roma mitolojisinde yeraltına hükmeden plüton'un adı verilmiştir. ayrıca plüton'un ilk iki harfinin percival lowell'ın baş harfleriyle de uyumlu olması percival lowell'a bir saygı duruşudur.

    bunların dışında lowell, uranüs ve merkür'ün yörünge dolanım sürelerini hesaplamış, jüpiter'i ve satürn'ün halkalarını incelemiştir. ancak lowell her zaman marsta bulduğu kanallarla anılacaktır. çünkü; her zaman yalanların gerçeklerden çok daha fazla taraftarı vardır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap