166 entry daha
  • başıma bir şey gelmeyecekse doğru (bakın haklı demiyorum) bulduğum bir yazıdır. anayasa’nın 38. maddesi çok açık. birini mahkeme kararı olmadan suçlu ilan etmek yasak.

    ortada yapılan magandalığın dik alasıdır. ama bu kişiye maganda diyebilmek için mahkeme kararı beklenmelidir.

    şahsen hayatımda hiçbir olaya bir kişiden dinlediğim kadarını yeterli görüp inanmadım. olayın içinde kaç kişi varsa hepsini dinleyip pozisyonumu öyle belirledim. bu olay ve benzeri pek çok olayda gördüm ki suçlu olan taraf ne surette olursa olsun cevabını veya savunmasını sosyal medyaya sunamıyor. linç kültürü öyle bir yerleşti ki, 10 dakika içinde suçlu ilan edilen insanlar haklı dahi olsalar çoktan tukaka edilip uğurlanıyor.

    gençler pek hatırlamazlar, doksanlı yıllarda meşhur faili meçhul cinayetler ve yargısız infazlar vardı. kendince kuralları ve hukuku olan devlet için bir suçu tespit etmek, failini yakalamak, alıp yargı karşısına çıkartmak çok uzun zaman alıyor. bu esnada hiç kanunu kuralı olmayan terörist örgütler bu süre zarfı içerisinde yeni canlara kıyıyorlar. dolayısıyla terörislerin devletin resmi emniyet güçleri karşısında bir zaman avantajı oluyordu. bu avantajı yok etmek isteyen bir kısım “devlet içinden çıkan“ çeteler ise resmi bir görevleri olmamasına rağmen, resmi görevli yetkileri kullanarak, savcı izni, arama emri, mahkeme falan beklemeden indiriveriyorlardı buldukları yerde. sonrasında bu konu kürt açılımı dahil pek çok alanda devletin sırtında bir kambur olarak ortaya çıktı.

    bu çirkin örneği neden mi verdim? kanun, nizam, hukuk içerisinde herkesin hakkına saygı duyulmalı. herkesin savunma hakkına da saygı duyulmalı. kanunsuz, kuralsız herkesi linç etmeye kalkarsak dağdaki teröristten ne farkımız kalacak?

    meşhur dava için burada katil, canavar, tecavüzcü, yaratık gibisinden binlerce yazı henüz hüküm verilmeden yazıldı ve yasalar gereği de başlıklar silindi. bu şekil sürdürülen tüm linç kampanyalarına sonucunda yine bu başlıklar silinecek. anayasa hükmü gereği suçu ispatlanmadan herkes masumdur zira. suçu ispatlayacak şey de cep telefonu kamerası değil, mahkeme kararıdır.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap