24536 entry daha
  • düellolar, uzun ve - bazen trajik olsa da- renkli bir geçmişe sahiptir. düellonun kökenleri belirsizdir, ancak 16. yüzyılda düellolar, hesaplaşmak için popüler bir araç haline gelmişti. yasaklanma çabalarına rağmen, düellolar birkaç yüzyıl boyunca yaygın kaldı. bilinen en son düello, fransa’da 1967’de gerçekleştirilmiştir. tarihte yer alan binlerce düellodan, özellikle dikkat çeken sekiz düello ve neredeyse düello olan bir tanesi şöyledir;

    ben jonson vs gabriel spencer
    1598 yılında ingiliz oyun yazarı ve şair ben jonson, oyuncu gabriel spencer ile kavga etti. tartışma, spencer'ın öldürüldüğü bir kılıç düellosuna kadar büyümüştü. jonson daha sonra tutuklandı ve asılması emredildi. bununla birlikte jonson, latin incili'ni okuyabildiği için “din adamlarının yararı” kanunu gereğince ölümden yırtmayı başardı. bunun yerine parmağı damgalandı. jonson, genel olarak shakespeare'den sonra ikinci en önemli ingiliz oyun yazarı olarak kabul edilir.

    andrew jackson vs charles dickinson ve neredeyse alayınız
    askeri bir kahraman ve yedinci abd başkanı olan andrew jackson asabi bir karaktere sahipti. çok sayıda düelloda yer aldı -bazı bilgilerde tahmin edilen 100 düellosu olduğu yazar- ve çoğunda sık sık gülünç ve kötü niyetli söylentilere meze olan eşi rachel'ı savunuyordu. rachel'ın kötü niyetli ilk kocası lewis robards, onu haksız yere suçladı ve 1791'de rachel, robards'dan boşanmasının sonuçlandığına inandıktan sonra jackson'la evlendi. aslında ilk evliliği tam olarak sonuçlanmamıştı ve böylece iki eşli etiketini kazanmıştı. 1806 yılında jackson, rachel'ın itibarını zedelediği gerekçesiyle charles dickinson’ı bir düelloya davet etti. dickinson başarılı bir düellocu idi ve jackson'ı göğsünden vurdu. ancak jackson'ın aldığı yara ölümcül değildi ve jackson da ateş etti. jackson'ın mermisi ölümcüldü ve dickinson'ın amel defterini dürmeye yetmişti.

    leydi almeria braddock vs mrs. elphinstoe*
    düellolar sadece erkekler arasında geçerli değildi. 1792'de leydi almeria braddock, mrs. elphinstone tarafından yapılan yaşıyla ilgili bir yorumda hakarete maruz kaldı. braddock henüz 30 yaşında olmadığını iddia ederken, elphinstone gerçekte 60'tan fazla olduğunu diretmişti. tartışmayı sonlandırmak adına londra'daki hyde park'ta düello yapmaya karar verdiler. her iki kadın da tabancasını ateşledi ama ikisi de ıskaladı. düello bu noktada sona erebilirdi ancak kadınlar ellerine kılıçlar alarak devam etmeye karar verdi. koluna bir yara aldıktan sonra elphinstone, bir özür mektubu yazacağını söyledi ve düelloyu bitirdi.*

    alexander hamilton vs aaron burr
    alexander hamilton ve aaron burr'un uzun ve eğlendirici bir ilişkisi vardı. hamilton, eski hazine bakanı burr’dan açıkça hoşlanmıyordu ve birçok kez onun siyasi eylemlerini engellemeye çalıştı. tansiyon, 1804'te hamilton new york valiliği seçimi için burr'a karşı kampanyaya başladığında zirveye tırmandı. hamilton, burr’ın “adi bir görüşü” olduğu söyledikten sonra burr, hamilton’u düelloya davet etti. her ne kadar hamilton, en büyük oğlu üç yıl önce bir düelloda öldüğü için uygulamaya karşı olsa da, daveti kabul etti. ikili, new jersey'deki weehawken'da karşılaştı. hamilton karnından vuruldu ve ertesi gün öldü. ölümü öfkeye yol açtı ve burr’ın siyasi kariyeri etkili bir şekilde sona erdi.

    prenses pauline metternich vs kontes kielmannsegg
    petticoat düellosundan yüz yıl sonra, prenses pauline metternich ve kontes kielmannsegg müzikal bir sergide çiçek aranjmanları üzerinde tartıştılar. kadınlar, çırılçıplak bir halde kılıç düellosu yapmaya karar verdiler. çıplaklığın sebebi ise, düelloda oluşabilecek bir yaraya temas eden herhangi bir giysinin enfeksiyona neden olma ihtimalidir. kılıç yarası garip bir şekilde göz ardı edilmişti. saniyeler içinde taraflar, barones lubinska hakemliğinde, ilk “eşitlik taraftarı düello”ya hazırlandı. erkekler sırtlarını döndükten sonra, kadınlar kılıçlarla savaşmaya başladı ve her biri yara aldı. ağladıklarında, erkekler düelloyu yapan kadınlara yardım etmeye çalıştı. bununla birlikte, barones lubinska erkekleri şemsiyesiyle dövdü ve “azgın sefiller” olarak nitelendirdi. motivasyonlarının tamamen fedakarlık olmadığını düşünüyordu.

    éduard manet vs louis edmond duranty kılıç kalemden daha güçlüdür!
    1870 yılında édouard manet, sanat eleştirmeni louis edmond duranty’nin, kendisinin iki resmini incelemesindeki yorumlarını duyduğunda çıldırdı. bir kafede onunla karşılaştığında, manet duranty'yi tokatladı ve iki adam düello yapmayı kabul etti. kılıç kullanmayı seçtiler ve émile zola manet’in şahidi sıfatıyla orada yer aldı. duranty, göğsünden yaralandı ve bu noktada manet’nin şerefinin geri kazanıldığına karar verildi.

    aleksandr sergeyeviç puşkin vs georges charles d'anthès
    1836'da, modern rus edebiyatının kurucusu aleksandr puşkin, karısı natalya nikolayevna goncharova'nın, rusya'da yaşayan bir fransız askeri olan georges d'anthès ile bir ilişkisi olduğu iddiasına atıfta bulunarak “boynuzlananlar tarikatı” na seçildiğini açıklayan bir mektup aldı. d'anthès, puşkin'i ilişki olmadığını ikna edebildi ve daha sonra natalya’nın kız kardeşiyle evlendi. ancak, söylenti devam etti ve 1837'de iki adam sonunda düello sahnesine çıktı. puşkin ölümcül şekilde yaralandı ve iki gün sonra da öldü.

    john randolph vs henry clay
    john randolph, kendisine söylenen hakaret dolu bir kelime yüzünden ilk düellosuna henüz 18 yaşındayken katılmıştır. kendisi gibi bir öğrenci olan rakibini yaralamış ve özrü sonrası durum tatlıya bağlanmıştır. randolph daha sonra, bir gazetenin kendisi hakkında “yakıcı bir dili” olduğunu iddia etmesine rağmen başarılı bir siyasi kariyer başlattı. 1826'da randolph'un yakıcı dili, john quincy adams'ı başkanlık adaylığında destekleyip eyalet senatörlüğünü hileli bir kumarbazlıkla aldığı suçlamasını yaptığı clay'e döndü ve bu hakaretin üzerine clay bir düello istedi. clay, virginia'da, randolph'un vücudunun bölgelerini belirsiz bir varsayım haline getiren büyük bir sabahlık elbisesi ile karşı karşıya kaldı ve bu turu iptal edip daha sonra yapılacak olan ikinci bir tura karar verdiler. ikinci turda ilk atışı yapan clay ıskaladıktan sonra randolph havaya sıktı. düello sona erdi ve ikili artık arkadaş olmaya karar verdi.

    mark twain vs james laird*
    1864 yılında nevada'da bir gazete için çalışırken mark twain, rakip bir gazetenin yayımcısı olan james laird ile tartışmaya girdi. twain'in anlattıklarına göre anlaşmazlık, laird’in bir hayır kurumuna para verme sözünü tutmamasıydı. tatsızlık hızla arttı ve iki adam düello yapmayı kabul etti. gelin görün ki twain’in tabancası, kalemi ile uyuşmuyordu. şahidi olan steve gillis'ten aldığı derslere rağmen korkunç bir nişancıydı. laird, düelloya gelmeden kısa bir süre önce, gillis havadaki bir kuşu vurdu ve laird’in destekçilerine twain’in 30 metre uzaklıktan hayvanı öldürdüğünü bildirdi. iyice telaşlanan laird, daha sonra düelloyu iptal etmeyi seçti. twain, birkaç kez bu düello hakkında yazdı, ancak bazı tarihçiler düelloların hiçbir zaman planlanmadığını ve twain’in sürümünün tamamen kurgu olduğuna inanır.
17263 entry daha
hesabın var mı? giriş yap