47 entry daha
  • trabzon, rize ve artvin üçlüsü için size bir kaç önerim olsun. bu öneriler için aracınızın olduğunu varsayıyorum. size tavsiyem, 4x4 aracınız, ya da en azından altı yüksek aracınız varsa buralara uğrayın.

    trabzon:
    1-sera gölünün kenarında bir çay için, biraz soluklanın. açsanız birşeyler de yiyebilirsiniz. fazla oyalanmayın.
    2-merkezde atatürk köşküne gidin ve gezin içini.
    3-sümela manastırına gidecekseniz de alttan manzarası daha güzel, içinden pek beklentinizi karşılamaz, ama gelmişken gidin. bir de restorasyon çalışmaları ne durumda, öğrenin öyle gidin.
    4- uzungöl'e gittiğinizde amelelik yapıp boşa etrafında dolanmayın. caminin yaynındaki yoldan sağdan girin ve yol ayrımından sağa doğru devam edip, tırmanın. galo omad çay bahçesi var. yiyecek veya içecek için bir şey diyemem ama manzarası gitmeye değer. eğer biraz daha vaktiniz varsa o yoldan devam edin 7 km sonra garester yaylasına çıkarsınız, gidin.
    uzungöl'e girdiğiniz yoldan devam ederseniz. 7-8 km sonra sağa dönüp demirkapı köyü, göller bölgesine doğru gidebilirsiniz. balıklı göl ve aygır göl'ü var manzarası güzel.

    eğer karnınız açsa, rize tarafına doğru yola koyulduğunuzda, giderken sağda, yomra'nın çıkışında buhara et mangal var. pirzola kuzu yiyin. standartları güzeldir. çıkın birinci kata oturun. oturunca çömlekte yoğurt, salata getirirler muhtemelen. bunlar ücretli haberiniz olsun. ama yoğurdu güzel, deneyin derim. açık ayran da için.

    eğer canınız balık isterse de, of'a gelmeden, sürmene'yi geçince çamburnu'nda morina balık restoranı var. geç giderseniz birşey bulmanız zor. o gün denizden ne geliyorsa o vardır. hem porsiyonu büyük, hem de fiyatı makuldür. doyarak kalkarsınız. eğer yemediyseniz levrek buğulama söyleyin ama az olsun. balık çorbası da güzel. yanına da tava da mevsim balığı, bir de ızgarada birşey söyleyin. zamanı ise de kabak tatlısından muhakkak yemenizi tavsiye ederim.

    rize:
    1- rize'ye geldiğinizde kaleye felan çıkmayın. direkt dağbaşına çıkın. hem ön taraftan denizi görmesi, hem de arka taraftan vadiyi görmesi sebebiyle en güzel manzara dağmaran'da. ama kalabalık ise hizmet beklemeyin. savarona ve yoldan devam ederseniz şahin tepesi var, onun da manzarası güzel. rize merkezde fazla oyalanmayın.
    fırtına vadisine doğru yol alın. dediniz gelmişken çayeli kurufasulyesi yiyelim. o zaman çayeli'nde lale lokantasına gidin. turist işi hepsinden karışık önerseler de, tavsiyem az kuru, az pilav ve de yerseniz az kavurmayı ayrı tabaklarda alın.

    2- fırtına vadisine doğru, ayder milli park tabelasına doğru sapın. devam edince çamlıhemşin'e gideceksiniz. çamlıhemşin'den geçip sola dönerseniz ayder. sağa dönerseniz çat vadisi, yaylalar, zilkale. sağa doğru dönün.

    3- zilkale'de durun bir soluklanın. yalnız buraya erken gidin. tur güzergahı, çok kalabalık. giderken veya dönerken, her ne kadar işletnecilerini sevmesem de, denk gelirseniz fırında patates yiyip, çay için. eğer sabah kahvaltı edelim diyorsanız, zilkale'ye gelmeden önce çinçiva ya da yolun dibinde kahvaltı edin. en azından bir muhlama yiyin derim.

    4- pokut ve sal yaylası. çinciva'dan çıkınca 10 m sonra sola doğru kıvrılan bir yol var ordan çıkabilirsiniz. bir de ileride palovit şelalesinin yanından devam eden yoldan gidebilirsiniz. ana güzergah, çinçiva'dan sonraki yol. turlar da burayı kullanıyor. yol yıpranmış. binek araçla hava güneşliyse çıkabilirsiniz belki ama aracınıza yazık, kesinlikle altı yüksek bir araçla çıkın. pokut yaylasına gelmeden yol kenarında durmuş araçlar göreceksiniz. yamacın arkası sal yaylası. güzel bir yeşilliği var, oraya da mutlaka geçin. bir evde keçiler besliyorlar ve keçi sütünden dondurma satıyor. keçilerine dokunmayın, sahibi huylu biraz. dondurması biraz pahalı bence ama isterseniz deneyebilirsiniz. ardından pokut'a geçin. biraz yukarı çıkarsanız, uzanan burnu yukarıdan görmesi daha güzel. hele ki bir de bulut denizine denk gelirseniz, harika. başka bir entride anlatmıştım, eklerim buraya.
    pokut'tan çıkınca aynı yoldan geri dönmeyin. pokut'a sapmadan geldiğiniz yoldan devam edin. çok güzel bir orman yolundan geçeceksiniz. orman içinden geçerken bence bir durun ve pus da varsa şahane doğayı izleyin. yoldan devam edince solunuzda kalan hazindak yaylasını göreceksiniz. beş dakika durup, bir iki dolanın derim. ben burayı sevdim. gerçekten huzurlu ve dingin bir yayla. daha sonra yoldan aşağı doğru devam edin. bir bakacaksınız sağda palovit şelalesi. aşağı inin ve en uçta bir selfie çekin. biraz ıslanacaksınız ama çok keyifli.

    5- gito ve badara yaylası. zilkale'den devam edin yaklaşı 6-7 km sonra sağa doğru gito tabelasını göreceksiniz. o yol sizi gito yaylasına götürecek. yaylanın bir tarafı pokut tarafındaki vadiye bakıyor, diğer tarafı da çat vadisine bakıyor. seyri güzel bir yayla. ortada otağ gibi bir yer var oturun bir çay için. dönerken de dört yol gibi bir ağıza geleceksiniz. karşınızda badara tabelasını göreceksiniz. bir 10-15 dk devam edeceksiniz. bence burayı da görün. keyifli bir yayla. badara'dan çıkınca karşıdaki tırmanan yol gito'ya, inen yol hemşin'e gidiyor. pek keyifli değil. bence geldiğiniz yoldan dönün.

    6- ayder, huser, galer düzlüğü, kavron. çamlıhemşin'den sağa değil, sola dönerseniz ayder'e gidersiniz. görmüş olmak için görün, yoksa yaylalık bir hali yok. ayder'in içinden devam edip yaklaşık 2-3 km sonra sola doğru keskin dönüşle huser'e doğru gidersiniz. bu yola giderseniz karşınıza çıkan huser tabelasından sola keskin dönmeyin, burası eski yol. öyle yerler var ki, karşıdan araç gelse, nanay*sola dönmeden birkaç km daha gidin, yeni yapılan yeşil yol vasıtasıyla gidin. bu yol geniş. binek araç da gider diye düşünüyorum. umarım açık bir havaya denk gelirsiniz, hele ki bulut denizi ise harika. huser'e sola dönmeden ayder'den çıktığınızda devam edin 4-5 km sonra galer düzlüğü. biraz daha devam ederseniz, önce aşağı kavron, sonra yukarı kavron. yukarı kavron'dan da devam ederseniz, yeni açılan yeşil yol ile samistal yaylası. ben gittiğimde çok güzel çiçekler vardı. ama samistal'den diğer tarafa yol bozuk. giderseniz de sizi vadinin öteki tarafındaki palovit, amlakit yaylalarına götürür, oradan da palovit şelalesine inersiniz.

    artvin:
    1-artvin'e giderken veya dönerken, bence uygun bir saatte dönerken eski yoldan geçin ve cankurtaran belinde durup bir mola verin.
    2- iki tane karagöl var. birisi borçka karagöl, diğeri şavşat karagöl. ikisi de benzer. bence şavşat karagöl'e gidin. o coğrafya daha güzel.
    3- macahel'e gideyim diyorsanız, benim için hayal kırıklığı oldu. camili köyünden dönüp, maral köyden geçip, maral şelalesine gittim. bence değmedi.
    4- şavşat karagöl. şavşat'a gelmeden artvin'den geçeceksiniz. artvin'in pek gezilecek tarafı yok. isterseniz bir geçin ve kuzu döner yiyin. ya da şavşat karagöl'e gidince veya dönerken bir köy içinde salaş bir tesis var, adı agara. burada tereyağında kırmızı benekli alabalık yiyin. bence kişi başı 2 adet söyleyin. hayatımda yediğim en güzel tereyağında alabalık buradaydı. konaklama'yı şavşat civarındaki yerlerde yapın derim.
    5- balıklıgöl ve arsiyan yaylası. göl, küçük bir göl ama doğası bence çok güzeldi. küçük bir tesis var, köftesini methetmişler ana ben sevmedim. gölden geri dönün, birkaç yüz metre sonra sola doğru arsiyan yaylasına doğru dönün. üç yaylanın en sonuncusu. orda bir köy var uzakta gibi uzaktan seyredin bence. yaylaya girmeden önce sağ tarafa doğru çıkan bozuk bir yol var, ordan yaylayı izleyebilirsiniz. bir de bozuk yolun devamında küçük göller göreceksiniz. doğayı, sessizliği, huzuru dinlemesi çok keyifli. arazi aracınız yoksa gitmeyin ve tek araçsanız da bence o bozuk yola girmeyin. yaylanın girişinde sınır karakolu var. diğer tarafımız gürcistan.

    batum:
    doğu karadeniz'e gelmişseniz bence bir gününüzü buraya ayırın. size tavsiyem bireysel araçlarınızla değil, rize veya trabzon'dan kalkan günübirlik turlarla gidin. orada öğle yemeğinde bizim mantının büyüğü bir kıymalı hamurları var ondan yiyin ve peynirli pideleri haçapuri'den yiyin. turlar türk restoranlarına götürüyor. yöresel şaraplarından alabilirsiniz. bir de liman da tekne turu yapma imkanınız olursa, mutlaka yapın 45 dk civarı sürüyor ama keyifli. botaniğe özel ilginiz yoksa botanik parka gitmek gereksiz bence, girişi de kısmen pahalı. gümrük kapısından limitleriniz ölçüsünde mutlaka alışveriş yapın.

    edit: imla ve bir iki ufak ekleme.
    edit 2: bunlar da yaylalar ve batum ile ilgili girdiğim entriler. bakmak isterseniz buyrunuz,

    (bkz: #91660504)
    (bkz: #90893471)
    (bkz: #78686096)
    (bkz: #90930361)

    edit 3: batum'daki mantının ismi hinkali imiş. ben hatırlayamamıştım. @nydk'ya teşekkürler.

    edit 4 (yıl 2023) : kardeş karadeniz'e geliyoruz bir iki de yeme içme mekanı araya eklesen diyenlere,
    eğer pide yiyeyim diyorsanız ve samsun tarafından arabayla geliyorsanız,
    çarşamba'da galip usta pide salonu lezzet açısından sizi memnun eder diye düşünüyorum. porsiyon büyüklüğüne göre fiyatı bir ilçe için bence fazla ama, bi kere geldik yeriz diyorsanız, 1.5 veya duble söyleyin. özellikle pastırma içeren karışığı çok güzel.
    onun haricinde rize'ye kadar yol üstünde pide derseniz, yok espiyeymiş, yok, sürmeneymiş, yok derepazarıymış, geçiniz efenim derim. sadece trabzon'da eski sanayide emre pide var, ailecek de gidebilirsiniz ve esnaflıkları da bence çok güzel. kuşbaşılı öneririm. terminal pide? yok, emre pide derim.

    eğer bir anadolu şehrinden geliyor ve ışıl ışıl bir sokak ve kendinizi biraz batı rahatlığında hissedeyim diyorsanız bence ordu'da bir gece konaklayın.
    balık arzu ederseniz size kesinlikle tabyabaşı'nı öneririm. sunumları ve lezzetleri hakikaten çok güzel.
    biraz manzara ve aperatif birşeyler olsun derseniz wyspy otelin roof restoranı hakikaten güzel. burda tereyağında lokum ve taco tavsiye ederim. tercihimi kebaptan yana kullanırım derseniz de müstesna kebap derim. karadenizde yediğim en iyi et şiş buradaydı. tavuk da çok iyi. adana kötü değil ama, ortalama. tatlı olarak cennet çamuru vardı. eğer güney bölgelerinde yediyseniz, alakası yok. çok şerbetli, fındıklı bulamaçlı birşey. ben beğenmedim. bu mekanların hepsinde alkol var. alkol hassasiyetiniz varsa bilginiz olsun. restoranlara gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırın derim. ordu'ya gelmişken teleferik ile bir boztepe yapmazsanız, ordu'nun hatrı kalır, bilesiniz. son olarak gündüz vakti fidangör sokakta bulunan kybele çikolata da gündüz/ikindi vakti bir kahve molası verin derim, pişman olmazsınız. bu sokakta yürümek, akşam da keyifli.

    canınız et döner çekiyorsa favorim trabzon'un araklı ilçesinde devran lokantası. yoldan sapıp yemek molası vermek için kesinlikle değer. fiyat/performans olarak başarılı. şehrinizde bir porsiyon fiyatına burda kesinlikle 1.5+ porsiyon yersiniz. of'ta döneriyle meşhur nizam usta var. hangisi derseniz, ben devran lokantası derim. pazarları kapalı, döner akşama kalmaz. deneyeyim derseniz ona göre gidin.

    karadenizde et haşlama, kaburga felan diyorsanız. araklı'ya girmeyip, bir 5 km gidip, sürmene' ye dönün. mekanın adı izzet baba. bandıra bandıra yemeyi severim derseniz, size koca bir tasta kemikli et haşlama geliyor. haşlamanın suyu bitti mi, merak etmeyin, hemem kepçe ile takviye yapıyorlar. bu açıdan çok hoş. kaburgaları da yumuşak ve güzel diyebiliriz. porsiyonlar oldukça tatmin edici. gitmişken muhakkak kendi yaptıkları ev yoğurdunu da sorun, varsa deneyin derim. biraz salaş bir yerdir. elegant bir ortam beklentiniz olmasın, ama yiyecekler için fiyat/performans olarak beklentinizi karşılar diye düşünüyorum. sürmene'de pide yerine tercihim burasıdır. sürmene'ye girmişken dönüş için, devlet hastanesi karşısında kartal fındık var. butik bir işletme, fındık ezmelerini kendileri yapıyorlar. eşe, dosta gider bir tat. ben beğendim. denemek isteyenin aklında olsun derim.

    yola devam ediyorsunuz, dediniz ki meşhur şeker kuru fasulyeden yiyeyim. o zaman çayeli lale lokantası derim. tek tabakta karışık fasulye, et kavurma isteyin. ikisi de başarılı. karşıda kendi otoparkı var, aracı oraya bırakabilirsiniz.

    yolum şavşat karagöle kadar gider diyorsanız, ve et sever birisiyseniz de o zaman öğleden önce ardanuç'ta ersin dede' ye sapın, sonra geri dönün. git gel yolu bir saat uzatmaya değer mi diyorsanız, siz bu arkadaşı dinleyin, değer. muhtemelen yiyebileceğiniz en güzel etlerden birisine denk gelirsiniz diye düşünüyorum. tavsiyem, öğleden önce orada olun. öğleden sonraya kalmama ihtimali çok yüksek. önce duble, üstüne de 1.5 yemiş adamım. yediriyor vallahi. pazar günü kapalı bilginiz olsun. gitmeden önce gene de bir sorun, öyle gidin.
437 entry daha
hesabın var mı? giriş yap