5 entry daha
  • yakin gelecekte insanlarda beyin kontrolu icin uygulanmasi ihtimali dusuk olan teknik. calismasi icin isiga duyarli ozel proteinlerin beyinde sentezlenmesi gerekiyor, onun icin de o proteinin dna'sinin bir sekilde noronlara ulastirilmasi lazim. o da farelerde beyne ozel bir virus enjekte ederek gerceklesiyor. bunlar da beyinde gecici olarak sentezleniyorlar, yani dogustan bu genlerle gelmeyenler (yani dunyadaki herkes) icin kalici bir cozum simdilik yok. ayni zamanda bu proteinler hucre zarinda iyon kanali olarak calistigi icin noronun normal davranisini da etkileyebiliyor.

    yanilmiyorsam optogenetigin insanlarda tek kullanimi su ana kadar potansiyel bir korluk tedavisi (ki o da inanilmaz bir sey). insanlarin beyinlerindeki aktiviteyi kontrol etmek icin deep brain stimulation simdilik daha uygun bir teknik.

    nobel konusunda, ben de bekliyorum gelsin diye, ama bu konuda hak iddia edebilecek 4 aday var gibi gorunuyor (en fazla 3 kisi alabiliyor). bir tanesinin olmesini bekliyor olabilirler. *
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap