15 entry daha
  • mantıklı bir harekettir.

    ülkemizdeki vergi uygulamalarının abukluklarının sonucunda dizel otomobillere büyük bir talep oluşmuştu. halbuki dünyanın hiç bir yerinde böyle bir eğilim kalmadı.

    dizel araçların teşvik edilmesi avrupa birliği politikasıydı en başında. nedeni ise daha az co2 atığı çıktığı için çevreci olduğu inancıydı. avrupa birliği bu düşünceyle dizel otomobilleri teşvik ediyordu ve ab ile uyum dalgasına biz de bu uygulamaya kontrolsüzce atladık.

    aslında dizel yakıtın rafineri çıkış fiyatları benzine göre daha pahalıydı. ama teşvik edildiği için ucuza satılıyordu. araçlar da km başına daha az yaktığı için ciddi bir yakıt maliyeti avantajı oluyordu.

    sonrasında dizel araçların yakıtı yüksek ısıyla yakmasından ötürü co2'den daha zararlı olan nox denilen gazları atık olarak ürettiği ortaya çıktı bilimsel araştırmalarda. avrupa birliği bu teşvik uygulamasını bırakma ve hatta dizel otomobilleri yasaklama yönünde kararlar almaya başladı. hatta bazı üreticiler dizel otomobil üretimini tamamen sonlandırma planları açıklamaya başladı.

    ülkemizde kamu otoritesi ise kulağının üzerine yatmaya devam etse de eninde sonunda aynı uygulamalar bize de gelecek. teşvikler sona erecek, yasaklar başlayacak. yani dizel yakıtlar benzinden daha pahalı olacak, dizel otomobiller milletin elinde patlayacak. üretimi kalmayınca bakım ve yedek parça fiyatları uçuşa geçecek. ikinci el fiyatları da dibi görecek.

    tabi bu geçiş öncesinde otomobil üreticileri ellerinde kalan son dizel araçları iteleyecek bir pazar olarak türkiye'de ciddi indirimler yapabilir. hatta gurbetçi olsam her aile ferdi için bir er tane ikinci el üst segment dizel araç getirir yüksek fiyata satarım türkiye'de, modası geçmeden. tuzağa düşmemek lazım.

    şunu da belirteyim, yeni nesil turbo benzinli motorlar da dizellere yakın tüketim verilerine ulaşabiliyor sakin kullanımda. hibrit araçlar hatta her ikisini de şehir içi tüketimde tokatlıyor. gelecek hibrit ve elektrikli araçlarda görünüyor soğuk füzyon keşfedilene kadar.
244 entry daha
hesabın var mı? giriş yap