4 entry daha
  • lantirn reyizin dediklerinin bir coguna katilmakla beraber bu konuda kendisiyle celistigim bir kac noktanin oldugunu da belirtmek isterim.

    oncelikle sunu soyleyim lantirn161 abimiz şu sozlukte ki ender degerlerden biridir. zaten askeri konularda takip ettigimiz 2 kisi var biri lantirn161 digeri de anglachelm reyiz.(bkz: anglachelm)

    her neyse konuya donecek olursak , ozellikle ulkemizde 2. dunya savasiyla ilgilenip sacma sapan bir sekilde taraf tutan insan sayisi cok fazla. oncelikle sunu belirtmek gerekir ki biz ulke olarak bu savasin bir tarafi degildik ( 1945 te savas bitmeden hemen once almanya ya savas ilanini saymazsak). bu savasin bir tarafi olmadigimiz icin de aslinda en objektif degerlendirmeleri yapmasi gereken bir topluluguz. ancak ne hikmetse az biraz milliyetci goruste olanlar almanlari , komunistler ruslari , liberal tayfada muttefikleri destekleme cabasindalar. oysa ki biz taraf degiliz. eskiden lantirn in yazilarini okurken (kendisinede yazmistim) şoyle dusunuyordum; ya bu adam naziler ve onlarin yaptiklari soykirimlar ,insanlik suclari vs hakkinda yaziyorda neden muttefiklerin yaptiklarini ya da ruslarin insanlik suclarini vs yazmiyor . sonra kendisinin verdigi cevabi da goz onune alinca hakli olduguna karar verdim. adam x bir konuda yaziyor diye ama rakipleri de şunu sunu yapmisti diye eklemek , o konuyu da anlatmak zorunda degil. misalen polonya da almanlar tarafindan soykirima ugratilan yahudiler hakkinda bir entry yazilirken ama muttefiklerde dresden in icinden gecmis tas ustunde tas birakmamisti diye not dusmek zorunda degil. ya da adama mesaj atip yahudileri yazmissin da dresden i gulaglari niye yazmiyorsun demek dogru degil.anlatilan konu neyse onu anlatirsiniz. bu sacmalik mesela bizim insanimizda cok var. futbol basliklarina bakiyorsunuz x takima haksiz penalti verilmis ama y takimi da 2 hafta once ofsayttan gol atmisti gibi sacma sapan birbiriyle alakasi olmayan argumanlar var. burda yani 2. dunya savasi basliklarinda da bu durum soz konusu. ıste bunun en buyuk sebebi ise taraf olmamiz veya olmaya calismamiz.

    ıkinci katilmadigim nokta ise nazilerin kitap yakmalarini falan elestirip sonra nazizim hastalikli bir dusunce oldugu icin kavgam okumakta hastaliktir sonucuna ulasmasi. kitabin iyisi kotusu olmaz. siz okur olarak degerlendirir almaniz gerekeni alir yorumunuzu yaparsiniz. aslinda tam tersi ikinci dunya savasiyla ilgili insanlarin kavgam i daha cok okumasi hitler i antisemitistik dusunceye iten ve milyonlarca insani topluca gaz odalarinda zehirlemek suretiyle oldurme psikopatligina goturen olaylari da gormek ogrenmek lazim. herifin deliliginin hakikaten siniri yok. muthis agdali ve anlasilmasi zor bir kitap hatta soyle soyleyim bir cok yeri anlamsiz cumlelerden olusuyor. ancak cikipta ulkemizde kavgam cok satiliyor bakin bu cok zararli bir kitap toplatilsin satilmasin vb argumanlarin nazilerin kitap yakma ayinleriyle ayni dusunce yapisinda oldugunu dusunuyorum. yanisi kitap okumak kotu degildir siz icinde yazilanlarin dogrulugunu yanlislarini ne kadar ayirt edebiliyor ve bir yargiya varabiliyorsunuz asil mesele budur. bir fikri bir dusunceyi yasaklayarak ancak ve ancak onun topluluk icinde ki sempatisini ve taraftarlarini artirirsiniz. nazilerin yaptigi yanlislari , antisemitistik dusunce yapisini ve bunun sonucunda ortaya cikan milyonlarca insanin avrupanin gobeginde zehirlenerek gaz odalarinda oldurulmesini daha cok anlatmali daha cok goz onune sermeli ki bunun sonuclari herkes tarafindan gorulsun ve bilinsin. aksi takdirde o bahsettiginiz sacma salak youtube kanallarini , forumlari , internet sitelerini , kavgam kitabinin satisini falan yasaklamak son kertede ancak bu fikre ve ideolojiye yakinlik duyan genc ve henuz karakteri oturmamis kisilerin daha saplantili sekilde baglanmasini saglar.

    ıste bu baslikta da bahsedilen wehraboo konusu bu temelden yola cikarak olusan bi zumredir. batili kaynaklar filmler diziler holiwoodlar tarihciler belgeseller ne kadar canavar bir almanya ve nazi rejimi gostermeye calisirsa bu fikre ucundan kiyisindan ilgi duyan kisiler bu fikre dahada kuvvetli sekilde baglanacak ve o zaman lantirn reisinde dedigi "benim fikrim bu. sen o savaşta savaşan adamı getirip benle konuştursan dahi fikrim değişmeyecek ve sen de bu durumda benim fikrimi kabul etmek durumundasın!" dusuncesinde adamlar daha cok yetisecek ve aslinda o zaman kontrolden tamamen cikacaklar. burada yapilmasi gereken tarihi bilgiyi oldugu gibi nötr ve objektif sekilde okuyucuya aktarip onun bir cikarim yapmasini ve yorumlamasini beklemek. yoksa tarafli bir yazi yazip alman sempatizani gencin onune koydugunuzda ya da tam tersi almanlari wehrmacht i gereksiz yuceltip bunu bir komunistin onune koydugunuzda kisi sorgusuz sualsiz burada yazilanlari reddecek ve savundugu seye dogru ya da yanlis olsun daha da koru korune baglanacaktir.

    bu koru korune baglanma meselesi de sonuc olarak bilgi olmadan fikir sahibi olma meselesine geliyor. adam arastip edip bilgisiyle oturup panter tanki hakkinda yazi yazmis dallamanin biri cikip abuk subuk mesaj atmis. ben mesela ikinci dunya savasi tarihine muthis ilgi duyarim cok buyuk bir hobim. ama mesela tanklarin ya da ucaklarin stukalarin panterin t 34 un teknik ozellikleri falan hic bir zaman ilgimi cekmedi bu birazda belki de mekanik islerden hoslanmadigimdan olabilir. benim ilgilendigim sey savas tarihi haritalar stratejiler generaller muharebeler vb ilginc bilgiler. ama o dallamanin kalkip lantirn gibi bu işte bilgili olan bir adama mesaj atip sen ne anlarsin yeaaa tarzinda yaklasmasi , bu tamamen bilgi eksikliginin ve yazarin tarafsizligini kaybetmesinin sonucu gelisen bir durum. yarin kalkip sovyet rusya nin savas suclarini anlatan ve yerden yere vuran bir entry yazsan komunizm sevdalisi fanboylardan yuzlerce mesaj kufur alirsin ama 2 iki gun sonra alman tarafina giydiren bir yazi yazsan bu sefer sana kufreden adamlar seni ilah ilan eder. tam tersi icin de gecerli. burada ki en buyuk sorun tarafsizligi kaybetmemek cunku biz ulke olarak bu savasin bir tarafi degildik. onun icin bilgiyi verip en sonunda naziler canavardi , komunistler barbardi, hitler cani stalin kasap , amerikalilar soyle boyleydi tarzinda yazi yazmak sadece taraflar arasindaki kini korukler ve kutuplari daha da sivrilestirir. tarihi konularda malumat verilirken bence en dikkat edilmesi gereken konu tarafsizligin korunmasidir.

    sonuc olarak entry tugla olmadan kapatirken sunu da ekleyim ; bu tip wehraboo , red army fanboy ya da allies fangirl falan fişman gruplarin olusmamasini engellemek, tum dunyada bilginin akisini tarafsizca ve kesintisiz olarak saglamaktan ve her iki tarafinda yaptiklarini isledikleri insanlik suclarini ve ikinci dunya savasinin insanligin kalbinde actigi derin yaralari anlatip tekrar yasanmamasi icin elden geleni yapmaktan geciyor.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap