3 entry daha
  • önceki iki entryde yazıldığı gibi yanlış olmayan başlıktır. ilk tanım doğrudur.

    rinore, rhinorrheanın türkçeye uyarlanmış halidir ve rhinorrhea da antik yunancadaki burun sözcüğünün ve akıntı steminin birleştirilmesi ile oluşturulmuş, burun akıntısı anlamına gelen genel bir tıp terimidir. serebrospinal da latincede beyin anlamına gelen cerebrum ve omurilik anlamına gelen spinanın bir araya getirilmesi ile sentezlenmiş bir sözcük olup, beyin-omurilik sıvısı ile aynı şeydir.

    yani rinore denince ilk etapta burundan beyin omurilik sıvısı gelmesi anlaşılmaz. rinore denince burun akıntısı anlaşılır. serebrospinal rinore ise normal burun akıntısından çok daha nadir ortaya çıkan ciddi bir problemdir.

    peki serebrospinal rinore neden olur?

    - travmatik: hasta trafik kazası gibi bir travma geçirmiştir, ağır bir darbe almıştır.
    - iatrojenik: daha önce bölgeyi etkileyecek cerrahi bir operasyondan geçmiştir.
    - idiyopatik: anlaşılamayan başka sebepler olabilir. kafaiçi basıncın bir şekilde artışı gibi.

    bu sebeplerden biri varsa ve akıntıya metalik veya tuzlu bir tat, baş ağrısı gibi durumlar eşlik ediyorsa, akıntı su gibi berraksa o büyük olasılıkla bildiğimiz burun akıntısı değil beyin-omurilik sıvısıdır ve tedavisi için cerrahi müdahale gerekir. tedavi edilmemesi beyin enfeksiyonları, menenjit, inme gibi sorunlara davetiye çıkarır ve bunun da meali hasta için hayati tehlikedir.

    sizde veya çevrenizde bu tür bir sorun olursa en kısa zamanda doktora gidin.
hesabın var mı? giriş yap