aynı isimde "euro truck simulator 2 (sözlük yazarı)" başlığı da var
1172 entry daha
  • bir dönemin efsane yazılımlarından denilebilecek bir simülasyon hakkında tecrübelerimden yola çıkarak detaylı bir rehber yazmamın kimseye bir zararı olmayacağına ikna oldum, bu rehberi yazan insan evladının en az 2 sene (bkz: euro truck simulator), 5 sene (bkz: euro truck simulator 2) ve 6 aylık da (bkz: american truck simulator) tecrübesi olduğunu baştan söyleyeyim, 18 wheels of steel serisini eklemedim bile.

    scs software'in oyunlarında yaptığım kilometre 2-3 milyonu rahat geçmiş olup siz benim yaptığım hataları yapmayın, oyuna maksimum derecede hakim olarak başlayın diye yazıyorum bunu.

    anlatacaklarımı gruplara ayıralım öncelikle; kontroller, oynanış ayarları, tırlar, şirket yönetimi, yollar, modlar ve son olarak oyun hakkında beni yeşillendirip eklememi istediğiniz şeyler için de ayrı bir grup açacağım.

    kontrollerden başlarsak, eğer direksiyon setiniz yoksa sakın ama sakın klavye ile oynama hatasına düşmeyin, need for speed serisinden bir oyun değil , fare ve klavye pc için kesinlikle en doğru seçim.

    biliyorsunuz ki oyunun kontrol ayarlarına geldiğinizde üst taraftan klavye+fare kombinasyonunu seçebiliyorsunuz, hemen onun alt tarafında ise direksiyon hassasiyeti ve direksiyon doğrusalsızlığı diye iki tane kaydırmalı ayar var, hassasiyeti düşük yapmak hem yüksek süratlar açısından hem de gerçekçilik açısından en mantıklısı, direksiyon doğrusalsızlığını ise sıfırlayın, önümdeki araç ani fren yaptığında bu ayar yüzünden tır devirmişliğim var. aynı ayarların olduğu yerde şanzıman tipi seçimi de bulunuyor, onu istediğinize göre ayarlayın. en zevklisi sıralı şanzıman ama söyleyeyim.

    not: hassasiyeti kesin böyle olmalıdır gibi bir algı oluşmasın, kendinize göre ayarlayabilirsiniz ama en sağlıklısı böyledir.

    tuşlar ve düğmeler kısmına gelirseniz eğer orada bir ton tuş ataması göreceksiniz, gözünüz korkmasın. aşağıda vereceğim ayarlar 1.35 güncellemesi itibariyle kullandığım ayarlardır ve sadece bir örnek teşkil eder, hoşunuza gitmezse eğer kendinize göre değiştirebilirsiniz fakat en rahat edebileceğim şekilde kendime göre ayarladığım için size de uyacağından eminim.

    gaz - w

    fren - s

    vites yükselt - left shift

    vites düşür - left ctrl

    boşa al - left alt

    sıralı ve otomatik şanzıman arası geçiş - numpad +

    motoru çalıştırma veya durdurma - numpad enter

    kontağı açma/kapatma - numpad 0

    el freni - space

    motor freni - x

    dorse freni - v

    retarder gücünü arttır - mouse tekerleği ileri

    retarder gücünü azalt - mouse tekerleği geri

    dingil kaldırma veya indirme - numpad 3

    dorse dingilini indir kaldır - numpad .

    differansiyel kilidi - numpad 2

    sol sinyal - q

    sağ sinyal - e

    dörtlüler - f

    aydınlatma seçenekleri - l

    uzun farlar - tab

    uyarı ışıkları - o

    korna - d

    havalı korna - n

    selektör - mouse sol click

    silecekler - p

    hız sabitleyici - c

    hız sabitleyici ayarını arttırma - a

    hız sabitleyici ayarını azaltma - z

    yol bilgisayarı menüsü - ı

    dahili gps'in harita modu - 9

    kabin içindeki kamerayı yakınlaştırma - mouse orta tuşu

    kamerayı döndür (fare ile) - mouse sağ tık

    dorseyi bağlama - t

    eğer oyun içi müzik çaları kullanıyorsanız da ses arttırma azaltma ya da şarkı/istasyon değiştirme tuşlarını ok tuşlarına atayabilirsiniz.

    bu tabii ki en çok kullandığım tuşlar, kalan kombinasyonları orijinal bıraktım ya da kullanmadım.

    tuş ayarlarını da yaptıktan sonra gelelim oynanış ayarlarına, öncelikle aşağıda belirteceğim oynanış ayarları tamamen gerçekçiliğe en yakın şekilde ayarladığım ayarlardır. hoşunuza gitmeyenin tersini yapın.

    öncelikle yorgunluk simülasyonunu kapatın, oyunun bir türlü geliştirilemeyen özelliklerinden biri o yüzden gerçekçiliği bozduğunu düşünüyorum, insani aralıklarla çekin sağa uyuyun işte.

    trafik cezaları tabii ki açık olacak, ayrıca yol planlayıcısını da gizli tutun sağdan zınk diye çıkıyor mazot bitiyor benzinliğe çek diye, onu kapattığımdan beri 2-3 kere mazotsuzluktan yolda kalmıştım daha sonra oyun içi f6 menüsünden benzin falan istedim, süper.

    navigasyon modu her zaman en kısa olsun, yoksa sıkılıyorsunuz sürekli otobandan gitmekten.

    rastgele yol olaylarını kökleyin ki yollarda sıkılmayın, yağmur olasılığını ise yarıdan yukarı çıkarmayın.

    bu ayarların biraz altında yine direksiyon hassasiyeti ayarı gibi ayarlar var, o yatay sütunu 10 parçaya bölelim ve yapacağınız ayarları 10 üstünden puanlayarak yapalım. mesela en düşük yapacaksak sütunun 1/10'u kadar ilerletelim ayar çubuğunu.

    fren şiddeti - 5/10
    çekici kararlılığı - 7/10
    dorse kararlılığı - 7/10
    süspansiyon sertliği - 1/10
    kabin süspansiyonu sertliği - 2/10

    hız sınırlayıcı, otomatik retarder, otomatik marş vb... hepsini kapatın. gerçekçi yakıt tüketimi ve havalı fren simülasyonu açık olsun sadece.

    çoğunuzun merak ettiği tırlar bölümüne gelelim şimdi de;

    öncelikle forumlara baktığınızda biri der volvo'yla 160'la viraj döndüm çizgisinden çıkmadı, diğer der scania ile 1 saatte fransa'dan sicilya'ya uçtum, gıkı çıkmadı. hepsi yalan söylüyor da olabilir, doğru da olabilir. yani anlatmak istediğim olay, simülasyonda en iyi çekici diye bir şey yok*. burada size her çekicinin iyi kötü özelliğini yazarım çizerim siz aralarından tahlil yapıp en iyi çekiciyi seçersiniz fakat sonra ondan sıkılıp yine gönlünüzdeki markaya geri dönersiniz.
    o yüzden tek seferlik işlerde hep farklı farklı modelleri deneyerek içinize en çok sinen çekiciyi hedef tahtanıza koyun. alacağınız çekicinin iç mekanında kesinlikle navigasyon ekranı olsun, sanal navigasyonu açınca gerçekçilik gidiyor direk (görüntü ayarlarından ölçekleme yüzdesini ne kadar artırırsanız, kabin içi okunabilirlik ve pürüzsüzlük artar, kendi pc'nizin performansına göre ayarlamaya çalışın).

    modifikasyon aşamasına gelirsek kasayı keyfinize göre alın, şanzımanınız kesinlikle retarderlı olsun (uzun yolda yavaşlamanız gerektiğinde frenden daha yumuşak bir şekilde yavaşlamanızı sağlar, ayrıca fren havasından yemez). motor seçenekleri olarak da şu oyunda v8, 700+hp çekici de kullandım, 360 beygirlik euro 3 motor çekici de, en keyiflileri kesinlikle 400 beygir civarı olanlardı. sakın modifikasyon olarak en pahalısı en iyidir diye düşünmeyin, tamamen taşıyacağınız yükün ağırlığına göre tercih yapın (çok ağır yükler çekecekseniz torku yüksek çok vitesli kombinasyon tercih edin, yok ben normal yük götürecem diyorsanız 6 vites size yeter de artar). şase tipi olarak da ben kendimi bildim bileli 4x2 kullanıyorum, ağır yük çekecekseniz 6x4 kullanın, ben kıvraklık istiyorum yol tutuşu istiyorum derseniz de 6x2/4 size uyar, yok kardeş ben eyfel kulesi falan taşıyacağım diyorsanız 8 tekerlekli şaselerde mevcut. benim kullandığım şase tipi düz adam şasesidir. dingilleri kalkabilen çekici veya dorse aldıysanız yükünüz olmadığınızda kaldırın ki lastikleri eskitmekten servise gitmeyin 5 bin kilometreden sonra.

    not: ne kadar çok güç, o kadar çok yakıt tüketimidir. aynı şekilde 4 çeker şaseler de 2 çekerlerden çok yakıyor.

    not2: aracın önüne taktırdığınız ek tamponlar, bullbarlar falan çarpma anında daha az hasar almanızı sağlıyor, sadece süs için değil. aynı zamanda ek taktırdığınız sis farları da oyun içi f4 menüsünden aktif ediliyor ve uzun farlar açıldığında daha çok yeri aydınlatmanızı sağlıyor.

    örneğin ön ızgaraya ek far takıp bu farları açarsanız gece daha geniş bir alanı aydınlatıyorsunuz, eğer aracın tepesine far taktıysanız bunları açtığınızda daha uzağı aydınlatıyorsunuz, ikisini de aynı anda takabilirsiniz keyfinize kalmış.

    şirket konusuna gelirsek, bu kesinlikle oyunun en eksik bulduğum yönlerinden biri, çünkü parayı harcayacak yer yok! belli bir birikim yaptınız garajınızı büyüttünüz, yeni çekiciler aldınız, işçi bulma kurumundan şoför kiraladınız derken kazandığınızı para öyle bir kartopu etkisi yapıyor ki artık 7 günlük kârınızla 10 tane garajı aynı anda alıp doldurabilecek zenginliğe erişiyorsunuz. eee ? sonra ? yok işte abi sonrası yok, gidip en fazla ingiltere'de manzaraya karşı çekip tırının içinden denizi seyredersin, milyon dolarların olsa da o tırın içinden çıkamıyorsun. o yüzden şirkete çok kasmayın 2 tane büyük garajınız olsun 7 tane kadar da şoför alın onlardan gelen parayla da masraflarınızı karşılarsınız.

    yollara gelirsek size tavsiyem kesinlikle ülkeler arası yük taşıyın, en azından gişe falan görüyorsunuz hayatınıza bir değişiklik geliyor. yollara girmeden önce becerilere de değinmem lazım. oyunda seviye atladıkça becerilerinizi geliştirebiliyorsunuz, size tavsiyem öncelikle değerli ve hassas yük taşıma becerinizi eşit miktarda arttırmaya çalışın, bu ikisini fulledikten sonra uzun yol becerinizi arttırın. yanıcı, patlayıcı madde ile yakıt ekonomisi yeteneklerinizi en son geliştirin. yollara geri dönersek eğer bazı ülkelerde paralı yollara girerken bilet almanıza gerek yok, yaklaşınca açılan gate sistemleri var (bkz: hgs). kavşakları ise kaçırmamaya dikkat edin, illegal bir şekilde u dönüşü yapmayacaksanız yolunuza fazladan bir 50 km daha ekleniyor.

    modlar konusunda çok bir bilgim yok fakat internete 'ets2 mod' yazdığınız anda en başta görünen 3-4 sitede cidden çok kaliteli modlar bulunuyor, oynadığınız sürüme uyumlu olup olmadığını anlamak için oyunumuzu açtıktan sonra karşımıza gelen profil seçme ekranının sol üstüne bakarsak oyunumuzun sürümü yazar. o sürüme uygun modları indirmeye çalışırsanız rar içinde ya da direk olarak 'scs' uzantılı dosya indirmeye başlar. indirilen scs uzantılı dosyayı belgelerinizin içindeki ets2'nin klasörüne girip mod isimli alt klasörün içine atıyoruz.
    sonra oyuna girip profil seçme ekranındaki mod yöneticisinden aktif ediyoruz. scs software'yi tebrik ettiğim noktalardan biri de bu, çok kolay bir şekilde modlanabilen ve modlara destek olan bir oyun geliştirmişler.

    velhasılıkelam böyle çok güzel insanın ömrünü yiyen bir simülasyondur kendileri, multiplayer moduna çok girmediğim için onun hakkında bir şeyler karalamak istemedim, ilerleyen zamanlarda da american truck simulator hakkında bunun üstüne bir devam rehberi hazırlarım belki. yanlışlarım ya da eksiklerim varsa düzeltmenizi rica ederim.
1235 entry daha
hesabın var mı? giriş yap