aynı isimde "the boys" başlığı da var
34 entry daha
  • yerlerinizi alın ve sıkı durun. son zamanların en iyi dizisi çıkageldi ve siz halen hbo'dan mucizeler çıkarmasını bekliyorsunuz. halbuki amazon bunu çoktan yaptı bile. tanrının insanlığa gönderdiği mucizeler olduğuna inanılan süper kahramanları karışımıza bir kez daha çıkardı. ancak bu seferki süper kahramanlar daha önce bildiklerinize hiç benzemiyor. gerçekte olması gerektiği gibiler. onlar gücün şımarttığı ve yozlaştırdığı süper varlıklar. kahramanlıkları, ilk sezonu bitirdikten sonra sizin vereceğiniz karara kalsın.

    -spoiler-

    vahşi, sözünü esirgemeyen, komik, durduğu yeri iyi bilen, duygularınızla delicesine oynayan, karakterlerini zerre umursamayan, şehvet ve kan dolu bir dizi var karşınızda. ilk bölümünden sezon finaline değin merakla ve heyecanla izledim. beklentilerim inanılmaz yüksek olmasına rağmen hepsini yıktı geçti. çünkü söylediğim gibi dizinin dayandığı bir kural, etik değer ya da derdi yok. tek derdi olanı olduğu gibi acımasızca ama yeri geldiğinde güldürmesini, duygulandırmasını ve heyecanlandırmasını bilerek anlatması.

    en basitinden homelander karakteri üzerinden amerikayı müthiş keyif alarak eleştiriyor. zaten sırtındaki amerikan bayrağı peleriniyle homelander karakteri amerikan politikalarının ta kendisi. gücünü ve iktidarını müthiş bir sahtekarlıkla yürütüyor. yarattığı imaj yıkılmaz ve tartışılmaz. o, insanlığın kurtarıcısı ya da daha çok sevdiğim tabirle dünyanın jandarması. ancak yeri geldiğinde kurtarması gereken bir uçak dolusu insanı bilerek ölüme itebiliyor. çünkü o insanların ölmesi, onun gücüne ve tartışılmaz iktidarına duyulan ihtiyacın garantisi. amerikanın 11 eylül saldırısından sonra yaptığı gibi. zaten uçak sahnesi ikiz kule saldırılarına muhteşem bir göndermeydi. dizide uçağı neden arap teröristler kaçırdı zannediyorsunuz. biliyoruz ki bugün hala 9/11'nın ardındaki kirli sırlar açığa çıkmış değil. koskoca amerikanın böylesine büyük bir saldırının istihbaratını almamış olabileceğini düşünebilir miyiz. dizide de uçağın kaçırılacağı öğrenilir; ama homelander tarafından onca insan bilerek ölüme sürüklenir. süper kahramanların orduya dahil edilebilmesi için amerikan halkının kongreyi zorlaması gerekmektedir ve bunun için insanları tek yumruk yapacak bir trajediye ihtiyaç vardır.

    peki eleştiriler sadece bunlarla mı sınırlı. kesinlikle değil. homelander (amerikan) eliyle süper kahraman teröristler yaratılması mesela. amerikanın, rusyanın afganistan işgalinde rusları yenmek adına afgan milisleri nasıl silahlandırdığını biliyoruz. yine binlerce silahın amerika tarafından, ışid gibi islamcı terör örgütlerine satıldığını da... bunların hepsinin tek ve hepimizin bildiği çok basit bir sebebi var. düşmanını diri tut ki sen de diri ve güçlü kalasın. düşmanın olmadığı bir yerde insanlar neden iktidarlara ve güç odaklarına ihtiyaç duysun ki.

    ve şirketler... süper kahramanları bile ellerinde oynatan devasa şirketler. bunların arasında amazon da var bu arada. seni unuttuk zannetme jeff bezos. böyle sağlam dizilerle bizi uyutacağını sanma demek isterdim ama aslında gayet de başarılı bir şekilde uyutuyorsun. neyse konu bu değil. konumuz 1976 şaheseri network filmi. bu diziden sonra bu filmi mutlaka izleyin. o zaman dizide ne demek istendiğini daha iyi anlayacaksınız. unutmayın the world is a corporation hepimizi şirketler ve o şirketlerin başındaki doymak bilmeyen sermaye sahipleri yönetiyor arkadaşlar. neye inanıyorsanız inanın, neye tapıyorsanız tapın, neyi savunuyorsanız savunun; yolda gördüğünüzde hepinizin dikkatini çekecek tek şey paradır. para ve bu paranın kaynağı süper kahramanlar işte bu şirketlerin elinde.

    ve din... ah sen olmasan olmazdı zaten. sen olmasan onca insanı nasıl tüketmeye inandıracaktık. sen olmasan o insanlar binlerce dolar verip saçma sapan bir suyun içinde vaftiz edildiklerine nasıl yürekten ikna olabileceklerdi. ah sen yok musun sen. sen herkesin vazgeçilmezi, bilinmez soruların bilindik cevaplarısın. sen süper kahramanların yer yüzünde olma sebebisin. sen, onların bize armağan edilmesinin tek nedenisin.

    bunların dışında homelander karakterinin yarattığı gerilim muazzam. zaten böylesine güçlere sahip bir varlığın superman olup ağaçtan kedi kurtarmak yerine tüm insanlığın onun önünde eğilmesini isteyeceği bir canavara dönüştüğünü görmek daha mantıklı değil mi? canavar demişken, dizide homelander da dahil kimse mutlak kötü veya iyi değil. dizinin en sevdiğim yanı da bu oldu zaten. herkesin bir kırılganlığı ve kimseye açamadığı bir sakladığı var. dizide taraf tutmak çok zor. gözünüze kestirdiğiniz bir kahraman her an bir katile ya da nefretle baktığınız biri anlattıklarıyla birden empati kurabileceğiniz bir masuma dönüşebiliyor. dizinin bende yaşattığı duygu değişimleri inanılmazdı. hele sezon finali yok mu? şu ana kadar gördüğüm en sert biten finallerden biriydi. son on dakikada yaşayacağınız hislerin bir tarifi yok.

    çok uzun oldu biliyorum; ama bu dizi hakkında yazmaya doyamıyorum. diziyi izlemiş ve çok sevmiş biriyle saatlerce dizi hakkında konuşmak istiyorum. daha billy butcher ve hughie campbell gibi harika yazılmış karakterlere hiç girmedim bile. bilmiyorum, sanırım aklıma geldikçe buralara bir şeyler karalamaya devam edeceğim.

    -spoiler-
1911 entry daha
hesabın var mı? giriş yap