4 entry daha
  • bu krediyi çekip tl mevduat yapsanız 2-3 puan kara geçersiniz.
    yine vatandaşın parasıyla zararına konut kredisi vererek müteahhitlere kıyak çekiyorlar maşallah.

    bir de konut fiyatlarıyla kredi oranları arasında ters ilişki vardır. kredi faizi düştüğünde aradaki farkı konut fiyatlarına ilave ederler daha geçen hafta 300 bin olan ev bir bakmışsın 400 bin olmuş. faizin düşmesi alıcıdan çok satıcıya yarar.

    edit: kredi çekip mevduat yapma işi nasıl olacak diye sorular geliyor mütemadiyen. izah edeyim konuyu. bir kere bu yasal olarak sorunlu bir durum: muvazaalı satış (bkz: muvazaa) ya da anlaşmalı satış yöntemiyle yıllardır ticaretle uğraşan kesim düşük faizle kredi kullanıyor bankalardan.
    banka budurumu tespit ederse krediyi vermiyor zaten.
    bir akrabanız ya da arkadaşınız evini size satıyor. bu iş için düşük faizli, vergisi stopajı olmayan, komisyonu masrafı düşük bir mortgage kredisi çekiyorsunuz. ama kredi vadesi bitince evi geri satmak konusunda bir anlaşma yapıyorsunuz baştan. sonra parayı ticari işlerinizde ya da mevduatta, tahvilde, dövizde değerlendiriyorsunuz. hatta sen kendi avini arkadaşına arkadaşın kendi evini sana satıyor. karşılıklı ucuza kaynak edinmiş oluyorsunuz vs.
    yasal açıdan sıkıntılı bir işlem olduğunu ekleyeyim. işlemin muvazaalı olduğu anlaşılırsa yaptırımı ne olur konunun uzmanları açıklasın. en azından işlemler iptal edilip, ticari kredi olarak değerlendirilerek stopajlar, vergiler vs borç çıkarılabilir size...

    edit2: bir arkadaş uyardı, insanları böyle işlere teşvik ediyorsun diye. not düşeyim, bu şekilde hileli işlem yapmak hem yasal olarak hem de ahlaki yönden doğru değildir. tevessül etmeyin. bu orandan bile aradaki marj ufak bir rakam çıkar mevduattaki stopaj ve kredi masrafları dikkate alınınca. ama bu oran da doğal değil ve kamu bankalarının zararlarını devlet hazinesi üzerinden yine biz sıradan vatandaşlar ödüyor olacağız. benim ödediğim vergilerle inşaatçıalrın kaymaklı ekmek kadayıfı yemesini ben şahsen kabul edemiyorum. ama elden de bir şey gelmiyor işte. becerebilen kaçıyor ülkeden.
191 entry daha
hesabın var mı? giriş yap