102 entry daha
  • valiye sert bir email attigi icin tutuklanip iceri atilanlarin oldugu bir ulkede dukkan yagmalayanlarin, polis taslayanlarin, orduya hakaret edenlerin, teroristlerin posterini, terorist orgutun bayragini acanlarin elini kolunu sallaya sallaya dolasmasiyla kurt sorunu, cozumsuzluk falan gibi tam da ne oldugu bir turlu anlasilamayan olgularin aslinda pozitif ayrimciliktan baska bir sey olmadigini dusunduren sehirdir burasi. "aman sakin otursunlar" diye spor kulupleri korunur kollanir (bkz: #1375884)kacak akaryakit ticareti yapilmasina, kacak elektrik kullanilmasina, acik acik vergi kacirilmasina goz yumulur, ulkenin butun kaynaklari bu bolge kalkinsin diye akitilir (bkz: gap), butun tesviklerde oncelik saglanir, ama hala gidip birileri "cozumsuzluk var efendim" diye ortaligi yakip yikanlarin mazur gorulmesini falan bekler.

    ne cozumsuzlukmus ama be.

    aman efendim dillerini konusamiyorlar dendi, acilan kurtce kurslari kisa surede kapandi, bugune bugun devletin televizyonu kurtce yayin yapiyor. her tarafta kurtce filmler, albumler, posterler kitaplar var. ozel kurtce tv bile acildi ama, merak etmeyin, o da yakinda kapanir, bir trt kalir o yayinlari devam ettiren. (bkz: trt de kurtce yayina baslanmasi). nasil ? trt ‘nin kurtce yayinlarini begenmediniz mi ? kulube hosgeldiniz arkadaslar, trt’nin 6 kanalinda ne yayin var ki kurtce yayini guzel olsun ? sirf bu ornek bile "kürt sorunu"nu ne güzel anlatmaktadır işte... artvin’deki, yozgat’taki, bayburt’taki insanin hayati ne kadar kaliteli ise, ekonomik durumu ne kadar güçlüyse, ne kadar ozgurluge sahipse, ne kadar adalet aliyorsa, iste kürtlerin (ki şu yazida türk kürt diye ayırım yapmak bile canimi sıkıyor aslinda ya) durumu onlardan farkli degildir. ya da degildi gecmise kadar.

    hem sinir iliskileri hem de butun bu ilgi ve alaka yuzunden ekonomik olarak cok daha hizli yukselecek bu bolgeler - belki de budur pkk’nin azitmasinin asil sebebi - , sinop, kars, isparta, erzincan, bartin, usak yerinde sayip fakirlesirken.

    butun bunlar ortada iken, dagda elinde silahla gezen teroristlerin cenazesini bahane edip guzelim bir sehri talan edenleri "efendim cozumsuzluge isyan eden halk" diye tanimlamak, acik acik boluculuk yapan belediye baskanini savunmaya kalkmak, dokunmayin etmeyin efendim demek; bütün bunlar tuylerimi urpertiyor.

    dünden beri diyarbakir’daki bir çok tanıdıkla konuştum - cok uzgun ve kaygililar. cesitli vesilelerle nusaybin dahil yöreye çok gittim geldim. oraları da, oraların insanlarını da tanıdım. . ne diyarbakir bölücü ne de diyarbakirlilar. ne urfa bölücü ne de urfalılar (uzar gider). ama işte kürt sorunu kürt sorunu diye ortalığı ayağa kaldıran, çözümsüzlük diye diye çözümsüzlük yaratan ve temel hedefi de aslinda ekonomik olan bir oligarşi var ki, şu ana kadar sağduyu ile birbirlerine hala yakın duran insanları birbirlerine düşürmeyi başardıkları noktada nasıl bir çözümsüzlük yarattıklarını ve o çözümsüzlüğün üstlerine nasıl yıkılacağını görecekler. o an hepimiz için çok geç olacak.
1219 entry daha
hesabın var mı? giriş yap