46 entry daha
  • http://www.cnn.com/…3/30/prayer.study.ap/index.html

    bugune kadar konuyla ilgili yapilmis en kapsamli arastirmada, kalp hastalarinin ameliyatlarinin iyi gecmesi ve biran once komplikasyon olmadan iyilesmeleri icin dua etmenin bir yarari olmadigi ortaya cikmis.

    isin ilginc yani, kendisi icin dua edildigini bilen hastalarin (3 grup hasta var, 1 grubun dualardan haberi var) iyilesmesi daha da zor olmus.

    burada benim hasta oldugum nokta haberin sonunda, duke universitesi center for spritiualitynin baskani amcamin yorumu: "bir sonuc beklemeyi zaten ummuyorduk cunku bilim, dogaustu olaylari inceleyemez"

    amcamin ne kadar gerizekalica bir yorum yaptigini aciklamak icin bir iki paragraf yeterli: dogaustu olaylar diye birsey varsa, bu isin mekanizmasindadir, neden-sonucunda degil. yani buradaki iddia, duanin iyilestirici etkisi olduguysa, bu etkinin nasil gerceklestigidir dogaustu olan, yoksa iyileseni de gorebiliyorum gozumle, dua edeni de. e bu deney de zaten kontrollu ve kapsamli bir sekilde duanin bu iddia edilen etkisini gozlemliyor, yoksa dua mekanizmasini aciklamaya kalkmiyor. kimse ellerinde antenlerle "dua dalgalari" olcmeye calismiyor. basit bir sekilde cikan sonuc, boyle neden-sonuc iliskisinin olmadigidir, olmayan iliskinin de mekanizmasinin arastirilmasina zaten gerek yoktur.

    ilerde baska arastirmalarda baska sonuclar bulunabilir, fikrimiz degisebilir ama simdilik durum budur ve biri gelip duke universitesi can kulesini bu amcanin kicina sokmadan once zat-i sahanenin oturup bunu hazmetmesi, boyle yanlisligi dupeduz ortada olan aciklamalarla kendini madara, konumunu da kepaze etmemesi gerekmektedir.
684 entry daha
hesabın var mı? giriş yap