7 entry daha
  • yanlış sorulmuş sorudur. boşuna uğraşmaya gerek yok. ilk görülen hamle kale d7 diyenlere de selam olsun.

    edit: diretiyorum yanlış sorulmuş sorudur. geçerken alma, piyon açılışta 2 kare ilerlerse geçerlidir. f5 deki siyah piyonun 2 kare mi, yoksa tek tek mi oraya geldiği bilinmemektedir. oyunun notasyonu elimizde mi? hayır. cevap bu olabilir. böyle oynanmışta olabilir ancak eldeki verilerle çözülemeyecek sorudur.

    edit2: arkadaşlar "tek hamlede mat" yazdığının ben de farkındayım. okuduğumu anlıyorum çok şükür. başka bir tahta düşünelim;

    siyah geride. hamle sırası beyazın. diyelim 3 hamle tekrarlanmak üzere ve bir hamle var. 2 kere aynı hamle oynanmış. beyaz da aynı hamleyi oynamış. sıra siyah da. soru tek hamle de beraberlik. siyah o hamleyi oynarsa beraberlik olacak. o zaman da düşünür müsünüz böyle? önceki notasyonu bilmemenize rağmen?

    edit3: bu maç oynanmış olsa anlarım da öyle bir şey de değil. olsa yazarlardı çünkü şu maç, şu yıl diye. konumun saçmalığını zaten direkt es geçiyorum. kalelerin uçabildiği ya da nötrinolar gibi maddeyle (mesela piyonlarla) etkileşime girmediği paralel bir evrende farklı kurallarla oynanmış sanırım. bu oyunun bir öncesi yok. notasyonu bile yok yani. belirsizlik ilkesine göre şu olmuştur ya da olmamıştır diye hareket edeceksek edit 2'de anlattığım her şey de bu ilkeye uymaktadır ve saçma değildir. kalkıp tek hamlede mat diyor o yüzden f3 piyonu 2 çıkmıştır diyemeyiz. aynı şekilde çıkmamıştır da çünkü aynı zamanda. (bkz: schrödinger'in kedisi) edit 2 nasıl saçmaysa aynı şekilde bu da saçma ve hatalı sorudur.

    soru net bir şekilde hatalı sorulmuştur.

    edit4: arkadaşlar ciddi manada yazdıklarımı idrak edemiyor musunuz? notasyon yok! siyahın bir önceki hamlesini görmek zorundayız nokta. boşuna daha yazmayın tek hamlede ancak bu olabilir diye. öyle bir şey yok çünkü. daha aynı şeyi mesaj atanın kalbini kırarım. gel oku yazdıklarımı çürütebiliyorsan mesaj kutuma beklerim. yok papağan gibi aynı şeyleri yazacaksan yazma lütfen.

    nihai edit: zenith and quasar adlı yazar arkadaşımla yaptığımız uzun tartışma sonunda ikna oldum sanırım. bunu söyleyen de tek kişi oydu. entrylerde de yazan olmamış. kendisini tebrik ediyorum. siyah piyon f7f5 dışında hiçbir notasyon yazılamıyor. konu da burada başlıyor zaten. yazılamadığı için f7f5 oynanmak zorunda. bakın yazılamadığı için diyorum. "bir hamlede mat var demiş o yüzden onu oynamak zorunda" demiyorum. zaten fikrimi değiştiren arkadaşta onda ısrar etmedi. bu arada bir önceki hamlenin ya da hamlelerin notasyonu ben yazmaya çalıştım ancak bulamadım. siz bulduysanız söyleyin editlerim. öyle muntazam hazırlanmış ki soru yapan kişi tam bir manyak. zaten gerçek olamayacak kadar mükemmel. tam bir ütopya. böyle bir tahtanın var olabilmesi için siyah ve beyazın birbirlerinin taşlarını yememesi lazım. fakat bunu sorgulayamıyoruz tabii. çünkü ütopya dedik ya len. bakış açımı değiştirdiği için arkadaşa teşekkür ederim bu arada. "bir hamlede mat var demiş o yüzden öyle olmalı" diyip hemen her şekilde içinde bulunduğu durumu kabullenen yazarlara da diyecek bişeyim yok.

    demek ki nihai değilmiş editi: önceki hamle d7-d5 yazılabiliyor??? mu? yazılıyor gibi gözüküyor ama yazamıyorsunuz. çünkü a6'daki fil bunu imkansız kılıyor. o aptal filin bile orada bir görevi var. gerçekten inanılmaz. bu tahta mona lisa tablosu gibi bir şey. baktıkça yeni detaylar görüyorsun. sanat eseri. posterini çıkarıp duvara asıcam. kimin yazdığını öğrenmek isterdim.

    gece uykumdan uyandım editi: arkadaşlar, sayın suserlar, anında sonucu gören?? "süper zekalar" size sesleniyorum. bir önceki notasyon bilgisi verilmediği için soru hatalıdır normalde. bir hamlede mat olması için bu oynanmak zorunda diyemezsiniz. konu bambaşka zaten. ilk yazdığım doğru. "fakat" problemi hazırlayan kişi "dur dost beni o kadar hafife alma" demiştir aslında. çünkü notasyonda siyahın son hamlesi f7-f5 dışında hiçbir şey olamıyor. yani adam siyahın son hamlesini (notasyonu) tahtaya gizlemiş. yazmış yani aslına bakarsanız. problemi mükemmel yapan da o zaten. nasıl ki bir sanat eserine herkes vakıf olamıyor, buna da olmayanlar var. olamayıp üstüne hafife almaya çalışma çabalarınız sadece komik. anlamaya çalışanlara ise sevgiler. bu arada satranç medyada videosunu yapmış ama onlar da tam söylememiş her şeyi. fakat yapanı söylemişler; lord dunsany.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap