4 entry daha
  • feridun fazıl tülbentçi, türk gazeteci, şair, yazar, romancı. vefa lisesi'ni, yüksek ticaret okulu'nu bitirdi. ardından basın hayatına atıldı. ulus, vatan, cumhuriyet, hürriyet gazetelerinde yazarlık yaptı. daha sonra istanbul radyosu'nda görev aldı. edebiyata şiirle başladı.

    1912 yılında istanbul’da dünyaya geldi. 6 ağustos 1982 günü istanbul’da hayatını kaybetti. rahşen hanım ile çanakkale savaşı’da şehit olan yüzbaşı hasan fazıl bey’in oğludur. vefa lisesi’ni bitirdikten sonra istanbul ticaret yüksek okulu’ndan mezun oldu. 1943-1949 yılları arasında basın-yayın genel müdürlüğü’nde görev aldı. 1949-159 arasında ankara ve istanbul’da ulus, vatan, cumhuriyet, hürriyet gibi çeşitli gazetelerde çalıştı. 1949 yılında trt ankara radyosu’nda tarihi programlar hazırlamaya başladı. bu görevini on yıl süre ile sürdürdü. 1950’den sonra istanbul’a taşınarak istanbul radyosunda danışman ve program müdürü olarak çalıştı; çok sayıda programı hazırlayıp sundu.
    feridun fazıl tülbençi’nin ilk eserleri 1929 yılında yayımlandı. eserlerini başta varlık dergisi olmak üzere ağaç, oluş, gündüz ve yücel gibi dergilerde yayımladı. 1935’te ahmet muhip dıranas, cahit sıtkı tarancı gibi önemli şairlerinde yer almış olduğu büyük harpten sonrakiler adında bir şiir antoloji kitabı hazırladı.
    tülbençi’nin ankara ve istanbul radyolarında yayına hazırlamış olduğu “geçmişte bugün”, “kahramanlık menkıbeleri” ve “büyük türk zaferleri” gibi programlarında yapmış olduğu konuşmaları da daha sonra bir kitap olarak yayımlandı. radyo programlarının etkilerini de taşımakta olan ve geniş kitlelere okuma zevki ve tarih sevgisi aşılayan döneminde oldukça popüler olan tarihi romanlar kaleme aldı. bu eserlerinde “yavuz sultan selim ağlıyor” s. ayanoğlu tarafından 1953 yılında; “istanbul kapılarında” ise “istanbul’un fethi” adı ile m. arakon tarafından 1951 yılında filme alındı.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap