1 entry daha
  • sahip ata fahrettin ali tarafından kurulan bir beylik değildir. çelişkili ve yetersiz tarihçilik yüzünden, öyle olduğu sanılır. sahip ata fahrettin ali, bir anadolu selçuklu veziri idi...
    sahip ata fahrettin ali'nin torunları tarafından kurulmuştur sahipataoğulları beyliği.
    afyon/afyonkarahisar yani tarihi adıyla karahisar-ı sahip ve civarındaki bine yakın köy ve mezraya hükmeden bir beylik, bir devletçikti sahipataoğulları. kesin olmayan verilere göre hükümranlık zamanları 90 yıl civarıdır.

    sahip ata fahrettin ali'nin taceddin ve nusreddin isimli iki oğlu vardır. bu çocuklar, karamanoğlu mehmet bey tarafından hükümdar ilan edilen gıyaseddin siyavuş taraftarlarınca akşehir civarında öldürülmüşlerdi...

    sahip ata fahrettin ali'nin torunlarından biri, afyon emiri olan nusreddin'in oğlu şemseddin mehmed ise, germiyanoğulları ile savaşırken 1287'de ölmüştü ki, o tarihte sahip ata fahrettin ali sağdı.

    şemseddin mehmed'den sonra karahisar emirliği'ne oğlu nusreddin ahmed geçer... germiyanoğulları beyi olan yakub bey'in (1. yakub), kızı ile evlenir nusreddin ahmed.

    bu esnada, anadolu genel valisi demirtaş'ın beylikleri ortadan kaldırma siyaseti babında, afyon kuşatması olur... nusreddin ahmed bey, kayınpederi yakub bey'in yanına kaçar. büyük olasılıkla germiyanoğlu beyi süleyman şah zamanında afyon germiyanoğulları'na ilhak edilmiştir.

    haklarındaki bilgiler bulanıktır. bulunabilecek yeni belgeler ile aydınlatılabilir bu bulanık ve karanlık çağın küçük beyliklerinden birinin tarihi.
hesabın var mı? giriş yap