7 entry daha
  • örme sutun'un üzerinde sunlar yazmaktadır:
    "bu dört köseli heybetli ve harika anıt, zamanla harap olmuşken, şimdi imparator konstantinos ile devletin şanı olan oğlu romanos tarafından önceki görüntüsüne nispetle daha iyi duruma getirildi: rodos kolosu harikulade idi, bu bronz anıt ise hayranlık yaratmaktadır."

    dikilitas'ın kaidesindeki kabartmalardan birinde taşın hipodrom'a getirilişi, halatlar ve bucurgatlar yardımıyla yerine dikilişi tasvir ediliyor. kaidenin diğer yüzünde (sağda ve solda insanlar kralın önünde eğilmişler) persler ve germenler imparator theodosius ile sağında oturan oğulları arkadius ve honorius'a ve solundaki batı roma imparatoru ıı. valentinianus'a saygılarını sunuyorlar. bir baska yüzde ise imparator bu kez ayaktadır ve elinde birinciye vereceği çelengi tutmaktadır. ayrıca kabartmalarda hipodrom'daki araba yarışları tasvir edilmektedir. kaidede yer alan grekce ve latince kitabede ise anıtın dikilmesinin 32 gün sürdüğü ifade edilmekte.

    burmalı sutun üzerinde ise bir ibare yoktur. anıt, 31 yunan sehir devletinin perslere karsı verdikleri platea savasını kazanmaları onuruna yapılmıstır. gövde üzerinde 31 koloninin isimlerini bronzla kazımıslardır.

    kaynak: at meydanı, seza sinanlar, kitapyayınevi
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap